SiolNET. Digisvet Novice
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ogromne količine plastičnega onesnaževanja

Z umetno inteligenco nad odpadno plastiko v morjih

0,61

termometer

plastika
Plastika močno onesnažuje morja in oceane. Foto: Getty Images

Raziskovalci univerze v Barceloni so razvili programje, ki z umetno inteligenco ugotavlja prisotnost odpadne plastike v morjih in oceanih kar iz fotografij.

Uveljavljanje tega programa bi omogočilo veliko lažjo avtonomno analizo onesnaženosti morij in oceanov s plastiko, saj bi potrebne fotografije posneli skoraj povsem avtonomni droni.

pralni stroj Digisvet Odpadna mikroplastika – niti čistilne naprave je ne rešijo

Algoritem se izpopolnjuje

Največja težava pri odpadni (mikro)plastiki v morjih in oceanih je drobnost njenih delcev, zaradi česar jo je težko izslediti. Snemanje z infrardečimi kamerami je v nekaterih drugih projektih pokazalo nekaj uspeha pri njenem določanju.

sargaška alga Digisvet Znanost napreduje, a se odpadki (tudi pri nas) kopičijo

Katalonski raziskovalci s področja biologije so ubrali drugačen pristop. Z uporabo algoritma so analizirali več kot 3.800 zračnih posnetkov katalonske obale Sredozemskega morja, algoritem pa so z umetno inteligenco sproti izpopolnjevali tako, da lahko z 80-odstotno zanesljivostjo odkriva in količinsko opredeli plastiko, ki plava na površini.

Benetke kanal Digisvet Maske postajajo epidemiološka in ekološka težava

Avtomatizacija bo izziv

Do zdaj so razvili spletno različico tega programskega orodja, ki je na voljo profesionalcem s tega področja, narediti pa želijo tudi različico, ki bo združljiva z oddaljenimi senzorji in droni, ter tako skoraj v celoti avtomatizirati proces. Zavedajo pa se, da številni dejavniki, kot so veter, valovi in oblaki, močno otežujejo avtomatizacijo tovrstnega opazovanja.

PlanetCare Novice Slovenska inovacija za manj plastike z milijonskim pospeškom

O svojem delu in projektu MARLIT, kot so ga imenovali, so poročali v znanstveni reviji Environmental Pollution, verjamejo pa, da bodo z nadaljnjim razvojem državam članicam olajšali izpolnjevanje direktive o strategiji morja, ki med drugim narekuje spremljanje okoljskih razmer v morjih in na obalah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin