SiolNET. Digisvet Vtisi
3,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prvi vtisi: električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000

Oral-B Genius 9000: ni več opravičil za neustrezno nego zob in ustne votline

3,63

termometer

električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000
Foto: Ana Kovač

Električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 je (trenutno) najzmogljivejši model nemškega proizvajalca Braun, s katerim želi ta zagotoviti, da bo tako za odrasle kakor tudi za najmlajše skrb za zobno in ustno higieno ne le pravilna, temveč tudi zabavna.

Ena od najpogostejših napak pri ščetkanju zob je neenakomerna skrb za vse dele zobovja, neredko tudi s pretiranimi pritiski. Ena od najpogostejših napak pri ščetkanju zob je neenakomerna skrb za vse dele zobovja, neredko tudi s pretiranimi pritiski. Foto: Srdjan Cvjetović Skrb za zobno higieno je preprosto opravilo. Tako misli marsikdo, dokler ga obisk pri zobarju ne sooči s kruto in povsem drugačno resnico. Zobne obloge, karies, slab zadah in druge težave ustne votline so dokaz za kakšno od številnih napak pri tem pomembnem opravilu za naše zdravje.

Pametnejša s povezanim pametnim telefonom

Ena od najpogostejših napak pri ščetkanju zob je neenakomerna skrb za vse dele zobovja, neredko tudi s pretiranimi pritiski. Prav to težavo naslavljata tehnologija in funkcija Position Detection Technology (tehnologija ugotavljanja položaja) pri našem preizkušancu.

Električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 ima namreč tudi povezljivost Bluetooth, ki ji omogoča povezovanje s pametnim telefonom, na katerem je nameščena brezplačna aplikacija Oral-B. Mi smo preizkušali s pametnim telefonom, na katerem je operacijski sistem Android (na starejših androidih, kot je pet let star Samsung Galaxy S3, ne deluje), aplikacija pa je na voljo tudi za operacijski sistem iOS za pametne telefone iPhone.

Električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 ima povezljivost Bluetooth, ki ji omogoča povezovanje s pametnim telefonom, na katerem je nameščena brezplačna aplikacija Oral-B. Električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 ima povezljivost Bluetooth, ki ji omogoča povezovanje s pametnim telefonom, na katerem je nameščena brezplačna aplikacija Oral-B. Foto: Ana Kovač

Nadzor razkrije pomanjkljivosti

Aplikacija na pametnem telefonu bo poskrbela, da vsi deli zobovja dobijo zadosten čas čiščenja – šele po tem se bo vsak od štirih oziroma šestih delov zobovja "sprostil" v aplikaciji. Aplikacija na pametnem telefonu bo poskrbela, da vsi deli zobovja dobijo zadosten čas čiščenja – šele po tem se bo vsak od štirih oziroma šestih delov zobovja "sprostil" v aplikaciji. Foto: Srdjan Cvjetović Aplikacija zazna delovanje električne ščetke ali prek povezave Bluetooth ali prek njenega zvoka. Pomembno je, da je pametni telefon med ščetkanjem nameščen tako, da njegova kamera vidi, kaj delamo – zato je v kompletu tudi stajalo za pritrditev pametnega telefona s povezano aplikacijo na ogledalo.

Tako bo aplikacija poskrbela, da vsi deli zobovja, tako zunanja kot notranja stran in ugrizna površina, dobijo zadosten čas čiščenja – šele po tem se bo vsak od štirih oziroma šestih delov zobovja "sprostil" v aplikaciji.

V aplikaciji se bodo zbirali podatki o učinkovitosti in trajanju čiščenja, ščetka pa lahko hrani podatke za zadnjih 30 čiščenj, to je torej od 10 do 15 dni.

Ko se podatki sinhronizirajo med ščetko in aplikacijo, jih je iz aplikacije mogoče tudi izvoziti – morda jih bo zobozdravnik želel pogledati.

Mobilna aplikacija spremlja gibanje zobne ščetke med čiščenjem zob prek sprednje kamere pametnega telefona. Mobilna aplikacija spremlja gibanje zobne ščetke med čiščenjem zob prek sprednje kamere pametnega telefona. Foto: Ana Kovač Prijazen namig: če smo pred kamero pametnega telefona preveč živahni, bo to vplivalo na pravilnost zaznavanja položaja čiščenja. Ni nam treba biti povsem nepremični, pa tudi aplikacija bo prijazno zaznala, kdaj nas ne vidi več.

