SiolNET. Digisvet Novice
2,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Evropi se je čez noč pojavila nova megakorporacija

2,79

termometer

Prosus
Včerajšnja slovesnost ob uvrstitvi podjetja Prosus na amsterdamsko borzo. Mož, ki udarja po gongu, je Bob van Dijk, direktor Prosusa in njegove krovne družbe Naspers. Foto: Reuters

Evropa je od srede bogatejša za novega tehnološkega velikana, ki je v enem dnevu postal tudi eno od najvrednejših podjetij na stari celini. To je družba Prosus s sedežem na Nizozemskem, novonastala podružnica južnoafriške tehnološke multinacionalke Naspers. Kaj podjetje Prosus sploh počne?

Letgo Digisvet V Sloveniji in na Hrvaškem so imeli velike načrte, zdaj pa so izginili

Delnice podjetja Prosus so v sredo debitirale na amsterdamski borzi Euronext in trgovanje sklenile pri približno 74 evrih, s čimer se je tržna kapitalizacija podjetja povzpela na približno 120 milijard evrov.

To pomeni, da je Prosus v enem dnevu postal drugo največje tehnološko podjetje v Evropi in zaostaja samo za 133 milijard evrov vrednim nemškim velikanom razvoja programske opreme za poslovne uporabnike SAP. 

Podjetje Prosus bo imelo sedež v okrožju Zuidas, finančni četrti Amsterdama, oziroma natančneje v stolpnici Symphony. Podjetje Prosus bo imelo sedež v okrožju Zuidas, finančni četrti Amsterdama, oziroma natančneje v stolpnici Symphony. Foto: Reuters

Prosus je na uradni spletni strani opisan kot eden od največjih tehnoloških vlagateljev na svetu. Kako je to mogoče, ko pa do tega meseca za podjetje marsikdo sploh še ni slišal? Glavni razlog za takšno trditev je premoženje, ki ga upravlja Prosus.

Prepoznavanje obrazov, tehnologija za prepoznavanje obrazov, prepoznava obraza, prepoznava obrazov, varnostna kamera Digisvet Kmalu bo konec enega največjih strahov državljanov EU

Prosus je tretjinski lastnik enega od največjih podjetij na svetu

Krovna družba Prosusa, južnoafriški tehnološki velikan Naspers, je na novonastalo evropsko podružnico namreč prenesla svoj megalomanski lastniški delež v kitajskem podjetju Tencent in še nekaj lastniških deležev v drugih podjetjih.

Sedež družbe Naspers v Cape Townu v Južnoafriški republiki. Naspers je podjetje z najvišjo tržno kapitalizacijo na afriški celini. Sedež družbe Naspers v Cape Townu v Južnoafriški republiki. Naspers je podjetje z najvišjo tržno kapitalizacijo na afriški celini. Foto: Wikimedia Commons

Naspers je imel zaradi svojih naložb v tujini namreč velike težave na južnoafriški borzi, saj je njegova delnica preveč dominirala, zaradi česar se je vlagatelji niso držali prav dolgo. 

Naspers je 31,2-odstotni lastniški delež v podjetju Tencent, ki je zdaj prešel pod okrilje evropske družbe Prosus, pridobil leta 2001. Zanj je plačal 32 milijonov ameriških dolarjev, kar ob upoštevanju inflacije danes ustreza približno 42 milijonom evrov.

Že sedež podjetja Tencent izdaja, da gre za podjetje, ki je danes vredno precej več od prvotne naložbe Naspersa. Že sedež podjetja Tencent izdaja, da gre za podjetje, ki je danes vredno precej več od prvotne naložbe Naspersa. Foto: Reuters

Ta lastniški delež je danes glede na tržno kapitalizacijo Tencenta, ki je od leta 2001 zrasel v eno od največjih tehnoloških družb na svetu in je najvrednejše azijsko podjetje, njegov ustanovitelj in šef Ma Huateng pa je najbogatejši Kitajec, vreden okrog 117 milijard evrov

Tencent, Ma Huateng, Pony Ma Digisvet Skrivnostni superbogataš, za katerega marsikdo še ni slišal

Lastniški delež v Tencentu sicer ni edino premoženje, ki ga je Naspers prepisal na svojo novo evropsko podružnico. Prosus je med drugim postal tudi približno 30-odstotni lastnik Mail.Ru, enega od največjih tehnoloških podjetij v Rusiji.

Preberite tudi:

McDonald's Celje, McDonald's, McDonalds Digisvet Poteza za prihodnost McDonaldsa: bomo tam kmalu zapravili več? Lego Digisvet Skrbi za Lego: se veliki načrt za prihodnost sploh lahko uresniči? Bill Gates Digisvet Bill Gates odgovoril na vprašanja, ki se jim izmika ogromno bogatašev Policija, gozd Digisvet V gozdu našli mrtvega serijskega podjetnika: so ga pokopali bitcoini?

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Novalight / 13.09.2019. ob 10:59 0 0

    Mail.ru, zatočišče spammerjev in phisherjev.

    0 0
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin