Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
13. 6. 2017,
4.01

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Huawei Vtisi Vtisi pametni telefon Huawei P10 Lite kbm

Torek, 13. 6. 2017, 4.01

2 meseca

Huawei P10 Lite: Najboljši telefon za osem evrov na mesec? #test

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Kot pove že njegovo ime, je P10 Lite okleščena različica modela P10, ki je eden od dvojice letošnjih pomladnih paradnih konjev kitajskega proizvajalca pametnih telefonov Huawei (drugi je P10 Plus). Lite ima vsega malce manj: manj procesorja, manj pomnilnika, manj prostora, manj fotoaparata in, pomembno, stane manj. A to ne pomeni, da bi moralo manj biti tudi uporabnikove želje po nakupu.

Vtise o tokratnem preizkušancu (na fotografiji pametni telefon Huawei P10 Lite) smo strnili v spodaj naštete in opisane pluse in minuse. | Foto: Huawei Vtise o tokratnem preizkušancu (na fotografiji pametni telefon Huawei P10 Lite) smo strnili v spodaj naštete in opisane pluse in minuse. Foto: Huawei

Videz

Plus: telefon je eden od lepših, kar smo jih preizkusili v zadnjem obdobju. Steklenemu ohišju se kovinska obroba odlično poda, držanje P10 Lite pa daje vtis, da nam v dlani počiva dvakrat, trikrat dražji premijski telefon, tako kakovostno je narejen. Ob rokovanju z napravo smo zelo hitro spoznali tudi, da ga je, ker je precej tanek, ne prevelik, razmeroma preprosto upravljati tudi z eno roko.

Minus: steklen pokrov baterije ni le magnet za prstne odtise, vsaj pri črnem testnem modelu je bilo tako, temveč tudi zelo spolzek. Ne postavljajte ga na nagnjene gladke površine, ker se bo odpeljal z njih. 

Pokrov baterije je tako gladek, da spominja na ogledalo. | Foto: Matic Tomšič Pokrov baterije je tako gladek, da spominja na ogledalo. Foto: Matic Tomšič

Zaslon

Plusi: najprej nas je navdušila ločljivost, ki je ista kot pri zaslonu dražjega brata (Huawei P10), in sicer 1.080 x 1.920 slikovnih pik. Diagonala zaslona P10 Lite je v primerjavi s P10 sicer daljša za 2,5 milimetra, zato je ostrina slike malce slabša, a tega ne bo opazil nihče. Naslednja svetla točka je kar solidna razločnost zaslona pod močnim soncem. Zadnji plus je širok vidni kot: zaslon lahko pogledamo zelo od strani, pa bomo še vedno videli vsebino.

Minus(ek): težko je bilo najti takega, ki bi zmotil večino uporabnikov, sploh ciljno skupino kupcev Huawei P10 Lite, smo pa našli enega za pikolovce. Zaslon telefona kaže nagnjenost k prevelikemu poudarjanju določenih barv, predvsem modre, ki izstopa bolj kot druge. 

Z vklopljeno najvišjo svetlostjo zaslona | Foto: Matic Tomšič Z vklopljeno najvišjo svetlostjo zaslona Foto: Matic Tomšič

Zmogljivost

Plus: pri večini vsakdanjih opravil se P10 Litu ne bo kolcnilo nikoli. Osemjedrni procesor Kirin 658 sicer ni vrhunec Huaweijevih mobilnih čipov, je pa dovolj zmogljiv, da uporabniku v vsakem trenutku zagotavlja takojšnjo odzivnost. Pametni telefon ima tudi tri gigabajte delovnega pomnilnika, kar pomeni, da je brez zatikanja več kot sposoben delati z več požrešnimi aplikacijami hkrati. 

Minus: ugotovili smo, da je grafični čip P10 Lite malce podhranjen, saj ne dohaja najsodobnejših (in najzahtevnejših) iger za pametne telefone. 

Huawei P10 Lite | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Uporabniška izkušnja

Plusi: 

- čitalnik prstnih odtisov je eden od najboljših na vseh pametnih telefonih, kar smo jih preizkusili do zdaj. V treh dneh testiranja modela P10 Lite niti enkrat ni javil, da ne prepozna prstnega odtisa;

Čitalnik prstnih odtisov je zadaj: tam, kjer ga vidimo najraje in kjer je po našem mnenju najbolj priročen. | Foto: Matic Tomšič Čitalnik prstnih odtisov je zadaj: tam, kjer ga vidimo najraje in kjer je po našem mnenju najbolj priročen. Foto: Matic Tomšič

- to smo že omenili v testih drugih pametnih telefonov znamke Huawei, a vmesnik EMUI postaja vedno preglednejši in manj natlačen z neuporabnimi aplikacijami. Uporabniku s takoj opaznimi bližnjicami ponuja tudi veliko res priročnih orodij; 

Upravitelj datotek, ura in budilka, kalkulator, snemalnik zvoka, svetilka, kompas, ogledalo ... | Foto: Matic Tomšič Upravitelj datotek, ura in budilka, kalkulator, snemalnik zvoka, svetilka, kompas, ogledalo ... Foto: Matic Tomšič

- reža za spominsko kartico za razširitev prostora za shranjevanje podatkov je hkrati tudi reža za uporabo druge kartice SIM in s tem druge telefonske številke.

Reža za kartice vseh vrst je zgoraj na levem robu. Na plan jo privlečemo s priloženo iglico. | Foto: Matic Tomšič Reža za kartice vseh vrst je zgoraj na levem robu. Na plan jo privlečemo s priloženo iglico. Foto: Matic Tomšič

Minusi: privzete ikone Huaweijevih aplikacij bi lahko dobile stilsko preobrazbo, saj so, milo rečeno, grde. Zvok je v najboljšem primeru povprečen, zvočnik je zadovoljivo glasen in nikoli ne hrešči, a najvišji in najnižji toni zvenijo čudno. P10 Lite tudi še ni stopil v korak s časom, saj ima priključek za kabel micro USB, ne novejšega (in hitrejšega) USB-C.

Kakšno težavo smo imeli s priključkom micro USB, preberite malce nižje.  | Foto: Matic Tomšič Kakšno težavo smo imeli s priključkom micro USB, preberite malce nižje. Foto: Matic Tomšič

Fotoaparat in videokamera

Plusi: ob dnevni svetlobi so fotografije več kot solidne. Aplikacija fotoaparata uporabniku P10 Lite ponuja tudi veliko načinov fotografiranja. Sprednji fotoaparat je, kot je značilno za Huawei, zelo dober. Preverite, kakšne so fotografije, posnete s P10 Lite.

Fotogalerija
1 / 8

Minusi: majhna zaslonka, kar botruje podpovprečnim fotografijam v slabo osvetljenih prostorih in manj kakovostnim približanim posnetkom oziroma zmožnosti makrofotografije. Samodejno ostrenje je občasno muhasto, pogrešali smo tudi možnost snemanja videa v polni ločljivosti s 60 slikami na sekundo.

Uvodoma smo zapisali, da ima P10 Lite v primerjavi s klasičnim P10 "manj fotoaparata", kar  je pravzaprav dobesedno res: ima namreč samo eno lečo, P10 pa ima dve. | Foto: Matic Tomšič Uvodoma smo zapisali, da ima P10 Lite v primerjavi s klasičnim P10 "manj fotoaparata", kar je pravzaprav dobesedno res: ima namreč samo eno lečo, P10 pa ima dve. Foto: Matic Tomšič

Baterija

Plusi: z enim polnjenjem naprava zdrži tudi dva dni povprečne uporabe, kar je več kot zadovoljiv rezultat. Velik plus je tudi hitro polnjenje baterije, ki od ničle do 50 odstotkov poskoči v približno pol ure.

Minusi: za pikolovce: baterija se polni prek priključka micro USB, ne novejšega USB-C. To za zdaj še ni prevelika težava, saj se posvajanje standarda USB-C še odvija, v skoraj vsakem gospodinjstvu, ki je v zadnjih petih letih kupilo pametni telefon, pa se najde vsaj en polnilnik s priključkom micro USB.

Avtor tega prispevka je zaradi odsotnosti podpore USB-C takoj imel dodatno delo z iskanjem ustreznega kabla (oziroma odpakiranjem priloženega na fotografiji),saj ima pod delovno mizo dva polnilnika USB-C in nobenega micro USB.  | Foto: Matic Tomšič Avtor tega prispevka je zaradi odsotnosti podpore USB-C takoj imel dodatno delo z iskanjem ustreznega kabla (oziroma odpakiranjem priloženega na fotografiji),saj ima pod delovno mizo dva polnilnika USB-C in nobenega micro USB.  Foto: Matic Tomšič

Cena

Plus: s sklenitvijo ali podaljšanjem naročniškega razmerja je končna cena Huawei P10 Lite okrog 190 evrov (24 x 7,95 evra), kar je za podoben pametni telefon precej ugodno. 

Minus: cena Huawei P10 Lite v prosti prodaji je ne najnižjih 300 evrov, kar že spominja na znesek, za katerega lahko dobimo tudi precej boljši pametni telefon, na primer pošast tipa Xiaomi Mi 6.


Pod črto: so pretehtali plusi ali minusi?

Za ciljno skupino kupcev pametnega telefona Huawei P10 Lite, to so srednje ali manj zahtevni uporabniki, ki bi imeli spodobno in sodobno napravo, ne bi pa plačali premijske cene, plusi več kot odtehtajo minuse.

Zahtevnejši uporabnik, ki za svoj denar zahteva lastnosti, kot so najzmogljivejši procesor, vrhunski fotoaparat in vodoodpornost, bo manj zadovoljen, a bo do nakupa želenega pametnega telefona tudi s P10 Lite shajal čisto lepo. 

Tehnične lastnosti pametnega telefona Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Dimenzije in teža: 146,54 x 72 x 7.2 milimetra (dolžina-širina-globina), 146 gramov
Zaslon: diagonala 5,2 palca (13,2 centimetra), tehnologija IPS, ločljivost Full HD
Procesor: Kirin 658, osem jeder (štiri pri frekvenci 2,36 gigaherca in dve pri frekvenci 2,0 gigaherca)
Delovni pomnilnik RAM: 3 GB, na nekaterih trgih 4 GB
Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat
Prostor za shranjevanje podatkov: 32 GB, možnost razširitve s spominsko kartico do 256 GB (deljena reža za spominsko kartico ali dodatno kartico SIM)
Fotoaparat: 12 milijonov slikovnih točk zadaj, samodejno ostrenje, zaslonka f/2.2; 8 milijonov slikovnih točk spredaj, zaslonka f/2.0 (manj je bolje)
Videokamera: snemanje v ločljivosti Full HD pri 30 slikah na sekundo spredaj in zadaj
Možnosti povezave: LTE, Wi-Fi, microUSB, bluetooth 4.1, NFC
Navigacija: GPS, GLONASS
Baterija: zmogljivost 3.000 miliamperskih ur, podpira hitro polnjenje baterije
Drugo: čitalnik prstnih odtisov, podpora dvema karticama SIM

Preberite tudi test še enega novejšega poceni pametnega telefona, ki v imenu nosi "Lite"

Ne spreglejte