Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
12.47

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo prenosnik računalnik

Sreda, 20. 3. 2013, 12.47

2 meseca

Ocenili smo: Lenovo IdeaPad Yoga 11

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jutranjo telovadbo lahko odslej izvajate v sinhronem tandemu z vašim računalniškim spremljevalcem. Škoda le, da na tehničnem področju 'gibčnost' malce zakrkne.

Koncept, ki ponuja najboljše iz obeh svetov, se navadno ne obnese najbolje. Pri snovanju multipraktikov namreč slej kot prej pride do sekanja ovinkov, kar v praksi nemalokrat pomeni sive lase. Spomnite se samo poraznih vse-v-enem televizij-videorekorderjev, ki so strašili po dnevnih sobah dvajset in več let nazaj. Tehnoloških snovalcev takšni in podobni neuspehi niso ustavili, saj je združevanje več naprav pod isto streho močno prisotno še danes. Osebni računalnik je šolski primer tega. Je predvajalnik filmov, pisalni stroj, enciklopedija, radio in še več.

Računalnik v žepu Ampak meje se premikajo naprej. To, da je ena sama škatla sposobna hkratnega izrisovanja slike, sukanja priljubljene popevke in pisanja seminarja ni novost. Dandanes je dodana vrednost razpoložljivost na vsakem koraku. Reč mora biti torej prenosljiva in lepo sesti v torbico ali hlačni žep. Trenutni trendi se zatorej gibljejo v smer združevanja kompaktnosti z vsestranskostjo in zmogljivostjo. Od klasičnih okornih namiznih računal smo tako v relativno hitrem času prišli do prenosnikov in podvrst le-teh v obliki t.i. ultrabookov in tablic. Zdaj pa so na vrsti še križanci med slednjima.

K porastu števila tovrstnih mutantov so močno pripomogli operacijski sistemi, ki poudarjajo upravljanje na dotik. Prednjači dobro zasidrani Googlov Android, v zadnjem času pa je v porastu še osma različica Oken, ki že zbuja interes pri nekaterih najprominentnejših elektronskih proizvajalcih, med drugim tudi Samsungu in Asusu. Z Microsoftovo podporno blagajno ne gre dvomiti, da si okenski tabličniki sčasoma ne bodo odrezali lep kos tržne pogače, ampak trenutno si svojo pot še utirajo. Tudi s pomočjo Lenova, ki na trgovinske police prinaša zanimivo serijo imenovano Yoga.

Akrobat v smokingu Ime ni iz trte izvito, temveč izhaja iz fleksibilne zasnove ohišja, ki se zmore v stičišču zaslonskega dela s tipkovničnim upogniti za cel krog in se s tem iz običajno izgledajočega notesnika pretvoriti v elegantno tablico (z malce motečim dodatkom tipk na hrbtni strani). Pri Lenovu so se tako odločili za malce drugačen pristop od večine tekmecev, ki pri svojih tablicah prisegajo na snemljivo tipkovnico in napravo naredili enodelno in nerazdružljivo.

Posledično je zaradi tega morda malo manj praktična za prenašanje po svetu, saj je zajetnejša in težja od večine tablic, obenem pa je dobra stran, da se na potovanjih ne boste tepli po glavi, ker ste v naglici pakiranja doma pomotoma pozabili tipkovnico. Ali še huje, zaslon. Vsekakor gre za zanimiv dizajn, v središču katerega so trdni dvojno pregibni tečaji, ki svojo nalogo upogibanja opravljajo gladko in brez nadležnih škripajočih zvokov cenenosti in dajejo splošen občutek dolgotrajne vzdržljivosti.

Nič manj kvaliteno ni tudi robustno ohišje računala. Za razliko od večine aluminijastih tekmecev je sestavljeno iz na otip prijetne mehkejše plastike, ki spominja na armaturne plošče v avtomobilih, tipkovnica pa je obdana z matiranim okvirjem, ki preprečuje zdrse in na katerega roke pri pisanju lepo sedejo. Sama tipkovnica pri pisanju nudi pravi užitek in je vsaj na nivoju nekaterih najbolj čislanih ultrabookov ter kilometre pred tipkali, ki navadno spremljajo tabličnike. Prav tako si pohvalno besedo zasluži dobro odzivna in sorazmerno velika sledilna ploščica, ki v spodnjem delu skriva oba miškina uhlja.

Starih iger ne boste poganjali Na 11-palčniku sicer tečejo okrnjena in sistemsko manj požrešna Okna RT, ki niso združljiva s "podedovanimi aplikacijami" (legacy apps), to je programov starejšega porekla, ki jih zaradi njihove koristnosti in nepogrešljivosti pri delu marsikdo uporablja še danes. Dotična različica oken je privekala na svet prav z mislimi na tablice (Microsoft Surface), pri Microsoftu pa jo želijo uveljaviti kot polnopravno alternativo Androidu ter iOSu, torej prevladujočima telefonskima in tabličnima sistemoma. Kako se bodo "slečena" okna odrezala, bo pokazal čas, je pa res, da se bo zahtevnejši računalničar, ki svoje elektronsko vezje uporablja še za kaj drugega kot le pisanje, z njimi hitro počutil omejenega in stisnjenega v kot.

Moči toliko, kolikor jo potrebuje Ampak na pričujočo Yogo se prilegajo kot češnja na vrh torte. Tudi zato, ker se tablica po moči ne more kosati z gigaherci in gigabajti napumpanimi čistokrvnimi prenosniki in namizniki. V njej namreč počivajo komponente slične svojim neposrednim tekmicam. V osrčju naprave za preračunavanje podatkov in obdelavo grafičnih vektorjev v tandemu skrbita Nvidiina štirijedrni 1,3-gigaherčni Tegra 3 procesor ter grafični čip GeForce ULP (Ultra-Low Power), spremljata pa ju hitri 64-gigabajtni SSD disk ter 2 GB delovnega pomnilnika DDR3. Ni slabo za tablico, ampak daleč od igričarskih in grafično-oblikovalskih zahtev.

Z vidika povezljivosti si slabe besede ne zasluži, saj zaobjame vse danes potrebne priključke in vtičnice. V drobovju se tako nahajata sprejemnika Bluetooth 4.0 ter Wi-fi, na stranicah pa počivajo HDMI izhod, reža za spominsko SD kartico in dvoje vrat USB 2.0. Pri slednjih je škoda, da se niso raje odločili za sodobnejši standard tretje generacije, ampak za silo se da preživeti tudi z manj prepustnim vodilom.

Zaslonski prestol ostaja nedotaknjen Za konec pa se lotimo še morda najpomembnejšega sestavnega dela dandanašnjih elektronskih spremljevalcev. Govorim seveda o zaslonu. Glede na to, da gre za tako visokoletečo in vsesplošno vrhunsko sestavljeno napravo, moram žal reči, da me je pustil malce hladnega. Morda so kriva moja (pre)visoka pričakovanja, ampak, ko potegnemo črto, ga tako na papirju kot v praksi zadaj v prahu pustita Applova Retina in visokoločljivostni izdelek vkomponiran v Asusovega paradnega konja, Transformer Prime TF700. Če pogledamo izven meja naše dežele, pa vidimo, da je na voljo tudi že Googlova tablica Nexus 10 (privijačili so jo pri Samsungu), katere okno v virtualni svet se ponaša kar z ločljivostjo 2560 x 1600 slikovnih pik. Precej več od Yoginih 1366 x 768.

Kljub manjši ostrini, pa je potrebno poudariti, da je slika še vedno zelo lepa in jasna, barve pa dobro uravnotežene in živahne. Ker gre za manjši zaslon, je ta ločljivost tudi povsem zadostna za ogled spletnih strani, slik ter filmov, ne da bi pri tem trpela kakovost.

Pozdrav soncu Kaj več k povedanemu ni za dodati. Pohvalo si vsekakor zasluži še baterija, katere avtonomija kar traja in traja. Ob gospodarnem ravnanju tudi 12 ur, ob normalni vsakodnevni uporabi, ki vključuje brskanje po spletu, ogled YouTubeovih videoposnetkov in krajše igralne seanse pa je v neprestanem aktivnem stanju računala redno zdržala okoli 9 ur. To je več kot dovolj tudi za najdaljša potovanja, tako da polnilec mirne duše lahko zapakirate v velik kovček skupaj z oblačili.

Yoga 11 je vsekakor zanimiv izdelek, ki uporabnika vsakič znova navdušuj, saj s svojimi elegantnimi potezami, svežo idejo in optimizacijo vzbuja občutek neprekosljive kvalitete in večvrednosti. Na žalost so ga kot takšnega videli tudi sami proizvajalci, saj so mu prilepili listek s precej visoko ceno (cca. 750 €). Ampak, kdor jo je pripravljen plačati, ne bo razočaran.

Končna ocena: 8

Specifikacije: Dimenzije: 298 x 204 x 15,6 mm Teža: 1.27 kg Procesor: štirijedrni 1,3 GHz Nvidia Tegra 3 Delovni pomnilnik: 2 GB DDR3 Disk: 64 GB SSD Grafika: Nvidia ULP (Ultra-Low Power) GeForce Zaslon: 11,6-palčni (16:9, 1366 x 768), občutljiv na dotik Operacijski sistem: Windows RT Omrežje: Bluetooth 4.0 , Wi-Fi 802.11 b/g/n Kamera: 1.0 MP HD (720p) Baterija: 4-celična, 45 Whr (do 13 ur) Priključki, vhodi, izhodi: 2x USB 2.0, HDMI, reža za spominsko kartico (SD/MMC), izhod za slušalke/mikrofon

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte