Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
11. 3. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Honor 8 Lite Huawei Honor 8 Lite pametni telefon Huawei

Sobota, 11. 3. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Huawei Honor 8 Lite

Je to najboljši cenejši pametni telefon v Sloveniji? #test

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

S ceno okrog 270 evrov brez vezave bo pametni telefon Huawei Honor 8 Lite letos zagotovo ena od najboljših izbir za uporabnike, ki ob sklenitvi naročniškega razmerja za prgišče evrov na mesec želijo spodobno napravo z dobrim zaslonom, zelo solidno zmogljivostjo in predvsem fotoaparatom, ki je s kakovostjo presegel naša pričakovanja.

Huawei Honor 8 Lite spredaj | Foto: Matic Tomšič Huawei Honor 8 Lite spredaj Foto: Matic Tomšič

Kaj je Huawei Honor 8 Lite

Honor 8 Lite (Honor je sestrska znamka pametnih telefonov Huawei) je okleščena različica pri kritikih zelo dobro sprejetega pametnega telefona Honor 8. Vsega ima malce manj: gigabajtov pomnilnika, gigahercev pri procesorju, leč in bliskavic pri fotoaparatu, tudi evrov pri ceni.

A to še zdaleč ne pomeni, da je Honor 8 Lite slab telefon. Med preizkusom smo namreč našteli več plusov kot minusov.

Honor 8 Lite – plusi

Zelo hiter čitalnik prstnih odtisov (na nam ljubem mestu)

Čitalnik prstnih odtisov je pri pametnem telefonu Honor 8 Lite na zgornjem delu pokrova baterije, kjer ga takoj, ko v dlan zgrabimo telefon, dosežemo s kazalcem. Preverjanje prstnega odtisa je bliskovito hitro, po podatkih Huaweija menda celo najhitrejše med vsemi njihovimi pametnimi telefoni.

Huawei Honor 8 Lite zadaj. Čitalnik prstnih odtisov je krožec na sredi zgornjega dela. | Foto: Matic Tomšič Huawei Honor 8 Lite zadaj. Čitalnik prstnih odtisov je krožec na sredi zgornjega dela. Foto: Matic Tomšič

Tudi nam se ni zdelo, da bi Honor 8 Lite prstni odtis prepoznaval počasneje od Huaweijevega letošnjega težkokategornika P10, ki smo ga preizkusili prejšnji teden.


Spodobna hitrost delovanja

Honor 8 Lite poganja Huaweijev procesor Kirin 655 z osmimi jedri. Gre za boljši procesor od tistega, ki je poganjal precej soliden telefon P9 Lite, okleščeno različico lanskega Huaweijevega prvaka P9.

To pomeni, da je Honor 8 Lite eden od tistih pametnih telefonov, ki tudi eno leto po prvem zagonu deluje enako hitro in brez zatikanja kot prvi dan uporabe.


Visoka ločljivost zaslona

Honor 8 Lite ima pravzaprav enak zaslon kot Honor 8. Diagonala zaslona meri 13,2 centimetra oziroma 5,2 palca, ločljivost slike na zaslonu pa je Full HD, kar se prevaja v 1.080 x 1.920 slikovnih pik.

Huawei Honor 8 Lite | Foto: Huawei Mobile Huawei Honor 8 Lite Foto: Huawei Mobile

Zaslon Honor 8 Lite uvršča v isto kategorijo kot Huaweijeva supertelefona Mate 9 in P10, saj imata oba takega z ločljivostjo Full HD.


Poraba baterije

Baterijo oziroma akumulator z zmogljivostjo tri tisoč miliamperskih ur smo ob prevzemu naprave v torek zvečer napolnili do 100 odstotkov, naslednjič pa smo Huawei Honor 8 Lite na polnilec z okrog 15 odstotki preostale baterije priklopili šele v petek zjutraj.

Dobra dva dni, morda celo dva dni in pol zmerne oziroma povprečne uporabe, torej prenese Honor 8 Lite, preden je treba spet poseči po polnilcu, kar je zelo dober dosežek. Hitrega polnjenja nismo mogli preizkusiti, ker ob napravi nismo dobili njenega lastnega polnilnika, uporabiti smo morali svojega rezervnega.


Fotoaparat
Kljub temu, da Honorju 8 Lite v primerjavi s popolnejšim bratom Honor 8 manjka dodatna leča kamere, ki jo v zadnjem obdobju nosi vse več Huaweijevih pametnih telefonov, zna ustvariti presenetljivo dober učinek globine polja.

Oglejte si, kakšne fotografije zna delati Honor 8 Lite:

Fotogalerija
1 / 8

Detajlov in raznovrstnosti ter globine barv je sicer manj kot pri Huaweijevih najboljših fotografih (P10, Mate 9), ki pa sta tudi dvainpolkrat dražja od Honorja 8 Lite. Za nezahtevnega uporabnika, ki želi tu in tam posneti kakovostno fotografijo za objavo na Facebooku, bo Honor 8 Lite na tem področju več kot dovolj dober.

