Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2013,
13.13

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

prenosnik laptop Vtisi Vtisi ocenili smo

Sobota, 19. 1. 2013, 13.13

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Samsung Series 9

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iščete najmanjšega, najtanjšega in neopaznega spremljevalca. Abakus v miniaturni preobleki, ki ga lahko uporabljate v predavalnici ali pa na potovanju. Za vrečo goldinarjev ste pravkar našli rešitev.

Dokler ne dvignete 13-inčnega zaslona, ga zlahka spregledate, dediščina dejstva, da so njegovi predniki v družinskem drevesu "ultralahkih" prenosnikov obstajali še pred Intelovim stvarjenjem besede ultralahki. Gre za Okenskega posnemovalca Applovega prenosnika MacBookAir, ustvarjenega iz črnega aluminija, ki je konkurentovo ceno v prejšnji generaciji zlahka presegal za stotake. A Samsung Series 9 je vseeno tako vabljiv in vreden greha kot Evino jabolko. Njegov naslednik vas bo obral za nekaj manj težko zasluženih cekinov in nedvomno postal spremljevalec svetovnih "japijev".

Majhno je boljše? Velikost je pomembna … pravijo … in Samsung Series 9 daje skoraj neprijeten občutek, da se je pomanjšal s trinajstih na dvanajst inčev. Dejansko gre za najmanjši in najlažji ultrabook, kar smo jih videli, in več kot spodbudno je, da smo napake iskali s povečevalnim steklom. Odlična vzdržljivost baterije z avtonomijo več kot osmih ur, svetel zaslon z dobro (a ne najboljšo) ločljivostjo 1600 x 900, ki ga obdaja okvir privlačnih mer 1,32 x 31,38 x 21,85 centimetra. Prenosnik, ki je zares prenosen in z lahkoto ponikne tudi v ženskih torbicah.

Kljub majhnosti daje prenosnik občutek trdnosti, vendar zaradi nje nikakor ni pridobil težo. Teža 1,13 kilograma oziroma malce več kot štruca kruha je dosežek, ki ga za nekaj atomov prehiti le Sony Vaio Z. Zasluga aluminija, ki z matirano zunanjostjo kar privlači prstne odtise, prste pa privlači tipkovnica. Občutek pri delu z devetko je dober, zaradi majhnosti pa vam prenosnik ne bo dajal veliko opore za roke. Rahlo modro osvetlitev tipkovnice boste lahko opazili le v res temačnih prostorih.

Zdravo lepotica … z napako Drsna ploščica si ne zasluži hvale, saj smo imeli ves čas občutek, da zaznava ob njenih robovih nikakor ni natančna. Zdi se, da se senzorji končajo milimeter od roba, kar lahko uporabniku povzroči kar nekaj sivih las. Je pa toliko boljši zaslon, svetel, barvit in oster ter predvsem nesvetleč, tako da ga je užitek gledati tudi ob luči in na prostem. Slika ne zbledi niti ob različnih kotih gledanja, polne HD-ločljivosti sicer nismo dočakali, a je ta pri prenosnikih takšnih dimenzij tako ali tako večinoma precenjena.

Kam pa naj tole vtaknem? Devetka nikakor ni pravi nakup za obsedence s priključki, saj je večina prevelika za tako pomečkan kovinski sendvič. Še priključka za USB (2.0 in 3.0) nekoliko nenavadno zevata iz skrajnega zadnjega dela stranice, namesto optičnega pogona so tu tudi reža za spominske kartice in različni mikrobi. Micro HDMI, prostor za pretvornika za mrežni kabel in kabel VGA, čeprav je lahko uporaba tistega za internetno povezavo nekoliko nepraktična.

Jedro tiktaka pri 1,7 gigaherca in se zanaša na štiri gigabajte pomnilnika RAM, računalnik pa občutno pospeši tudi uporaba 128-gigabajtne SSD-shrambe za podatke. Ločene grafične kartice ni, a gre za ličen paket, morda pa vseeno ne dovolj za postavljeno ceno več kot tisočaka in stotih evrov.

Liliputanec je moj najboljši prijatelj Manjši in lažji, še bolje, najmanjši in najlažji. Ob mnogih poslovnih, študijskih ali pa zabavnih potovanjih in obveznostih si takega gotovo želite, kajneda? Dodajmo temu še odlično izdelavo, pa vzdržljivost baterije, da ne bo zabave prehitro konec, in boljši paket bi si težko želeli. Če si ga seveda lahko privoščite.

Splošna ocena: 9

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti: Dimenzije: višina 1,32 cm x širina 31,38 cm x globina 21,85 cm Teža: 1,13 kg Zaslon: 13,3" (1600 x 900) Procesor: Intel Core i5-3317U 1,7-GHz (Ivy Bridge) Grafika: Intel HD 4000 Delovni pomnilnik: 4 GB DDR3/1600 MHz Disk: 128 GB SDD Optična enota: Brez Zvok: vgrajeni stereo zvočniki 2 x 1,5 W, vgrajen stereo mikrofon Operacijski sistem: Windows 8 (64-bit) Omrežje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 (do 10 metrov) Kamera: 1,3 MP HD-kamera Baterija: 4-celična, avtonomija 8,2 ure Priključki, vhodi, izhodi: VGA (adapter), 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, Micro HDMI, vhod Ethernet (adapter), vhod za mikrofon, vhod za slušalke, SD, SDHC in SDXC spominske kartice

Ne spreglejte