Premočno je lahko hitro slabo

Spremljanje dosežkov in napredkov Spremljanje dosežkov in napredkov Foto: Srdjan Cvjetović Ščetka Genius 9000 skrbi tudi, da pri čiščenju ne bi bilo premočnih pritiskov, kar je pomembno predvsem za preprečevanje poškodb dlesni, a tudi za ohranjanje zobne površine.

Premočen pritisk prikaže v aplikaciji, ne glede na to, ali uporabljate aplikacijo na pametnem telefonu ali ne, bo med premočnim pritiskom Genius 9000 nemudoma upočasnil hitrost svojih obratov in barvo osvetlitve "pametnega prstana" v zgornjem delu ščetke spremenil iz barve, ki jo je uporabnik v nastavitvah izbral zase, v rdečo. Če pa res pretiravate s pritiski, se bo Genius 9000 kar ustavil in vam v aplikacijo, če jo uporabljate, zapisal rdečo piko.

Pametni prstan oziroma SmartRing pride zelo prav, če isto električno ščetko, seveda z različnimi glavami, uporablja več družinskih članov, saj si v aplikaciji vsak lahko izbere barvo, s katero bo ta osvetljen med pravilno uporabo.

Električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 skrbi tudi, da pri čiščenju ne bi bilo premočnih pritiskov. Električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 skrbi tudi, da pri čiščenju ne bi bilo premočnih pritiskov. Foto: Ana Kovač

Ne le vrtenje, tudi osciliranje in pulziranje

Pridnost pri nitkanju in izpiranju s fluoridno raztopino potrjuje sam uporabnik, saj aplikacija tega ne more nadzorovati sama. Pridnost pri nitkanju in izpiranju s fluoridno raztopino potrjuje sam uporabnik, saj aplikacija tega ne more nadzorovati sama. Foto: Srdjan Cvjetović Aplikacija ponuja tudi razne zobozdravstvene načrte in programe. Programov je šest, od odstranjevanja oblog do beljenja zob, skrbi za dlesne in še nekaterih, ki se razlikujejo predvsem po trajanju posameznega čiščenja in hitrosti trodimenzionalnega oscilirajočega vtenja.

Prav ti tridimenzionalni premiki glave so temelj vseh električnih zobnih ščetk Oral-B in niso zgolj vrtenje, ki bi ga zlahka posnemali z navadno zobno ščetko. Ta električna ščetka namreč v običajnem načinu dela oscilira več kot osemtisočkrat v minuti, v drugih načinih pa je to število malo večje ali manjše.

Prav tako je mogoče opredeliti, kateri deli zobovja potrebujejo dodatno skrb, temu primerno pa bo aplikacija prilagodila ritem čiščenja zob.

Za otroke bolj igrivo

Privzet način uporabe aplikacije je Oral-B, ki je primeren predvsem za odrasle. V njem je vendarle poskrbljeno tudi za opomnike, da ne bi preskočili kakšnega termina za čiščenje zob, in seznam dosežkov, a da bi bila ustna higiena privlačnejša za otroke, je na voljo tudi otroški način Fun Zone.

V otroškem načinu dela je spremljanje skrbi za higieno zob in ustne votline okrepljeno barvito in igrivo. V otroškem načinu dela je spremljanje skrbi za higieno zob in ustne votline okrepljeno barvito in igrivo. Foto: Srdjan Cvjetović

V otroškem načinu dela je vse veliko bolj barvito, razigrano, virtualnih nagrad je več, zbirajo se točke … Skratka vse, kar bi malčke še bolj navdušilo, da vsaj dvakrat na dan namenijo po dve minuti svoji ustni higieni.

Če na spremljate položaja, lahko spremljate čas

Niso samo digitalni pripomočki tisti, ki skrbijo za čim večjo učinkovitost ustne higiene. Različnim namenom so namenjene razne ščetke in aplikacija bo seveda svetovala, katero izbrati za želeni program skrbi.

Bolj kot je (otrok) priden, več točk bo zbral. Bolj kot je (otrok) priden, več točk bo zbral. Foto: Ana Kovač

Na voljo je več programov za doseganje posebnih ciljev, od odstranjevanja oblog do beljenja zob. Na voljo je več programov za doseganje posebnih ciljev, od odstranjevanja oblog do beljenja zob. Foto: Srdjan Cvjetović Če aplikacije nimamo (ali tudi, če jo imamo), se lahko odločimo za časovno funkcijo, ki ne spremlja, kaj in kako delamo, temveč koliko časa namenjamo čiščenju zob.

