Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
26. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

Natisni članek

Ethereum kriptovaluta hekerji

Četrtek, 26. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Zgodil se je hekerski napad, ki bi lahko imel hude posledice

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

Satoshi Nakamoto, heker, skrivnost, Anonymous | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V začetku tedna je uporabnike spletne strani Etherscan.io pozdravilo sporočilo s preprosto vsebino "1337". Gre za desetletja star izraz iz skupnosti hekerjev, s katerim je uporabnikom Etherscan.io nekdo sporočil, da je bila spletna stran tarča hekerskega napada. Ta je bil resda nedolžen, a implikacija je velika - resnejši napad na Etherscan.io bi lahko povzročil tudi krizo svetovnega trga kriptovalut. 

Spletna stran Etherscan.io uporabnikom ponuja vpogled v transakcije kriptovalute ether, za bitcoinom druge najvrednejše po tržni kapitalizaciji, in nekaj manj kot 600 različnih kriptožetonov. Med njimi so tudi slovenski VIB (Viberate), IPL (InsurePal), ICN (Iconomi), če jih naštejemo samo nekaj. Etherscan.io je tudi četrta najpogosteje obiskana spletna stran med vsemi, ki se ukvarjajo s kriptovalutami

Etherscan.io uporabnikom omogoča tudi, da vidijo, koliko enot kriptovalute ether ali katerega od kriptožetonov je v določeni digitalni denarnici.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Etherscan.io uporabnikom omogoča tudi, da vidijo, koliko enot kriptovalute ether ali katerega od kriptožetonov je v določeni digitalni denarnici.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Da je bilo prikazovanje sporočila "1337", kar je stilizirani zapis besedice "leet", ta pa v hekerskem žargonu pomeni elito, posledica hekerskega napada, je vodstvo Etherscan.io razkrilo v objavi na spletnem forumu Reddit. Napad je neznanec izvedel tako, da je zlonamerno programsko kodo na spletno stran spravil prek komentarja zapisa ene od transakcij.  

Tako je bilo videti sporočilo, ki se je v začetku tedna prikazalo obiskovalcem spletne strani Etherscan.io.  | Foto: Etherscan.io Tako je bilo videti sporočilo, ki se je v začetku tedna prikazalo obiskovalcem spletne strani Etherscan.io. Foto: Etherscan.io

Etherscan.io je uporabnikom pozneje zagotovil, da je bil hekerski napad večinoma nedolžen, saj heker ni spreminjal ničesar. Varnostjo luknjo, ki je hekerju omogočila, da je svojo kodo vrinil na spletno stran, so medtem tudi že zakrpali.

Sredstva imetnikov kriptovalut in kriptožetonov so prav tako ostala nedotaknjena, saj Etherscan.io uporabnikom ponuja le vpogled v stanje digitalnih denarnic drugih ponudnikov, kar pomeni, da svojih kriptovalut pri Etherscan.io ne shranjuje nihče. 

Estatium
Novice Razkrivamo, kateri Slovenci so vpleteni v sumljivo kriptovaluto

Lahko bi se končalo veliko slabše

Strokovnjaki za informacijsko varnost medtem menijo, da ima hekerski napad na Etherscan.io velike implikacije, je poročal tehnološki medij Motherboard.

Hekerji bi lahko spreminjali vrednosti na grafih, ki jih prikazuje Etherscan.io, ali prikazali drugačno stanje v nekaterih najbolj znanih digitalnih denarnicah, in sprožili masovno prodajo ali nakupovanje kriptovalut, opozarjajo.

Takšno manipuliranje s trgom, ki najverjetneje sicer ne bi bilo nobena novost, bi lahko povzročilo nov kolaps cen kriptovalut. Preteklo dogajanje na trgu namreč kaže, da lahko na gibanje cen kriptovalut vpliva skoraj vsak dejavnik

Preberite tudi:

Bitcoin thumb
Novice Čas, ko so nastajali bitcoin milijonarji: je bilo vse zlagano?
Bitcoin
Novice Pojav, ki je obnorel svet bitcoina, že sproža divje teorije
Everest ASKfm
Novice Tragedija na Everestu: umrl za kriptovalute
ICO, javna prodaja kriptožetonov, kriptožeton
Novice Temna stran kriptosveta, o kateri se govori premalo: ujela tudi Slovence

 

Ne spreglejte