Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
14. 11. 2013,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

telekomunikacije konferenca

Četrtek, 14. 11. 2013, 10.44

8 let

Vehovar: V Sloveniji smo vsi operaterji majhni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trg informacijsko-komunikacijskih tehnologij upada hitreje kot bruto družbeni proizvod, pri tem vsak telekomunikacijski operater deli usodo svojega trga.

V obdobju od leta 2008 do leta 2012 je slovenski bruto domači proizvod upadel za 5,17 odstotka, medtem ko so prihodki telekomunikacijskih operaterjev upadli za 6,42 odstotka, je spomil podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Zoran Vehovar, ki je danes v Ljubljani s svojim predavanjem odprl letošnjo, že 14. po vrsti, konferenco Telekomunikacije.

Okrevanja še ni za vogalom Za telekomunikacijske operaterje, predvsem za prvotne operaterje, pa nikjer po svetu niso več zlati časi. "Vsi prvotni operaterji po svetu, izjemi sta le Deutsche Telekom, ki ima majhno rast prihodkov pri svoji ameriški hčeri, in Magyar Telekom, a ta le na segmentu prodaje električne energije, se spopadajo s padci prihodkov," je še povedal Vehovar in ob tem navedel mnenja analitikov, ki v kratkoročni prihodnosti še ne vidijo okrevanja: "Za leto 2014 se napoveduje zgolj minimalno izboljšanje negativnih trendov, preobrat je mogoče pričakovati šele leta 2016, če bodo prihodki takrat rasli iz naslova prenosa podatkov."

Krčenje investicij škoduje vsem v panogi, tudi uporabnikom V že tako zahtevnih razmerah se operaterji spopadajo z vedno bolj neusmiljenim tržnim bojem, ki se kaže tudi z velikim žtevilom operaterjev na majhnem prostoru. A Vehovar opozarja, da je to, kar je kratkoročno na površini videti kot korist za uporabnike, je dolgoročno zelo slabo za vse v panogi: "Takšne vojne prinašajo upadanje panoge in zmanjševanje investicij, kar bodo na koncu kot negativno začutili tudi sami uporabniki."

Konsolidacija je neizogibna Operaterji po svetu se zato že nekaj časa skušajo ubraniti pred neugodnimi trendi s konsolidacijo, ki poteka tudi pri evropskih operaterjih. Ob tem Vehovar opozarja, da bi se morali zavedati, da smo glede na trende vzpostavitve enotnega telekomunikacijskega trga in svojo velikost v Sloveniji pravzaprav vsi majhni.

Vsi trendi le niso negativni V telekomunikacijski panogi pa le ni vse črno, ne nazadnje tudi zato, ker gre za izjemno dinamično in propulzivno panogo s privlačnimi storitvami, je za konec pomiril Vehovar. Tako tudi v Sloveniji opažamo rast storitev v oblaku, števila širokopasovnih internetnih priključkov, zlasti optičnih priključkov v gospodinjstvih (FTTH) in mobilnih priključkov četrte generacije (LTE), kjer smo, dodaja Vehovar, s pokritostjo, ki že presega 25 odstotkov prebivalstva, v evropskem povprečju ali celo malo nad njim.

Deset predavanj in okrogla miza Letošnja konferenca Telekomunikacije se posveča predvsem novim poslovnim izzivom v telekomunikacijah in informacijski tehnologiji. V času konference se bo zvrstilo deset predavanj in na koncu še okrogla miza z naslovom Novi poslovni izzivi in razvoj aplikacij v poslovnem okolju. Iz Telekoma Slovenije, ki je tudi letos eden od pokroviteljev konference, poleg Vehovarja predava še projektni vodja v sektorju za marketing Rok Veber, ki bo spregovoril o prihodnosti mobilnih podatkovnih komunikacij, na okrogli mizi pa je med udeleženci tudi vodja podjetniškega pospeševalnika Telekoma Slovenije TSstartup Aleš Smokvina.

Ne spreglejte