Privzeto je dve minuti po čiščenju – po 30 sekund v vsakem kvadrantu, kar lahko glede na želje in potrebe prilagodimo.

Številni namreč med čiščenjem zob menijo, da teče čas hitreje kot v resnici, in niti ne vztrajajo polni dve minuti, kar je po priporočilih zobozdravnikov najmanjši priporočeni čas za posamezno čiščenje zob.

Aplikacija opozarja tudi na nitkanje med zobmi in izpiranje s fluoridno raztopino, a ker tega sama ne more nadzorovati, se za spremljanje doslednosti teh opravil zanaša na ročne potrditve uporabnika.

Velikokrat se zgodi, da desničarji slabše skrbijo za levi del zobovja, levičarji pa za desnega. Velikokrat se zgodi, da desničarji slabše skrbijo za levi del zobovja, levičarji pa za desnega. Foto: Ana Kovač

Ne le za doma

V kompletu je poleg štirih glav ščetke in shrambo zanje ter polnilnika, ki je tudi stojalo, še potovalna torbica, ki gosti ščetko med potovanji. Narejena je iz trde plastike, na zunanji strani pa ima tudi izhod USB za sočasno polnjenje mobilnega telefona ali kakšne druge podobne naprave.

Tako torbica kot ščetka pa sta prijetno lahki, zato zaradi nje zagotovo ne bo treba plačati za presežno prtljago na letališčih. Ščetka z nastavljeno glavo tehta okrog 140 gramov.

V kompletu so med drugim štiri glave različne strukture in namembnosti (na sliki je prikazana samo ena) in nastavek, ki mobilni telefon z aplikacijo prisesa na ogledalo. V kompletu so med drugim štiri glave različne strukture in namembnosti (na sliki je prikazana samo ena) in nastavek, ki mobilni telefon z aplikacijo prisesa na ogledalo. Foto: Ana Kovač

Vremenski podatki med ščetkanjem

Aplikacija je zanesljivo dober motivator in skrbnik. Morda ne bo ravno vsak vztrajal pri njej ves čas, a že če pomaga ustvariti in izboljšati dobre navade, je gotovo opravila svoje poslanstvo. Morda bo koga zmotilo, da različice v slovenskem jeziku ni (slovenskemu trgu so, vsaj za zdaj, namenili samo angleško govorečo), a to ne bi smela biti ovira.

Mimogrede, ali smo že omenili, da med čiščenjem aplikacija ponuja tudi aktualne vremenske podatke (seveda, če je pametni telefon, na katerega je nameščena, povezan v internet)?

Potovalna torbica iz trde plastike ima izhod USB, ki z običajnim kablom omogoča sočasno polnjenje akumulatorja mobilnega telefona. Potovalna torbica iz trde plastike ima izhod USB, ki z običajnim kablom omogoča sočasno polnjenje akumulatorja mobilnega telefona. Foto: Ana Kovač

Cena? Kakor se vzame …

Električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 je v tem trenutku nedvomno največji dosežek nemškega proizvajalca Braun pri zagotavljanju učinkovite higiene zob in ustne votline, a je temu primerna tudi cena.

Ko smo preverjali v začetku decembra, jo je bilo povsod po Sloveniji mogoče dobiti za kakšno desetino manj od njene priporočene maloprodajne cene, kar bi zneslo okrog 250 evrov, a so je že nekaj dni pozneje dodatna občutna znižanja pocenila na približno 180 evrov (v eni trgovini celo na slabih 140 evrov). Da, splača se poiskati razprodaje (ne samo pri nas), prihranki so res lahko kar zajetni.

Električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 skupaj z glavo tehta 140 gramov. Električna zobna ščetka Oral-B Genius 9000 skupaj z glavo tehta 140 gramov. Foto: Ana Kovač

Ali je to veliko? Kakor se vzame. Za ta denar, kolikor znaša priporočena maloprodajna cena za Slovenijo, res že dobimo mobilni telefon (nižjega) srednjega razreda, a če pogledamo cene drugih (pametnih) električnih zobnih ščetk in upoštevamo, kaj Genius 9000 vse ima (pa še, če ga najdemo na razprodaji), lahko rečemo, da cena vendarle ni odvihrala v višave. Ne nazadnje, to je še vedno manj kot strošek obiska zobozdravnika (celo ob zdravstvenem zavarovanju), ki se pripeti ob neustrezni skrbi za ustno votlino.

A če si želite privoščiti ferrarija med električnimi zobnimi ščetkami, mora biti Oral-B Genius 9000 zagotovo v najožjem izboru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin