Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
25. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

6

Natisni članek

internet nasvet Google Chrome

Petek, 25. 1. 2019, 4.00

5 let, 3 mesece

Prihaja internetna sprememba, ki že skrbi ogromno ljudi. Upravičeno?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

6

Google Chrome | Spletni brskalnik Google Chrome ima med uporabniki osebnih računalnikov skoraj 65-odstoten tržni delež. Na drugem mestu je še vedno stari Microsoftov Internet Explorer, nato pa se zvrstijo Mozilla Firefox, Microsoft Edge in Applov Safari. | Foto Matic Tomšič

Spletni brskalnik Google Chrome ima med uporabniki osebnih računalnikov skoraj 65-odstoten tržni delež. Na drugem mestu je še vedno stari Microsoftov Internet Explorer, nato pa se zvrstijo Mozilla Firefox, Microsoft Edge in Applov Safari.

Foto: Matic Tomšič

Razvijalci spletnega brskalnika Chromium, na katerem temelji bolj znani Google Chrome, daleč najpogosteje uporabljani spletni brskalnik na svetu, so razkrili prihajajočo spremembo v programski kodi, ki bi v veliki meri onemogočila delovanje nekaterih orodij za blokiranje nadležnih oglasov in drugih neželenih vsebin, kot je priljubljeni uBlock Origin. Novica je na spletu naletela na precej neodobravanja. 

Na spremembo, ki so jo napovedali razvijalci Chromiuma, je opozoril programer Raymond Hill, razvijalec orodja za blokiranje nadležnih oglasov in drugih neželenih spletnih vsebin uBlock Origin, ki ga uporablja več kot deset milijonov ljudi.

Google obvestilo
Novice Kaj pomeni obvestilo, ki ga je prejelo tudi ogromno Slovencev

Chromium in z njim tudi najbolj priljubljeni spletni brskalnik Chrome (oba razvijajo pri Googlu) se bosta spremenila tako, da razširitve, ki jih lahko za nadzor nad tem, katere vsebine želijo videti, namestijo uporabniki, ne bodo več imele dovoljenja za vplivanje na prikazovanje elementov spletnih strani.

uBlock Origin in nekatera podobna orodja za blokiranje vsebin, ki jih večina uporabnikov namešča predvsem za preprečevanje prikazovanja nadležnih oglasov, bodo po spremembi postala tako rekoč neuporabna, opozarja Hill. 

Windows 7
Novice Kaj se bo čez natanko eno leto spremenilo za več kot tretjino uporabnikov

Ali to pomeni, da bodo računalniški zasloni tako kot včasih spet zasuti z nadležnimi oglasi, ki se jih je nemogoče znebiti?

Ne ravno, saj bo Chrome dobil izboljšano lastno različico za filtriranje neprimernih in nadležnih vsebin, ki je zelo podobna drugemu znanemu orodju za blokiranje oglasov AdBlock Plus

Skrb, da bomo na zaslonih še kdaj videli takšne prizore, je neupravičena.  |  Foto: cfoc.org | Foto: Skrb, da bomo na zaslonih še kdaj videli takšne prizore, je neupravičena. | Foto: cfoc.org

Kot zagotavljajo razvijalci Chromiuma, bo nov pristop do blokiranja vsebin pospešil delo s spletnim brskalnikom, ki mu zaradi omejevanja razširitev, kot je uBlock Origin, v prihodnje ne bo treba čakati, da preverijo, katere vsebine uporabnik želi videti in katerih ne. 

Sprememba bo v teoriji tudi bolje zaščitila uporabnike, saj razširitve za brskalnik Chrome zdaj ne bodo več imele odprtih vrat do manipulacije z uporabnikovim spletnim prometom, trdijo Googlovi programerji.

To je načeloma res, a pri britanskem tehnološkem mediju The Register so zapisali tudi, da se ne morejo znebiti občutka, da se Google nadvse trudi zakriti pravi razlog za spremembo, in sicer, da ne želi, da bi uporabniki brskalnika Chrome blokirali toliko oglasov. Ti so namreč glavni vir Googlovih prihodkov. 

Voda na mlin največjemu tekmecu Chroma

Oznanilo, da nova različica Chromiuma in posledično tudi Chroma onesposablja uBlock Origin, je na spletu naletela na precej hudovanja uporabnikov. Takoj so se pojavili tudi pozivi k zamenjavi spletnega brskalnika: uporabniki naj bi se začeli množično seliti k Mozillinemu Firefoxu.

Firefox | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Da bo namesto Chroma začel uporabljati še en konkurenčni brskalnik, in sicer Microsoft Edge, sicer ni napovedal nihče. Edge bo namreč kmalu menjal "motor" - lastnega, ki ga je razvil Microsoft, bo nadomestil prav Chromium.

Preberite tudi:

Naslovna slika članek
Novice Kako z vami manipulirajo na spletu: poglejte teh osem zvitih taktik
Novice Nikar ne naredite te napake, ki bi jo naš bralec lahko drago plačal
Lidl, Lidl Slovenija
Novice Slovenski Lidl opozarja na goljufijo, v ozadju stari znanci iz Avstrije
Google Maps
Novice Dve zelo uporabni Googlovi aplikaciji postajata neločljiva celota
Google Play
Novice Google Sloveniji odprl pomembna vrata, a z grenkim priokusom

 

Ne spreglejte