SiolNET. Novice Svet
1,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Google: Zaposleni protestirali zaradi spolnega nasilja

1,25

termometer

Protest pri Googlu | Iz prostorov Googla v Dublinu je protestno odkorakalo več sto zaposlenih. | Foto: Reuters
Iz prostorov Googla v Dublinu je protestno odkorakalo več sto zaposlenih. Foto: Reuters

Številni zaposleni pri spletnemu gigantu Google so danes po vsem svetu zaradi politike podjetja glede spolnega nadlegovanja protestno zapustili svoja delovna mesta. Samo iz prostorov Googla v Dublinu je protestno odkorakalo več sto zaposlenih.

Zaposleni so se v okviru protesta eno uro sprehajali pred Googlovim poslopjem v Dublinu. Kot je pojasnila ena od udeleženk, je protestni shod potekal v solidarnosti s komerkoli, ki je doživel kakršnokoli obliko spolnega nadlegovanja ali nasilja na delovnem mestu.

Zaradi neprimernega obnašanja odpustili uslužbenca, a mu plačujejo odpravnino

O protestnih pohodih so poročali tudi iz Londona, Singapurja in Tokia, podobne shode pa pričakuje tudi v ZDA. Poziv k protestnemu shodu ob 11.10 po lokalnih časih se je v sredo pojavil na Twitterju. Že nekaj časa se namreč stopnjujejo napetosti zaradi načina, kako se Google odziva na pritožbe zaradi spolnega nadlegovanja.

Poziv k protestnemu shodu se je v sredo pojavil na družbenem omrežju Twitter. | Foto: Reuters Poziv k protestnemu shodu se je v sredo pojavil na družbenem omrežju Twitter. Foto: Reuters

Ameriški časnik New York Times je nedavno poročal, da je Google zaradi neprimernega obnašanja leta 2014 odpustil višjega uslužbenca Andyja Rubina, a mu še vedno plačuje odpravnino, vredno 90 milijonov dolarjev. Podjetje naj bi tudi na druge podobne načine poskušalo prikriti primere spolnega nadlegovanja.

Google zatrjuje, da nihče od odpuščenih ni dobil odpravnine

V okviru poziva k protestnemu shodu so organizatorji objavili seznam zahtev. Med drugim zahtevajo končanje prisilnih poravnav, zaradi katerih primeri ne zaidejo v javnost, ter obveze glede enakopravnosti plač in pogojev na delovnem mestu.

V Googlu v luči protesta zaposlenih zatrjujejo, da nihče od tistih, ki so bili odpuščeni zaradi spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, ni dobil odpravnine. Nekateri mediji trdijo drugače. | Foto: Reuters V Googlu v luči protesta zaposlenih zatrjujejo, da nihče od tistih, ki so bili odpuščeni zaradi spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, ni dobil odpravnine. Nekateri mediji trdijo drugače. Foto: Reuters

Ravno v sredo so iz starševskega Googlovega podjetja Alphabet sporočili, da je zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja podjetje brez odpravnine zapustil eden od izvršnih direktorjev Richard DeVaul.

Prvi mož družbe Sundar Pichai je v torek zaposlenim poslal sporočilo, da obžaluje pretekla dejanja. Zagotovil je, da bodo vzpostavili varnejše in enakopravnejše delovno okolje. Pojasnil je še, da nihče od zaposlenih, ki so jih v preteklih dveh letih odpustili zaradi obtožb spolnega nadlegovanja, ni dobil odpravnine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin