Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
18. 9. 2016,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

Kitajska moda Huawei pametni telefoni mobilni telefon intervju digitalna transformacija Jacky Zhao

Nedelja, 18. 9. 2016, 10.15

6 let, 6 mesecev

Intervju: Jacky Zhao, Huawei, regijski direktor oddelka potrošniških naprav za Slovenijo

"Tudi če imaš dobro ceno, moraš imeti dobro kakovost!"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Jacky Zhao | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Pametni telefoni bodo v prihodnosti združili še več zelo različnih funkcij v eni napravi, z njimi bomo upravljali svoje pametne domove, poslovanje in osebno zabavo, pravi Jacky Zhao iz podjetja Huawei, ki skrbi za regijo, v kateri je tudi Slovenija.

Jacky Zhao, ki za visokotehnološko podjetje Huawei dela že več kot osem let, je skoraj poldrugo leto direktor regije, ki zajema območje od Slovenije do Albanije. Pristojen je za potrošniške naprave, enako kot pred prihodom v "jadransko regijo", ko je delal na Novi Zelandiji.

Pred slabim desetletjem, ko ste prišli v Huawei, je bil svet tehnologije, pametnih telefonov, povezljivosti bistveno drugačen kot danes. Ali smo takrat sploh lahko predvideli, kako bo danes?

Težko rečem. Takrat smo imeli preproste mobilne telefone, imeli so tipke, uporabljali smo jih za klice in kratka sporočila, to je bilo to. Danes imamo vsestranske integrirane medijske naprave, ki imajo celo poslovne funkcije in seveda še vse tisto, kar so imeli telefoni takrat.

"Pred desetimi leti si ni bilo mogoče predstavljati, kakšne fotografije in videoposnetke na profesionalni ravni bomo lahko delali s pametnimi telefoni v prihodnosti." | Foto: Bojan Puhek "Pred desetimi leti si ni bilo mogoče predstavljati, kakšne fotografije in videoposnetke na profesionalni ravni bomo lahko delali s pametnimi telefoni v prihodnosti." Foto: Bojan Puhek

Kaj je po vašem mnenju največji dosežek na področju mobilnih telefonov v tem obdobju?

Zame je na prvem mestu to, kako je fotografija vstopila v pametne telefone in postala njihov neločljiv del. Pred desetimi leti si ni bilo mogoče predstavljati, kakšne fotografije in videoposnetke na profesionalni ravni bomo lahko delali s pametnimi telefoni v prihodnosti. Drugo je zagotovo procesorska zmogljivost, ki se je tako krepila in cenila, da imamo danes v svojih rokah majhne, a za takratne pojme neverjetno močne računalnike, ne več samo telefonov. Tretja stvar so akumulatorji, ki so zelo zmogljiv vir energije, a obenem zelo tanki. Razvoj na teh področjih je presegel vsa pričakovanja.

Res je, da so akumulatorji močno napredovali, a so se z vsemi funkcijami pametnih telefonov še hitreje povečale naše potrebe po energiji mobilnih naprav. Posledica je, da smo zelo srečni, če nam pametni telefon preživi od jutra do večera brez vtičnice. Kdaj lahko pričakujemo, da ne bomo več tako odvisni?

Veliko znanstvenikov in razvijalcev se ukvarja s tem, tudi mi, a je težko reči, kdaj bomo dosegli napredek, ki nas bo zadovoljil. Zagotovo ta razvoj poteka ves čas in izboljšave se dogajajo sproti. Ne samo pri virih energije za pametne telefone, temveč nasploh.

"Slika in video, procesorska zmogljivost, akumulatorji: zlasti na teh področjih je razvoj mobilnih telefonov presegel vsa pričakovanja!" | Foto: Bojan Puhek "Slika in video, procesorska zmogljivost, akumulatorji: zlasti na teh področjih je razvoj mobilnih telefonov presegel vsa pričakovanja!" Foto: Bojan Puhek

Pred desetimi leti nismo mogli napovedati današnjega stanja, ali lahko danes zanesljivo napovemo, kako bo videti svet komunikacij v prihodnosti, zlasti ob vedno hitrejšem razvoju tehnologij?

Deset let je izjemno dolga doba v tem svetu. Tudi pet let je zelo dolga doba, ogromno se bo zgodilo. Ne le na področju samih tehnologij in izdelkov, tudi glede tržnih deležev. Vse je mogoče.

Pa vendarle: si upate povedati, kakšen bi bil lahko pametni telefon čez pet let?

Zelo odprto vprašanje. Pričakujem, da bodo do takrat pametni telefoni postali nadzorna središča za še več stvari v življenju. Združili bodo še več zelo različnih funkcij v eni napravi, z njimi bomo upravljali svoje pametne domove, poslovanje, osebno zabavo …

Pa jim bi uspelo?

Kako uspešni bodo pri tem, je odvisno od številnih dejavnikov, tudi akumulatorjev, kot ste omenili, ter procesorske zmogljivosti in zmožnosti razvijalcev, da naredijo uporabne in zanesljive integrirane aplikacije.

"Modo imajo vsi radi, to je preprost jezik, ki ga vsi razumejo. Z modo približamo svoje visokotehnološke izdelke širšemu krogu uporabnikov. " | Foto: Matej Leskovšek "Modo imajo vsi radi, to je preprost jezik, ki ga vsi razumejo. Z modo približamo svoje visokotehnološke izdelke širšemu krogu uporabnikov. " Foto: Matej Leskovšek

Nekateri analitiki menijo, da krivulja razvoja pametnih telefonov v prihodnosti ne bo več tako strma. Z drugimi besedami, da ni mogoče več najti česa novega, kar bi nas navdušilo na pametnih telefonih. Poudarek naj bi bil le na tem, da bi bilo to, kar danes že imamo, boljše, hitrejše, zanesljivejše. Kaj menite o tem?

Omejitve gotovo so, a sem vendarle prepričan, da ne vemo vsega, kar se danes dogaja v razvoju, in da se bo v od treh do petih letih zgodila neka nova revolucije v napravah. Ne vemo, kaj vse delajo številni razvijalci po vsem svetu. Morda nekaj, česar si sploh še ne moremo predstavljati. Tisti, ki ne vidijo možnosti napredka, verjetno izhajajo zgolj iz tega, kar je že bilo.

Ali so mobilni telefoni in tablice izključno tehnične napravice ali so tudi modni dodatek? Kdaj so eno, kdaj drugo, kako jih tržite?

Mi smo predvsem tehnološko podjetje, proizvajamo pametne telefone in želimo, da bi jih potrošniki uporabljali za izboljšanje svojega vsakodnevnega življenja. A če smo odkriti, vsi potrošniki niso strokovnjaki za najsodobnejšo tehnologijo, zato potrebujemo preprost način in razumljiv jezik za razširjanje tega sporočila. Modo imajo vsi radi, to je preprost jezik, ki ga vsi razumejo. Želimo, da so naši uporabniki ponosni na svoj izdelek. S privlačno obliko zagotovo dosežemo, da več ljudi preizkusi naše naprave in jih vzljubi.

"Huawei je podjetje iz Kitajske, a je vendarle mednarodno, ne kitajsko podjetje. Naše poslanstvo je globalno." | Foto: Bojan Puhek "Huawei je podjetje iz Kitajske, a je vendarle mednarodno, ne kitajsko podjetje. Naše poslanstvo je globalno." Foto: Bojan Puhek

Pred desetimi leti je bil Huawei s svojimi mobilnimi telefoni v Evropi praktično neznan, nato je bil za evropske potrošnike eden izmed številnih kitajskih proizvajalcev, danes pa se odločno prebija med najbolj zaželene blagovne znamke. Kako mu je uspelo?

Huawei ne dela samo naprav za potrošnike. Pomemben del našega poslovanja je omrežna komunikacijska infrastruktura, ki potrošnikom in medijem ni pretirano zanimiva. Pred približno štirimi ali petimi leti smo začeli odločneje vlagati v blagovno znamko. Evropi smo predstavili izdelke za potrošnike s svojim imenom, posebej smo skrbeli za premijske izdelke. Imamo svojo tovarno vezij, kar nam omogoča, da imamo boljši nadzor nad svojimi izdelki, a smo odprti, sklepamo partnerstva, združujemo znanja in izkušnje. Zmoremo narediti najboljše izdelke, a vsega ne moremo sami. S tem ni nič narobe, uspeh zagotavlja timsko delo. Naša želja je, da najboljše in najnovejše tehnologije približamo množicam, najdražji izdelki so primerni le za ozke nišne trge.

Ali je potem cenovna politika najmočnejše orodje za boj na trgu in prepričevanje uporabnikov?

Ni vse v ceni. Tudi če imaš dobro ceno, moraš imeti dobro kakovost. Na trgu so tudi takšni, ki kljub visoki ceni nimajo dobre kakovosti, kar je katastrofa. Ne glede na to, kakšno ceno ima neki naš model, skušamo uporabnikom zagotoviti največ za njihov denar.

"V vsaki državi imamo močan lokalni tim, ki pozna svoj trg, svoje uporabnike, tamkajšnje medije, znajo lokalizirati navodila, tržni nastop. Lahko sem srečen, da imam njihovo odlično podporo, kar je zame izjemno pomembno." | Foto: Matej Leskovšek "V vsaki državi imamo močan lokalni tim, ki pozna svoj trg, svoje uporabnike, tamkajšnje medije, znajo lokalizirati navodila, tržni nastop. Lahko sem srečen, da imam njihovo odlično podporo, kar je zame izjemno pomembno." Foto: Matej Leskovšek

Kako zanimiva je lahko dvomilijonska, torej razmeroma majhna Slovenija za Huawei, ki ima močno prodajo tudi na velikih trgih, kot je kitajski?

Huawei je podjetje iz Kitajske, a je vendarle mednarodno, ne kitajsko podjetje. Naše poslanstvo je globalno, v državah vseh velikosti želimo izpolniti svoje obljube našim uporabniko, tako s področja omrežne infrastrukture kot s področja potrošniških naprav.

Odgovorni ste za regijo več držav, ki se med seboj tržno razlikujejo. Kako obvladujete te razlike?

Mednarodno podjetje se mora biti sposobno prilagoditi značilnostim in posebnostim vsakega trga, na katerem nastopa. Pred prihodom sem se bil na Novi Zelandiji, v zelo drugačnem okolju …

Razumem, ampak Nova Zelandija je tržno zelo homogena, države jadranske regije pa niso tako homogene niti glede kupne moči niti uporabniškega vedenja …

Zato imamo v vsaki državi močan lokalni tim, ki pozna svoj trg, svoje uporabnike, tamkajšnje medije, znajo lokalizirati navodila, tržni nastop. Lahko sem srečen, da imam njihovo odlično podporo, kar je zame izjemno pomembno. Lokalizacija je za nas ključnega pomena.

"Mednarodno podjetje se mora biti sposobno prilagoditi značilnostim in posebnostim vsakega trga, na katerem nastopa." | Foto: Bojan Puhek "Mednarodno podjetje se mora biti sposobno prilagoditi značilnostim in posebnostim vsakega trga, na katerem nastopa." Foto: Bojan Puhek

V jadranski regiji je več različnih držav, dve sta članici Evropske unije, preostale niso. Zakaj imate regionalno pisarno v Beogradu, ne pa v Ljubljani ali Zagrebu, torej v državah, ki sta v Evropski uniji?

Morda jo bomo nekoč imeli, a to je korporacijska odločitev, na katero ne vpliva samo naše poslovanje s pametnimi telefoni in tablicami, temveč tudi zelo pomembno poslovanje oddelka za omrežno infrastrukturo in oddelka za poslovne sisteme. Glede na vse te in druge pomembne dejavnike korporacija postavlja svojo strukturo, ki pa se glede na razmere lahko tudi prilagaja.

Kolikšen je vaš delež na trgu mobilnih telefonov v Sloveniji? Kje dosegate višje deleže kot v Sloveniji?

Uradnih meritev ni, a na podlagi odzivov trga ocenjujemo, da je naš tržni delež v Sloveniji 15-odstoten. Marsikje v jadranski regiji in tudi zunaj nje je ta delež višji. Na Češkem in Poljskem presegamo 20 odstotkov, eno od zadnjih poročil omenja, da smo na Finskem dosegli 29 odstotkov. Zavedamo se, da je v Sloveniji še veliko priložnosti za nas, predvsem med zahtevnejšimi uporabniki in premijskimi izdelki, zato si prizadevamo, da bi nas Slovenija čim bolj spoznala.

Ne spreglejte