Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
5. 7. 2018,
13.28

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

NEXES klic v sili 112 Telekom Slovenije mobilna aplikacija

Četrtek, 5. 7. 2018, 13.28

5 let, 9 mesecev

Konec projekta NEXES: za nujno pomoč naslednje generacije

Učinkovita nujna pomoč brez meja tudi s slovenskim znanjem

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
NEXES | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Po treh letih se je (uspešno) končal evropski projekt NEXES, katerega namen je po vsej naši celini vzpostaviti storitve nujne pomoči naslednje generacije. V projektu so sodelovali tudi strokovnjaki Telekoma Slovenije.

Če bi v nekaj stavkih morali povzeti poglavitne točke projekta NEXES, bi omenili izkoriščanje priložnosti, ki jih ponujajo avtomatizirane storitve v nujnih primerih, nova generacija storitev eCall, ki temelji na internetnem protokolu (IP), pametni senzorji in merilne naprave ter internet stvari.

Pomemben korak tudi za uresničevanje pametnih mest

Vse to z namenom čim hitrejšega odkrivanja in opredelitve nujnega primera (kajti kadar gre za življenje, so tudi sekunde lahko odločilnega pomena) ter zagotavljanja hitrejšega odziva in pomoči za reševanje ljudi in lastnine.

Pametnejše in učinkovitejše storitve za nujne primere so, kot poudarjajo pri projektu NEXES, tudi pomemben del uresničevanja pametnih mest.

V triletnem projektu NEXES so strokovnjaki iz 17 ustanov in podjetij v devetih državah Evropske unije s Turčijo razvijali novo generacijo komunikacijskih sistemov za nudenje pomoči v nujnih primerih. | Foto: Telekom Slovenije V triletnem projektu NEXES so strokovnjaki iz 17 ustanov in podjetij v devetih državah Evropske unije s Turčijo razvijali novo generacijo komunikacijskih sistemov za nudenje pomoči v nujnih primerih. Foto: Telekom Slovenije

Združljivost in nadgradljivost takoj

Med vidnejšimi rezultati projekta NEXES so prikazi združljivosti tehnologij NEXES z obstoječimi sistemi zagotavljanja nujne pomoči, kar so v sodelovanju z italijanskim Rdečim križem in policijo v Milanu uspešno pokazali na resničnih nujnih primerih.

V Turčiji so postavili pilotski sistem NEXES, kjer so lahko pokazali vse obete nove generacije teh storitev, pa tudi prilagodljivost teh rešitev in njihovo medsebojno združljivost.

Prizadevanja za odpravo regulatornih ovir

Projekt NEXES pa ni bil zgolj tehnološki projekt, saj so evropski strokovnjaki pripravili tudi skupek priporočil (112 NEXES Recommendations), s katerim ne želijo le ozaveščati bodočih uporabnikov po vsej Evropi, temveč tudi zagotoviti orodja za regulatorje v evropskih državah, s katerim bi prehod z obstoječih storitev nujne pomoči na napredne storitve naslednje generacije potekal čim lažje in hitreje.

NEXES | Foto:

Obstoječi sistemi imajo namreč resne omejitve, kadar gre za povezovanje med državami, saj so sistemi neredko različni in nepovezani – kar utegnejo najbolj boleče začutiti tisti, ki se jim nujen primer zgodi nekje blizu kakšne državne meje.

Slovenski prispevek

V projektu NEXES je s tremi strokovnjaki sodeloval tudi Telekom Slovenije. "Projekt NEXES je Telekomu Slovenije predstavljal izziv in priložnost za sodelovanje pri izboljšavah na področju storitev nujne pomoči," so za Siol.net povedali Uroš Bizjak, Pavel Kralj in Peter Zidar, sodelujoči iz Telekoma Slovenije.

Poleg trojčka iz Telekoma Slovenije so v projektu NEXES iz Slovenije sodelovali še strokovnjaki Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

V evropskem projektu NEXES so sodelovali tudi (z leve proti desni) Uroš Bizjak, Pavel Kralj in Peter Zidar iz Telekoma Slovenije. | Foto: Telekom Slovenije V evropskem projektu NEXES so sodelovali tudi (z leve proti desni) Uroš Bizjak, Pavel Kralj in Peter Zidar iz Telekoma Slovenije. Foto: Telekom Slovenije

Kot najvidnejše dosežke projekta udeleženci evropskega projekta NEXES iz Telekoma Slovenije omenjajo vseevropski klic v sili (ki deluje enako in enako učinkovito ne glede na različne države in njihove trenutne sisteme), izboljšane lokacijske storitve in napredne komunikacijske rešitve, namenjene ljudem z omejenimi možnostmi dostopa do storitev nujne pomoči. "Prav ta izboljšana dostopnost za tiste, ki bodo najverjetneje takšne storitve najbolj potrebovali, projektu daje posebno pomembnost," so povedali Telekomovi strokovnjaki.

Beseda je zgolj del komunikacije

Nova generacija storitev nujne pomoči predvideva celovito komunikacijo med iskalcem in ponudnikom pomoči, saj bo poleg govorne komunikacije zajemala tudi tekst in živo videosliko.

Zelo pomembne podatke, kot so kraj dogodka in zdravstveni podatki, pa bo sistem nemudoma in samodejno prejemal kar iz naprav, brez izgube dragocenega časa in možnosti nesporazumov, ki pri obstoječih načinih iskanja pomoči žal niso redkost.

 

Ne spreglejte