Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
2. 7. 2017,
17.24

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

osebni računalniki Android Vtisi Vtisi prvi vtisi Samsung DeX Station Samsung pametni telefon Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Plus

Nedelja, 2. 7. 2017, 17.24

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: priključna postaja Samsung DeX Station

Najbližje, kar pametni telefon pripelje do osebnega računalnika

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Samsung DeX Station, prvi vtisi | Foto Samsung Slovenija

Foto: Samsung Slovenija

Priključna postaja Samsung DeX Station daje nove nazorne dokaze, da se bomo v bližnji prihodnosti (zdaj morda le še ne) lahko odpovedali osebnim računalnikom in vsa svoja informacijska opravila zaupali pametnim telefonom.

Nekoč ni bilo dvoma o tem, kaj so naloge in dosegi mobilnega telefona, kaj pa osebnega računalnika. Vedeli smo, kaj pričakujemo od enih in kaj od drugih, povsem samoumevno nam je bilo, da imamo v svojem vsakdanu tako (pametni) mobilni telefon kot tudi osebni računalnik.

Ali je eden že lahko dovolj?

Z razvojem tehnologije so mobilni telefoni, predvsem tisti "pametnejši" višjega zmogljivostnega (in posledično tudi cenovnega) razreda, po svojih zmogljivostih hitro presegli nekaj let starejše osebne računalnike.

Pojavila se je misel: kdaj bo prišel čas, ko nam bo prav za vsa računalniška in komunikacijska opravila zadoščala samo ena naprava – in to tista, ki bi jo zlahka nosili ob sebi, kot to velja za (današnje) mobilne telefone.

Ob predstavitvi pametnih telefonov Samsung Galaxy S8 in S8+ je južnokorejski tehnološki velikan predstavil tudi priključno postajo Samsung DeX Station, ki tema dvema modeloma pametnih telefonov (in za zdaj še vedno samo njima) omogoča priklop na vse periferne naprave, ki smo jih vajeni pri delu z osebnim računalnikom. | Foto: Srdjan Cvjetović Ob predstavitvi pametnih telefonov Samsung Galaxy S8 in S8+ je južnokorejski tehnološki velikan predstavil tudi priključno postajo Samsung DeX Station, ki tema dvema modeloma pametnih telefonov (in za zdaj še vedno samo njima) omogoča priklop na vse periferne naprave, ki smo jih vajeni pri delu z osebnim računalnikom. Foto: Srdjan Cvjetović

Nova ni zamisel, temveč pristop

Ideja, da bi izenačili uporabniško izkušnjo pametnega telefona in osebnega računalnika, ni nova. Lotili so se je tudi drugi pred Samsungom, a kljub zelo privlačnim obetom omenjene edinstvene izkušnje daleč pravzaprav niso prišli.

Microsoft je poskusil izkušnjo osebnega računalnika prenesti na pametni telefon. Jedro teh prizadevanj je (bil) operacijski sistem Windows 10, ki naj bi bil eden in edini za vse naprave.

Delali bi jim krivico, če bi rekli, da jim to poenotenje uporabniške izkušnje ni uspelo, a Microsoftov izlet v svet mobilne telefonije, v katerem so upali vsaj na približno prevlado, kot jo imajo v svetu operacijskih sistemov za računalnike, se ni posrečil. Mobilni telefoni z operacijskim sistemom Windows imajo le nekaj odstotkov tržnega deleža, eden od razlogov naj bi bil tudi ta, da za Windows 10 Mobile ni niti približno toliko mobilnih aplikacij kot za Android ali iOS.

Samsung DeX priključenem telefonu Samsung Galaxy S8 ali S8 Plus poleg prikaza na velikem računalniškem zaslonu zagotavlja tudi istočasno polnjenje akumulatorja. | Foto: Srdjan Cvjetović Samsung DeX priključenem telefonu Samsung Galaxy S8 ali S8 Plus poleg prikaza na velikem računalniškem zaslonu zagotavlja tudi istočasno polnjenje akumulatorja. Foto: Srdjan Cvjetović

Za zdaj samo za Samsung Galaxy S8 in S8+

Samsung se je izziva poenotenja lotil iz nasprotne smeri, čeprav tudi pri tem ni prvi. Pred njim sta se s podobno zasnovo poigrala Motorola in Apple, celo sam Samsung, a je v prejšnjih poskusih šlo bolj kot ne za deljenje zaslona, kar ni izzvalo opaznega navdušenja uporabnikov. Tokrat so naumili doseči nekaj več.

Ob predstavitvi pametnih telefonov Samsung Galaxy S8 in S8+ je južnokorejski tehnološki velikan predstavil tudi priključno postajo Samsung DeX Station, ki tema dvema modeloma pametnih telefonov (in za zdaj še vedno samo njima) omogoča priklop na vse periferne naprave, ki smo jih vajeni pri delu z osebnim računalnikom.

Priklop brez težav (ko smo kupili vse, kar zanjo potrebujemo)

Ali je DeX s svojim plastičnim ohišjem in preprosto oblikovno zasnovo lep ali ne, bo vsak presodil sam, vsekakor pa ni tak, da bi ga oblikovno vzljubili že na prvi pogled. Ko smo pa vanj ustavili "osmico", so dvomi in pomisleki o obliki in videzu izpuhteli.

Bolj kot oblika se nam je zdelo pomembno, da njegova začetna postavitev in prvi zagon delujeta hitro in brez težav. Bilo bi še hitreje, če bi Samsung DeXu priložili kabel HDMI za povezavo z zaslonom, brez katerega DeX ne more narediti prav nič pametnega.

Priključna postaja Samsung DeX Station, že brez embalaže. Pred začetkom dela morate za povezavo priključne postaje z računalniškim zaslonom še sami poskrbeti za kabel HDMI, saj ta ni priložen. | Foto: Srdjan Cvjetović Priključna postaja Samsung DeX Station, že brez embalaže. Pred začetkom dela morate za povezavo priključne postaje z računalniškim zaslonom še sami poskrbeti za kabel HDMI, saj ta ni priložen. Foto: Srdjan Cvjetović

In smo spet tam, kjer smo bili pri kameri Samsung Gear 360, kjer ni bilo pomnilniške kartice, brez katere ni mogoče narediti nobenega posnetka. Če z vidika proizvajalca razumem varčevalne motive takšnega početja, z uporabniškega vidika nikakor ne morem razumeti, da ob nakupu neke naprave v embalaži ne dobimo vsega, kar potrebujemo za začetek njene uporabe.

Nekatere aplikacije znajo, nekatere pa ne

Ko pa smo vse povezali in testni pametni telefon Samsung Galaxy S8 nataknili v priključno postajo prek njenega vtiča USB-C, ki mu mimogrede zagotavlja tudi polnjenje z energijo, se je na zunanjem zaslonu takoj prikazal napis DeX in čez približno dve sekundi še podoba domačega zaslona pametnega telefona, ki se je brez težav raztegnila na pravilno velikost zaslona.

Vse Samsungove aplikacije, tudi spletni brskalnik, so pripravljene za delo v okolju DeX, kar pomeni, da jih je mogoče raztegniti na polno velikost velikega računalniškega zaslona. | Foto: Srdjan Cvjetović Vse Samsungove aplikacije, tudi spletni brskalnik, so pripravljene za delo v okolju DeX, kar pomeni, da jih je mogoče raztegniti na polno velikost velikega računalniškega zaslona. Foto: Srdjan Cvjetović

Pri aplikacijah pa ni vedno tako preprosto, to je pač odvisno od tega, kako so napisane: nekatere se lepo raztegnejo čez ves zaslon, nekatere pa vztrajajo na izvirni velikosti. Pač niso vse aplikacije pripravljene na vse, a je tistih, ki se lahko povsem znajdejo z DeX-om, počasi, a vendarle zanesljivo vedno več.

Samsung seveda ne more vplivati na ocean razvijalcev najrazličnejših aplikacij, se je pa potrudil, da vse njegove aplikacije, ki so prednameščene na osmici, delujejo brez omembe vrednih težav v celozaslonskem načinu, ki ga zagotavlja DeX. Enako velja tudi za Googlove aplikacije.

Druga dimenzija

Ob priklopu telefona na priključno postajo DeX gre zaslon pametnega telefona na počitek – iz radovednosti, pa morda tudi iz praktičnih in uporabnih razlogov smo pogrešali možnost sočasnega pregleda na obeh zaslonih, kar bi omogočilo, da kakšno malenkost ali dve vendarle opravimo tudi prek zaslona osmice, občutljivega na dotik, brez polne odvisnosti od tipkovnice in miške.

Plastična zasnova je preprosta, a ji morda le manjka nekaj občutka robustnosti. Na srečo je delovanje naprave veliko bolj prepričljivo. | Foto: Samsung Slovenija Plastična zasnova je preprosta, a ji morda le manjka nekaj občutka robustnosti. Na srečo je delovanje naprave veliko bolj prepričljivo. Foto: Samsung Slovenija

Ampak zato pa lahko dobimo v DeX-u res pravo izkušnjo namiznega računalnika, ki jo omogoča odprtje veliko oken z različnimi programi – nekaj, česar si na razmeroma še vedno majhnem zaslonu pametnega telefona ne moremo privoščiti.

Tudi sicer je treba vedeti, da je med uporabo DeX-a telefon zasužnjen na lokaciji vtiča in ga ni dovoljeno premikati.

Android v številnih oknih

Toda po drugi strani se zelo hitro pokaže, da DeX brez večjih pripomb prelevi Samsung Galaxy S8 (ali S8+) v spodoben nadomestek za osebni računalnik – tudi s prikazom več oken, česar smo pri osebnih računalnikih že dolgo vajeni, pri mobilnih telefonih pa je še vedno luksuz, ki pri njihovih velikostih zaslona ne pride do polnega izraza.

Večja težava so aplikacije, ki ne prepoznajo nekaterih ukazov prek tipkovnice – na primer vnašalke (tipke Return), ki potrjuje vnos. Takrat so nadomestne možnosti vnosa v DeX-u vse prej kot praktične.

Po številu še vedno prevladujejo androidne aplikacije, ki se bodo v okolju DeX sicer izvajale brez (večjih) težav, a katerih okna ni mogoče razširiti na ves računalniški zaslon. Ko gre za kakšno igrico, to niti ni velika izguba, dobimo le preslikavo okna, kot bi ga videli na zaslonu mobilnega telefona, a so v tej skupini tudi številne uporabne aplikacije.  | Foto: Srdjan Cvjetović Po številu še vedno prevladujejo androidne aplikacije, ki se bodo v okolju DeX sicer izvajale brez (večjih) težav, a katerih okna ni mogoče razširiti na ves računalniški zaslon. Ko gre za kakšno igrico, to niti ni velika izguba, dobimo le preslikavo okna, kot bi ga videli na zaslonu mobilnega telefona, a so v tej skupini tudi številne uporabne aplikacije. Foto: Srdjan Cvjetović

Prav tako si odmislite preprost odklep zaslona v DeX-u, če zaslon svojega mobilnega telefona varujete z vzorcem (matrika pik 3x3), ali prek prstnega odtisa (čitalnik prstnih odtisov je na hrbtni strani telefona, ki ni najbolj praktično dostopna, če je osmica v DeX-ovi zibelki).

Ob odklopu vsa okna izginejo

Kaj osmici pravzaprav še manjka, da bi v celoti prevzela vlogo osebnega računalnika? Z vidika zmogljivosti in hitrosti niti nič kaj preveč, osmica je vendarle silak, ki zmore marsikaj.

Poleg vhoda HDMI, ki zagotavlja povezavo z zunanjim zaslonom, ima DeX še dva vhoda USB za zunanje naprave, kot sta tipkovnica in miška, in vhod za žično omrežje (Ethernet). Nima pa vhoda za zvok, zato si je za slušalke ali zunanje zvočnike treba pomagati z ustreznim vhodom na zunanjem zaslonu.

Delo v Samsungovih in drugih aplikacijah, optimiranih za DeX, je bilo brez težav. Samsungov spletni brskalnik ni omagal niti z mnogo odprtimi zavihki, nobena težava ni bilo veliko odprtih oken različnih programov.

Sposodili smo si uradno fotografijo postavitve, ker je bilo na naši delovni mizi istočasno še veliko drugega in zato ni bila videti tako urejena.
 | Foto: Samsung Slovenija Sposodili smo si uradno fotografijo postavitve, ker je bilo na naši delovni mizi istočasno še veliko drugega in zato ni bila videti tako urejena. Foto: Samsung Slovenija

Toda vedeti je treba, da bodo ob odklopu pametnega telefona iz DeX-a vsa okna zaprta in jih bo ob ponovnem priklopu treba ponovno odpreti. To celo ni nujno napaka, saj se lahko opraviči z varovanjem zasebnosti in podatkov.

Uspeh odvisen od zunanjih dejavnikov

Samsungova priključna postaja DeX obeta, da bomo najbrž že v bližnji prihodnosti lahko začeli razmišljati o tem, da bo pametni telefon postal naš edini računalnik. Toda njen uspeh (ali uspeh njenih naslednikov) bo v mnogočem odvisen od dejavnikov, ki niso povezani z DeX-om

Prvo je to, da je DeX toliko hiter in odziven, kolikor je hiter sam mobilni telefon, ki počiva v njegovi zibelki. Razlika v hitrosti dela z DeX-om ali brez njega je komaj opazna, je pa že vnos besedila zagotovo eno izmed opravil, kjer tipkovnica hitrostno prepričljivo zmaguje pred na dotik občutljivim zaslonom, kar daje DeX-u pomembno prednost.

Drugo dejstvo, ki bo vplivalo na uspeh DeX-a, je, da bodo takšne naprave gotovo bolj privlačne, ko bodo podpirale širši nabor mobilnih telefonov.

Z operacijskim sistemom Android nismo vajeni dela z več odprtimi oknoi hkrati (tudi zaradi razmeroma majhne velikosti zaslona mobilnih telefonov), a v okolju DeX te omejitve ni več. | Foto: Srdjan Cvjetović Z operacijskim sistemom Android nismo vajeni dela z več odprtimi oknoi hkrati (tudi zaradi razmeroma majhne velikosti zaslona mobilnih telefonov), a v okolju DeX te omejitve ni več. Foto: Srdjan Cvjetović

Tretje dejstvo je, da pri delu na osebnem računalniku še vedno (zlasti na delovnem mestu) uporabljamo programe, ki nimajo enakovredne ali vsaj približne različice v Androidu. Več ko bo primernih in uporabnih aplikacij za Android in DeX, večja je verjetnost, da bo DeX uspešen.

Zanimivo in uporabno že zdaj, še boljše pa prihaja

DeX je zanimiva in edinstvena naprava, ki bolj kot s tistim, kar že zdaj zmore (in zmore resnično veliko v pravi smeri), navdušuje s tem, kar napoveduje: resnično mobilnost tako za delo kot za prosti čas.

Tisti, ne želijo ali ne morejo počakati na naslednje izpopolnjeno različice, torej tisti, ki zaradi narave svojega dela ali življenjskega sloga (ali kar tako) želijo že zdaj in brez odlašanja imeti (verjetno) najboljšo dostopno tovrstno rešitvijo, se ne bodo zmotili, če bodo odšteli 150 evrov za DeX (ob pogoju, da že imajo eno od Samsungovih osmic).

Ne spreglejte