Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
24. 1. 2018,
9.28

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

2

Natisni članek

bitcoin Ethereum kriptovaluta Iconomi ICO

Sreda, 24. 1. 2018, 9.28

6 let, 3 mesece

Bi obogateli, če bi kupili slovenske kriptovalute?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

2

V zadnjem letu in pol je več mladih slovenskih podjetij kapital zbiralo prek tako imenovane javne ponudbe kriptožetonov ali ICO-v. To pomeni, da so izdali svojo digitalno valuto, kot je bitcoin, in jo v nakup ponudili vlagateljem. Ti si lahko od rasti cene kriptožetonov, ki se bo zgodila, če bo podjetje uspešno, obetajo dobiček. Preverili smo, koliko bi lahko zaslužili, če bi v nekatere najodmevnejše slovenske projekte vložili tisoč evrov in kupljene kriptožetone danes prodali. 

Vsi spodaj navedeni zneski so približki, ki ponujajo okvirno predstavo o mogočih dobičkih z naložbami v kriptožetone slovenskih podjetij in ne upoštevajo določenih bonusov ter nekaterih drugih spremenljivk, ki vplivajo na končno število prejetih kriptožetonov ob sodelovanju v prvi javni ponudbi oziroma ICO-u in dobiček pri prodaji kriptožetonov (provizije). Izbrali smo samo kriptožetone slovenskega porekla, s katerimi se že trguje na odprtem trgu in na več spletnih borzah, kjer jih je mogoče prodati za druge znane kriptovalute (na primer bitcoin, ki je na fotografiji, ali ethereum) ali evre in dolarje. Vse informacije o gibanju njihovih cen lahko kadarkoli preverimo na spletni strani Coinmarketcap.  | Foto: Reuters Vsi spodaj navedeni zneski so približki, ki ponujajo okvirno predstavo o mogočih dobičkih z naložbami v kriptožetone slovenskih podjetij in ne upoštevajo določenih bonusov ter nekaterih drugih spremenljivk, ki vplivajo na končno število prejetih kriptožetonov ob sodelovanju v prvi javni ponudbi oziroma ICO-u in dobiček pri prodaji kriptožetonov (provizije). Izbrali smo samo kriptožetone slovenskega porekla, s katerimi se že trguje na odprtem trgu in na več spletnih borzah, kjer jih je mogoče prodati za druge znane kriptovalute (na primer bitcoin, ki je na fotografiji, ali ethereum) ali evre in dolarje. Vse informacije o gibanju njihovih cen lahko kadarkoli preverimo na spletni strani Coinmarketcap. Foto: Reuters

Iconomi

Iconomi vlagatelju omogoča naložbe v kriptosklade, kar pomeni, da podjetje njegov denar namesto v delnice vloži v različne kriptovalute ali kriptožetone.

Iconomi je v drugi polovici leta 2016 izvedel do takrat eno najuspešnejših kampanj množičnega financiranja na svetu, s prodajo svojih kriptožetonov ICN so v podjetju pridobili 9,2 milijona evrov zagonskega kapitala. Prodali so blizu sto milijonov kriptožetonov po ceni 0,11 ameriškega dolarja (0,09 evra). Vlagatelji so jih lahko kupili z različnimi kriptovalutami in tudi z "navadnim denarjem", torej z evri in dolarji.

Vlagatelj v kriptosklade prek platforme Iconomi investira s kriptovalutama bitcoin in ethereum ter kriptožetonoma ICN in CFI. Uporabniki bodo lahko kmalu ustvarjali tudi lastne kriptosklade in vlagali tudi s tako imenovanimi fiat valutami, na primer z evri. | Foto: Matic Tomšič Vlagatelj v kriptosklade prek platforme Iconomi investira s kriptovalutama bitcoin in ethereum ter kriptožetonoma ICN in CFI. Uporabniki bodo lahko kmalu ustvarjali tudi lastne kriptosklade in vlagali tudi s tako imenovanimi fiat valutami, na primer z evri. Foto: Matic Tomšič

Cena ICN je z začetnih 0,09 evra na odprtem trgu do danes zjutraj zrasla na 1,86 evra. To pomeni, da bi vlagatelj, ki je ob Iconomijevi javni ponudbi kriptožetonov konec avgusta in v septembru 2016 kupil za tisoč evrov žetonov ICN, svoj vložek povečal za dvajsetkrat.

