Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon

Petek, 23. 5. 2014, 14.33

8 let

Večji telefon, več denarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kar ena tretjina pametnih telefonov ima zaslon, katerega diagonala je večja od 5 palcev (12,7 centimetrov).

Apple so dolgo časa kritizirali, zakaj ne predstavi telefona z večjim zaslonom. Poglejmo, kako je morda tudi na račun teh kritik iPhone od leta 2007 rastel. Omenjenega leta je Apple predstavil prvi iPhone. Njegov zaslon je meril 3,5 palca (8,9 centimetrov). Ta velikost je iPhone zaznamovala vse do leta 2012, ko je predstavil zaslon z velikostjo 4 palcev (10,1 centimetrov). Čeprav Apple velja za izredno napredno in inovativno podjetje, pa so ga njegovi tekmeci, ki jih ni malo, na tem področju prekosili. Konkurenca je namreč v tistem času, ko se je Apple končno odločil za večji korak, že predstavljala telefone s 5 in več palcev velikimi zasloni (12,7 centimetrov oziroma več).

Je Apple prepričala konkurenca? Lahko bi rekli, da je poseben mejnik v velikosti zaslonov naredil Samsungov Galaxy Note. Njegov zaslon je meril kar 5,3 palca oziroma 13,5 centimetra, zaradi njegove velikosti pa so ga mnogi označili za križanca med telefonom in tablico. Tako velikega koraka pri Applu še nismo dočakali; pri njih prevladuje prepričanje, da telefoni oziroma zasloni, ki merijo več kot štiri palce, niso prijazni za uporabo. A očitno so si premislili – tuje tehnološke strani namreč že nekaj časa napovedujejo, da bo novi model, ki naj bi ga predstavili jeseni, velik med 4,7 oziroma 5,5 palca (11,9 oziroma 13,9 centimetrov).

Večina zaslonov manjša od 5 palcev Pri podjetju Canalys, ki se ukvarja tudi z analiziranjem trga pametnih telefonov, bodo takšno odločitev zagotovo pozdravili. Njihove raziskave namreč kažejo, da so se v prvem četrtletju letošnjega leta na prodajnih policah v veliki meri (66 odstotkov) znašli pametni telefoni, manjši od 5 palcev. Torej, napovedi o velikosti zaslona novega iPhona so še v teh okvirih.

Canalysova analiza kaže, da 22 odstotkov zaslonov pametnih telefonov meri od 5 do 5,4 palca, 10 odstotkov jih meri od 5,5 do 5,9 palca, dva odstotka pa jih merita več kot 6 palcev (15,2 centimetrov).

Kaj prinaša večja velikost zaslona? Nekateri bodo odgovorili, da lažji pregled nad delom, drugi, da lažje brskanje po spletu, Canalys pa – najverjetneje višjo ceno. Ugotovili so, da ima 47 odstotkov pametnih telefonov, ki stanejo več kot 500 dolarjev (365 evrov), zaslon večji od 5 palcev. "Trgovci pričakujejo, da bodo imele napravice večje zaslone. Applova odsotnost na tem področju ne bo mogla trajati dolgo," meni Jessica Kwee, ena od analitičark pri omenjenem podjetju.

Ne spreglejte