Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
7. 11. 2017,
19.44

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

3

Natisni članek

kriptovaluta denar naložba nasvet kriptokovanci kriptovalute bitcoin Viberate

Torek, 7. 11. 2017, 19.44

4 leta, 11 mesecev

Slovenci svarijo Slovence: Tako vam lahko hitro vzamejo denar

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

3

Slovensko podjetje, ki je pred dvema mesecema izvedlo enega najuspešnejših letošnjih projektov z digitalnimi valutami oziroma kriptokovanci, opozarja na pasti, ki na tem področju čakajo hitrega zaslužka željne posameznike. 

Ekipa podjetja Viberate.  | Foto: Viberate Ekipa podjetja Viberate. Foto: Viberate

Ljubljansko podjetje Viberate je 5. septembra izvedlo prvo javno ponudbo svoje digitalne valute oziroma kriptokovancev. 120 milijonov so jih prodali v manj kot petih minutah in blagajno podjetja z njimi okrepili za okrog 8,4 milijona evrov novih sredstev, ki jih bodo porabili za nadaljnji razvoj spletne platforme Viberate. Ta je namenjena povezovanju glasbenikov in organizatorjev dogodkov in je na tem področju med vodilnimi na svetu. 

Novi lastniki Viberatovih kriptokovancev ali žetonov vibe so te kupili za pravi denar. Danes jih lahko prodajo prek spletne borze z digitalnimi valutami Livecoin.net, kjer cena enega žetona trenutno znaša 0,138 evra, oziroma počakajo, da njihova cena še zraste in jih prodajo pozneje. Gibanje cene kovanca vibe bo odvisno od poslovne uspešnosti podjetja.

Podatki o žetonu Viberate na Coinmarketcap, spletnem portalu, ki prikazuje informacije o vseh legitimnih digitalnih valutah. Cena žetona je po začetku trgovanja 6. oktobra hitro padla, a se zdaj postopoma spet dviguje.   |  Foto: Coinmarketcap | Foto: Podatki o žetonu Viberate na Coinmarketcap, spletnem portalu, ki prikazuje informacije o vseh legitimnih digitalnih valutah. Cena žetona je po začetku trgovanja 6. oktobra hitro padla, a se zdaj postopoma spet dviguje. | Foto: Coinmarketcap

Podatek, da so vlagatelji vse kovance vibe pokupili v samo 4 minutah in 42 sekundah, govori o tem, da so bili prepričani v velik potencial podjetja in projekta Viberate ter zato pričakujejo, da bo cena kovancev še zrasla. 

Obljubijo, vzamejo in dajo nazaj, a pogosto tudi izginejo

Prva javna ponudba digitalnih valut oziroma kriptokovancev ali tako imenovani ICO (kratica za Initial Coin Offering), ki ga je septembra izvedel Viberate, je čedalje bolj priljubljen mehanizem za pridobivanje zagonskih sredstev, ki so ga različna podjetja in organizacije letos uporabile že več stokrat.

A ICO je lahko tudi priložnost za prevarante, ki izdajo svojo s fiktivnim projektom in napihnjenimi obljubami o dobičku podprto digitalno valuto ter po prodaji vseh kovancev preprosto izginejo z denarjem vlagateljev. 

Na to je opozorilo že več svetovnih vladnih organizacij, pred kratkim pa se je oglasil tudi svetovno znani prevarant Jordan Belfort, znan tudi kot Volk z Wall Streeta, in ocenil, da je goljufivih od pet do deset odstotkov organizatorjev ponudb ICO. Kliknite na fotografijo za zgodbo. | Foto: Reuters Na to je opozorilo že več svetovnih vladnih organizacij, pred kratkim pa se je oglasil tudi svetovno znani prevarant Jordan Belfort, znan tudi kot Volk z Wall Streeta, in ocenil, da je goljufivih od pet do deset odstotkov organizatorjev ponudb ICO. Kliknite na fotografijo za zgodbo. Foto: Reuters

"V digitalne valute lahko vlaga vsak in velikokrat vlagajo tudi neuki ljudje"

V podjetju Viberate se strinjajo, da so opozorila pred prevarami na področju ICO vsekakor na mestu. Prevaranti računajo na to, da lahko, kot nam je pojasnil Vasja Veber, soustanovitelj podjetja Viberate, "v kriptovalute vlaga vsak in velikokrat vlagajo tudi neuki ljudje".

Vasja Veber, soustanovitelj Viberate, ima dolgoletne izkušnje na področju povezovanja podjetništva in glasbe.  | Foto: LinkedIn Vasja Veber, soustanovitelj Viberate, ima dolgoletne izkušnje na področju povezovanja podjetništva in glasbe. Foto: LinkedIn

Veber je nadaljeval:

"Velika prednost naložb v kriptokovance oziroma kriptožetone je tako imenovani whitepaper, dokumentacija za vlagatelje, ki jo ob začetku kampanje zbiranja sredstev na ta način predloži vsak projekt in iz katere so jasno razvidni namen, cilji, potek projekta."

"Težava je, da so ljudje pogosto preleni, da bi prebrali omenjeno dokumentacijo, in v kriptokovance raje vlagajo po črednem nagonu oziroma s priporočilom prijatelja od sosedovega bratranca. Zaradi tega se je za veliko projektov že izkazalo, da je šlo za goljufije, in brez dvoma bo takšnih primerov še kar nekaj."

Da ne bi nasedli prevarantu, Veber vse posameznike, ki razmišljajo o naložbi prek prve javne ponudbe kriptokovancev, poziva, naj pred ločitvijo od denarja temeljito in kritično predelajo dokumentacijo o ogledanem projektu, pridobijo informacije o izvajalcih projekta oziroma ustanoviteljih podjetja, ki izvaja ICO, in se izobrazijo tudi o področju, katerega problematiko naj bi reševal dani projekt. | Foto: Thinkstock Da ne bi nasedli prevarantu, Veber vse posameznike, ki razmišljajo o naložbi prek prve javne ponudbe kriptokovancev, poziva, naj pred ločitvijo od denarja temeljito in kritično predelajo dokumentacijo o ogledanem projektu, pridobijo informacije o izvajalcih projekta oziroma ustanoviteljih podjetja, ki izvaja ICO, in se izobrazijo tudi o področju, katerega problematiko naj bi reševal dani projekt. Foto: Thinkstock

"V Viberate smo pri razkrivanju vseh podatkov, vizije in kratkoročnih ter dolgoročnih načrtov zelo transparentni. Podjetje imamo v Sloveniji, ustanovitelji smo znani, vsako četrtletje bomo objavili poročilo za vlagatelje," je Viberate kot primer dobre prakse na področju ICO izpostavil Veber. 

Za konec je Veber postregel še z zimzelenim zlatim pravilom za vlagatelje: vloži le denar, ki si ga pripravljen izgubiti. 

Ne spreglejte