Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
3. 1. 2019,
4.01

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

GDPR Evropska unija internet Google

Četrtek, 3. 1. 2019, 4.01

5 let, 3 mesece

Kaj pomeni obvestilo, ki ga je prejelo tudi ogromno Slovencev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Google obvestilo | Sporočilo o spremembah, ki začnejo veljati 22. januarja, se pojavi v več oblikah. Lahko je plavajoče okno kot to na fotografiji, lahko pa je pasica ob zgornjem robu zaslona spletnega brskalnika.  | Foto Matic Tomšič / Reuters

Sporočilo o spremembah, ki začnejo veljati 22. januarja, se pojavi v več oblikah. Lahko je plavajoče okno kot to na fotografiji, lahko pa je pasica ob zgornjem robu zaslona spletnega brskalnika.

Foto: Matic Tomšič / Reuters

Vsi v Evropskem gospodarskem prostoru in Švici, ki imajo uporabniški račun Google, so med brskanjem po spletu najverjetneje že prejeli obvestilo, ali pa ga še bodo, da Google z 22. januarjem uvaja nekatere spremembe. Razloga za skrb ni, saj se z vidika uporabe storitev, kot so iskalnik Google, spletna pošta Gmail ali YouTube, za uporabnike ne spreminja nič. Kaj pa bo drugače?

Prva večja sprememba, ki jo prinašata posodobljena Politika zasebnost in Pogoji uporabe, je ta, da Googlovih storitev v Evropskem gospodarskem prostoru in Švici od 22. januarja ne bo več zagotavljal "ameriški" Google, torej podjetje Google LLC, temveč bo to odgovornost prevzela glavna evropska podružnica internetnega velikana, ki ima sedež na Irskem. 

Novice O vas vedo vse: kje ste bili, kaj ste gledali, s kom se pogovarjate

To pomeni samo to, da bo uporabnikom v Evropi Googlove storitve, kot so spletni iskalnik, e-pošta Gmail, Zemljevidi (Google Maps), YouTube in oblak Drive, do zdaj naprej omogočalo podjetje Google Ireland Limited. Za uporabnike se ne spreminja nič - vse naštete storitve in aplikacije bodo po 22. januarju še naprej delovale kot do zdaj. 

Sedež družbe Google Ireland Limited v Dublinu:

Google
Novice Razkrinkali Google: kaj se zgodi, če poskusimo skriti, kaj iščemo

Druga večja sprememba je, da bo irska podružnica Googla od 22. januarja upravljala tudi vse podatke uporabnikov v Evropskem ekonomskem območju in Švici in zanje odgovarjala tudi s pravnega vidika.

Točnega podatka, koliko Slovencev ima uporabniški račun Google, ni, neuradne ocene pa se glede na to, da ima v Sloveniji dostop do interneta več kot 1,5 milijona ljudi, gibljejo okrog dobrega milijona.  | Foto: Matic Tomšič / Thinkstock Točnega podatka, koliko Slovencev ima uporabniški račun Google, ni, neuradne ocene pa se glede na to, da ima v Sloveniji dostop do interneta več kot 1,5 milijona ljudi, gibljejo okrog dobrega milijona. Foto: Matic Tomšič / Thinkstock

Google bo podatke o evropskih uporabnikih iz ZDA v Evropo preselil zato, da bo lažje in hitreje izpolnjeval (tudi morebitne nove) zahteve evropskih zakonodajalcev o varovanju zasebnosti uporabnikov. Google Ireland Limited bo od zdaj tako med drugim odgovoren za upoštevanje Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov ali GDPR

Mojca Prelesnik
Novice Ali je slovenska pritožba proti Googlu sploh lahko uspešna?

To, da bo Google odgovornost za upravljanje podatkov uporabnikov v EGP in Švici v celoti prepustil irski podružnici, pomeni tudi, da bo treba morebitne zahtevke za umik osebnih podatkov po 22. januarju nasloviti na Google Ireland Limited. 

Preberite tudi:

Google Maps
Novice Kaj skriva modra pika, ki jo ima na telefonu večina Slovencev
Protest pri Googlu
Novice Google: Zaposleni protestirali zaradi spolnega nasilja
Antivirus, protivirusni program, pametni telefon, zaščita
Novice Kmalu bo za marsikoga konec presenečenj na računu za telefon
Google+
Novice Google je poskusil skriti velik spodrsljaj. Kakšne bodo posledice?
Larry Page, Sergey Brin, Google
Novice Kdo sta človeka, ki nam življenje morda krojita bolj kot vsi drugi
Ne spreglejte