Zadnji fotoaparat ima sicer senzor z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih pik (oziroma megapikslov), sprednji pa osem milijonov.

Še dve besedi o snemanju videoposnetkov: brez presežkov. Honor 8 Lite zmore posneti video v ločljivosti Full HD s 30 slikami na sekundo, pogrešali pa smo možnost snemanja s 60 slikami na sekundo.

Huawei Honor 8 Lite | Foto: Huawei Mobile Huawei Honor 8 Lite Foto: Huawei Mobile

Android 7.0

Honor 8 Lite ima naložen najnovejši Googlov operacijski sistem Android 7.0 Nougat ter eno novejših različic Huaweijevega uporabniškega vmesnika EMUI. Sploh zadnji Android je precej praktična lastnost Honorja 8 Lite, saj ponuja nekaj uporabnih funkcij, kot je privzeto podprta uporaba aplikacij na deljenem zaslonu, na primer.

Tehnični podatki o pametnem telefonu Honor 8 Lite

Huawei Honor 8 Lite | Foto: Huawei Mobile Foto: Huawei Mobile
Dimenzije: 147,2 x 72,9 x 7,6 milimetra
Teža: 147 gramov
Zaslon: ločljivost Full HD (1.080 x 1.920 slikovnih pik), diagonala 5,2 palca oziroma 13,2 centimetra
Procesor: Kirin 655, osem jeder (4 x 2,1 gigaherca in 4 x 1,7 gigaherca)
Pomnilnik RAM: 3 GB
Prostor za shranjevanje podatkov: 16 GB, možnost razširitve s spominsko kartico
Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat
Fotoaparat in videokamera: zadnji 12 milijonov slikovnih točk, sprednji osem milijonov slikovnih točk; snemanje videa v ločljivosti 1.080p s 30 slikami na sekundo, snemanje počasnega posnetka
Baterija: 3.000 miliamperskih ur
Drugo: priključek microUSB

Honor 8 Lite – minusi

Drseča zunanjost

Honor 8 Lite je izdelan iz svetleče plastike, zato v roki ne deluje tako premijsko ali robustno kot Honor 8, kaj šele Huawei P10, na primer. Svetleča plastika je tudi magnet za prstne odtise, ki se zelo dobro vidijo predvsem na temnejših modelih (naš testni je bil črn).

Zadnja stran pametnega telefona Honor 8 Lite ob stiku z drugo gladko površino postane spolzka kot led. | Foto: Huawei Mobile Zadnja stran pametnega telefona Honor 8 Lite ob stiku z drugo gladko površino postane spolzka kot led. Foto: Huawei Mobile

Telefon v dlan sicer sede zelo udobno, nikar pa ga s hrbtiščem ne odlagajte na mizo, saj se bo ob najmanjšem potisku s komolcem odpeljal čez rob. Uporaba etuija ali silikonskega ovitka je nujna.


Manjka USB-C

Skoraj vsi drugi novejši pametni telefoni Huawei za polnjenje baterije in prenos podatkov na računalnik že uporabljajo izhod USB-C, Honor 8 Lite pa še še drži predstavnika prejšnje generacije, microUSB.

Izhod USB-C na pametnem telefonu Samsung Galaxy A3 | Foto: Bojan Puhek Izhod USB-C na pametnem telefonu Samsung Galaxy A3 Foto: Bojan Puhek

S tem sicer ni nič narobe, a v prihodnosti si bo vse več uporabnikov lastilo telefone in polnilnike s standardom USB-C, manj pa klasične microUSB. Uporabnik Honorja 8 Lite zato morda ne bo zadovoljen z odgovorom na vprašanje "Ali si lahko pri tebi napolnim svoj telefon?".


Postavitev fotoaparata

Objektiv fotoaparat je zrinjen skoraj čisto v zgornji levi kot zadnje strani telefona, bliskavica pa je pravzaprav povsem v kotu.

Huawei Honor 8 Lite | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Pri preizkusu se nam je večkrat zgodilo, da smo med fotografiranjem s prstom prekrili del objektiva. Kot vemo, pa se s pametnim telefonom za najboljši rezultat fotografira v ležečem, ne pokončnem položaju.


Maksimalna svetlost zaslona bi lahko bila višja

V prostoru je več kot dovolj dobra, na prostem pa ne, saj se je treba ob izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi bolj kot pri nekaterih dražjih pametnih telefonih potruditi, da razločimo vsebino zaslona.

Se pa Honor 8 Lite vsaj malo odkupi z zaščito za oči, ki je ena od najboljših lastnosti programske opreme sodobnih telefonov Huawei (v zadnjem obdobju so jo začele podpirati tudi druge znamke).

Zaščita za oči spremeni razmerje barv na zaslonu, da postanejo bolj tople. S tem ne le varuje zdravje naših oči, temveč tudi poskrbi, da lažje zaspimo (preberite, zakaj).

Preberite tudi: Pet cenejših pametnih telefonov, ki so naši favoriti iz ozadja

 

 

Ne spreglejte