Ob prodaji kriptožetonov ICN na kateri od spletnih borz (Kraken, Binance), kjer se z njimi trguje, bi si lahko izplačal malce več kot 20.500 evrov oziroma ustvaril dobrih 19 tisoč evrov dobička glede na prvotno naložbo. 

Cena kriptožetona ICN je bila pred malce manj kot dvema tednoma, tik pred nedavnih občutnim padcem cen najbolj znanih kriptovalut, zgodovinsko visoka. Znašala je 5,26 ameriškega dolarja oziroma 4,29 evra. | Foto: Coinmarketcap.com Cena kriptožetona ICN je bila pred malce manj kot dvema tednoma, tik pred nedavnih občutnim padcem cen najbolj znanih kriptovalut, zgodovinsko visoka. Znašala je 5,26 ameriškega dolarja oziroma 4,29 evra. Foto: Coinmarketcap.com

Gibanje cene kriptožetona ICN na spletni strani Coinmarketcap


Viberate

Viberate je slovenska platforma za povezovanje glasbenikov in organizatorjev dogodkov. V začetku septembra so s svojim ICO-m zbrali 8,4 milijona evrov svežega denarja. 

Ekipa slovenskega podjetja Viberate | Foto: Viberate Ekipa slovenskega podjetja Viberate Foto: Viberate

Cena kriptožetona VIB je bila med javno ponudbo 0,10 ameriškega dolarja oziroma približno 0,08 evra. S tisoč evri bi torej lahko, če nam ne bi prej zmanjkalo časa, saj je Viberate vse žetone prodal v manj kot petih minutah, kupili 12.500 kriptožetonov VIB.

Ob trenutnem tečaju kriptožetona VIB (0,27 evra) na spletnih borzah bi jih lahko prodali za 3.375 evrov.

Gibanje cene kriptožetona VIC na spletni strani Coinmarketcap


Cofound.it

Coufound.it je slovenska platforma, ki povezuje skupnost privržencev blockchaina oziroma tako imenovane tehnologije veriženja podatkovnih blokov, na kateri temeljijo kriptovalute - razvijalce novih aplikacij, ki delujejo na blockchainu, strokovnjake za blockchain ter vlagatelje, ki v tehnologiji vidijo prihodnost in tudi priložnost za dober zaslužek. 

Kaj je Cofound.it:

Cofound.it je z javno ponudbo kriptožetonov CFI junija lani zbral rekordnih 13 milijonov evrov. Na ICO-u so prodali 25 odstotkov vseh razpoložljivih kriptožetonov (teh bo 500 milijonov) po ceni približno 0,10 evra za enega.

Cena kriptožetona CFI je po številnih vzponih in padcih trenutno 0,15 evra. Če bi v času javne razprodaje v Cofound.it vložili tisoč evrov, bi jih imeli skoraj okroglih 10.000, danes pa bi jih lahko prodali za 1.500 evrov. Ustvarili bi torej okrog 500 evrov dobička. 

Gibanje cene kriptožetona CFI na spletni strani Coinmarketcap


Quantum

Quantum je zanimiv projekt, ki ga vodi eden od očetov Bitstampa, "slovenske" svetovno znane borze s kriptovalutami, Damian Merlak. Srce Quantuma je istoimenska kriptovaluta (QAU), katere količina v obtoku se v nasprotju z drugimi kriptovalutami ne povečuje, temveč zmanjšuje. Vodstvo Quantuma meni, da se bo s tem povečala njena likvidnost, želijo pa biti zgled tudi drugim projektom v svetu kriptovalut. 

Število kriptožetonov Quantum v obtoku se zmanjšuje iz minute v minuto.  | Foto: Matic Tomšič Število kriptožetonov Quantum v obtoku se zmanjšuje iz minute v minuto. Foto: Matic Tomšič

Med Quantumovo javno ponudbo kriptožetonov QAU, ki je trajala od 15. aprila do 15. maja 2017, je bilo mogoče enega kupiti za 0,05 ameriškega dolarja oziroma 0,04 evra. S tisoč evri bi jih lahko torej kupili 25 tisoč, ob trenutni ceni žetona QAU na spletnih borzah pa bi jih danes prodali za 5.500 evrov. Dobiček bi torej znašal 4.500 evrov. 

Gibanje cene kriptožetona QAU na spletni strani Coinmarketcap


SunContract

SunContract je platforma, ki omogoča povezovanje porabnikov in proizvajalcev elektrike brez posrednika. Vizija ekipe podjetja SunContract je, da manjši proizvajalci elektrike, ki imajo vetrno ali sončno elektrarno, na primer, na trgu postanejo bolj konkurenčni, odjemalec elektrike pa lahko dobi isto ali še boljšo storitev po morda še nižji ceni kot zdaj. 

Kaj je SunContract:

SunContract je svoje kriptožetone SNC prodajal lani poleti po ceni 0,02 ameriškega dolarja oziroma 0,016 evra za enega. Za tisoč evrov bi jih torej lahko kupili 62.500. Cena kriptožetona SNC je na spletnih borzah danes 0,28 evra, kar pomeni, da bi ob prodaji vseh svoj prvotni vložek s tisoč evrov povečali na približno 17.500 evrov in ustvarili 16.500 evrov dobička. 

Gibanje cene kriptožetona SNC na spletni strani Coinmarketcap


InsurePal

Slovensko podjetje InsurePal, ki razvija na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov osnovano zavarovalniško platformo, je pred enim tednom 201 milijon kriptožetonov IPL prodalo v rekordnem času - eni minuti in 20 sekundah. S prodajo kriptožetonov so pridobili kar 14,7 milijona evrov kapitala. 

Ekipa podjetja InsurePal | Foto: Insurepal/Arhiv podjetja Ekipa podjetja InsurePal Foto: Insurepal/Arhiv podjetja

InsurePal je kriptožetone IPL prodajal po ceni 0,10 ameriškega dolarja oziroma 0,081 evra. Kdor bi jih kupil za 1.000 evrov, bi jih imel 12.345, danes pa bi jih lahko prodal za okrog 3.050 evrov. V enem tednu bi torej ustvaril dobra dva tisoč evrov dobička.

Gibanje cene kriptožetona IPL na spletni strani Coinmarketcap


Hive Project

Hive Project oziroma Hive je mehanizem, ki temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov ter bo manjšim in srednje velikim podjetjem omogočil lažje pridobivanje finančnih sredstev ter zmanjšal stroške zaradi avtomatizacije dela obdelave podatkov. 

Cena kriptožetona Hive je bila ob prvi javni ponudbi julija in avgusta lani približno 0,02 evra. S tisoč vloženimi evri bi si jih torej lahko zagotovili okrog 51.500, ob današnji ceni HVN na spletnih borzah pa jih prodali za 7.725 evrov oziroma za dobiček v višini več kot 6.200 evrov. 

Gibanje cene kriptožetona HVN na spletni strani Coinmarketcap


SportyFi

SportyFi je platforma, prek katere lahko z denarjem vsak podpre obetavne športnike, ki potrebujejo sredstva za bolj kakovostne treninge in opremo. V zameno so lahko udeleženi pri deljenju potencialnih prihodkov in dobička športnika, ki so ga podprli prek SportyFi, v prihodnosti. 

Predstavitev poslanstva SportyFi:

Platforma SportyFy ima svoj kriptožeton SPF, ki ga je bilo na prvi javni ponudbi novembra lani mogoče kupiti za 0,12 ameriškega dolarja oziroma 0,097 evra. Kdor bi vložil tisoč evrov, bi postal lastnik 10.300 kriptožetonov SportyFi. 

Če bi jih prodajal danes, bi ob trenutni ceni SPF na spletnih borzah (0,33 evra) ustvaril približno 2.400 evrov dobička

Gibanje cene kriptožetona SPF na spletni strani Coinmarketcap

Ne spreglejte