Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2013,
10.33

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

piškotki informacijski pooblaščenec internet računalnik

Torek, 25. 6. 2013, 10.33

4 leta, 3 mesece

Vse več prijav glede piškotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri informacijskem pooblaščencu so v preteklem tednu prejeli večje število prijav glede uporabe spletnih piškotkov.

Po pregledu spletnih strani bodo v primeru zaznanih nepravilnosti spletne strani najprej pozvali, da stanje primerno uredijo, so sporočili iz urada informacijskega pooblaščenca.

Uporabnik mora imeti izbiro Informacijski pooblaščenec ob tem opozarja, da morajo spletne strani obiskovalcu ponuditi možnost, da v uporabo sledilnih piškotkov privoli ali pa jo zavrne. Uporabnik mora svojo izbiro izraziti izrecno, tako da na primer aktivno klikne na gumb ali povezavo, označi potrditveno polje, pošlje e-pošto ali pa se strinja s pogoji storitve.

Kot izrecno privolitev pa pri informacijskem pooblaščencu razumejo tudi rešitve, kjer je uporabniku ponujena izbira, da strinjanje izrazi s tem, da nadaljuje z brskanjem, nestrinjanje pa tako, da klikne na izbiro "ne strinjam se" oziroma na polje/povezavo, kjer lahko spremeni nastavitve piškotkov. "Če mu opcija, da označi 'ne strinjam se' ali polje/povezava, kjer lahko spremeni vsaj nastavitve piškotkov, ki za delovanje spletne strani niso argumentirano potrebni, ni dana, ne moremo govoriti o izrecni privolitvi," pojasnjuje namestnica pooblaščenke Rosana Lemut-Strle.

Prav tako ni ustrezna rešitev v sklopu katere nekatere spletne strani svetujejo uporabnikom, da si piškotke onemogočijo na ravni spletnega brskalnika.

Težave so tudi v brskalnikih Ena od težav je, da brskalniki privzeto ne blokirajo vseh piškotkov, pač pa privzeto dovoljujejo vse piškotke. Ker je piškotek lahko naložen šele po tem, ko uporabnik izjavi svojo voljo, trenutne rešitve v brskalnikih ne zadovoljujejo zakonskih kriterijev.

"Prav tako brskalniki še ne omogočajo različnih nastavitev za različne piškotke niti ne obveščajo o namenih delovanja piškotkov. Omogočajo le, da blokirate piškotke tretjih strani, ne glede na to, kako bo to vplivalo na delovanje strani," pojasnjuje Lemut-Strletova, ki dodaja, da uporabnik po blokiranju vseh piškotkov pogosto ne more dostopati do določenih vsebin.

Ne spreglejte