SiolNET. Digisvet Novice
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrednost bitcoina prvič presegla 30.000 dolarjev

0,57

termometer

Bitcoin
Foto: Reuters

Najstarejša in najbolj poznana kriptovaluta bitcoin je danes prvič presegla vrednost 30 tisoč dolarjev. Na borzi Bitstamp je popoldne dosegla 30.958 dolarjev, kar po strmi rasti predstavlja njeno najnovejšo rekordno vrednost.

Od začetka leta se je valuta podražila še za dva tisoč dolarjev oz. sedem odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vrednost bitcoina je v zadnjih tednih močno narasla in je že 16. decembra presegla magično mejo 20 tisoč dolarjev.

Zgodovina bitcoina

Bitcoin je na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (blockchain) osnovana kriptovaluta, ki jo je leta 2008 izumila oseba ali skupina oseb pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Njegova ali njihova prava identiteta še danes ostaja neznana. Na trgu so jo ponudili leta 2009, takrat je bil bitcoin vreden le nekaj dolarskih centov.

Borza, vlagatelj, Wall Street, obup Digisvet Svarilo strokovnjaka: "Odrasli možje bodo jokali"

Tako kot ostale kriptovalute bitcoin ni reguliran, kar pomeni, da nad njim ne bdi nobena centralna banka niti ni podprt s strani katere od držav. Kot ostale kriptovalute se bitcoin uporablja kot plačilno sredstvo za dobrine in storitve, da se ga zamenjati tudi za druge valute.

Rekord iz leta 2017

Konec leta 2017 je cena bitcoina pa tudi številnih drugih kriptovalut dosegla rekordno vrednost. Bitcoin je bil takrat vreden več kot 20 tisoč dolarjev, a je nato v manj kot mesecu dni padel pod 10 tisoč dolarjev. Marca letos je tudi na kriptovalute vplival izbruh globalne pandemije covid-19, ko se je bitcoin spustil pod štiri tisoč dolarjev. Od takrat pa se postopoma, a vztrajno ponovno krepi.

Krepitev preostalih kriptovalut

Krepi se sicer tudi vrednost ostalih kriptovalut, ki jim gre po ocenah strokovnjakov na roko tudi negotovost na globalnih finančnih trgih, ko se je vse več tradicionalnih investitorjev pripravljenih spogledovati s kriptovalutami.

Bitcoin Digisvet Zgodovinski dan za bitcoin: padla je magična meja!

Zagovorniki kriptovalut jih namreč vidijo kot varno zavetje, podobno kot zlato, kamor vlagatelji usmerjajo sredstva v času gospodarskih turbulenc. Zaradi fiskalnih in monetarnih ukrepov, ki jih vlade sprejemajo v času boja proti covid-19, so trenutno manj privlačna vlaganja v klasične valute, kot je denimo dolar.

Vidni vlagatelji

Prav tako so zanimanje za kriptovalute v zadnjem času izrazili nekateri vidni vlagatelji, sprejela pa so jih tudi nekatera podjetja. Plačilni sistem Paypal je tako nedavno uporabnikom omogočil plačevanje z digitalnimi valutami, upravljalec premoženja Fidelity pa je vzpostavil bitcoin sklad.

Martii Malmi Digisvet Z bitcoini si je kupil danes najdražjo garsonjero na svetu bitcoin Posel danes Kako kupiti bitcoin (hitro in popolnoma enostavno)?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin