Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
19. 6. 2018,
19.55

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

3

Natisni članek

ICO kriptovaluta bitcoin Ethereum

Torek, 19. 6. 2018, 19.55

5 let, 10 mesecev

Temna stran kriptosveta, o kateri se govori premalo: ujela tudi Slovence

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

3

ICO, javna prodaja kriptožetonov, kriptožeton | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V zadnjem letu je na krilih rasti in prepoznavnosti trga kriptovalut ena najbolj vročih industrij postalo prodajanje kriptožetonov (kampanja ICO), ki jih izdajajo podjetja, da bi si zagotovila kapital za razvoj svojih storitev. Vlagatelj v kriptožetone lahko na številnih spletnih straneh preveri, kako perspektiven je ICO, ki ga zanima. Težava je, da je nekaterim največjim tovrstnim spletnim stranem začel dišati denar. 

Kdor razmišlja o naložbi v kriptožeton, ki bi mu, če bi podjetje, ki ga izdaja, v prihodnosti poslovalo uspešno, lahko prinesel dobiček ali korist, bo zagotovo obiskal katero od spletnih strani, kjer mnenja o kampanjah ICO podajajo strokovnjaki s kriptopodročja. 

Na teh spletnih straneh, ki so se v zadnjem letu pojavljale kot gobe po dežju, so kampanje ICO razvrščene po povprečnih ocenah in privlačnosti. Tiste, ki jih spletna stran ocenjuje kot bolj perspektive, bo obiskovalec videl prej, saj so uvrščene višje in na vidnejše mesto.

Bitcoin thumb
Novice Čas, ko so nastajali bitcoin milijonarji: je bilo vse zlagano?

Več posameznikov in spletnih skupnosti sicer že nekaj časa opozarja, da uvrstitve in ocene kampanj ICO na nekaterih priljubljenih spletnih straneh niso nujno izkaz njihove resnične perspektivnosti in lahko morebitnega vlagatelja tudi zavedejo. Svoj denar bo zapravil za na videz odličen kriptožeton, iz katerega pa nato ne bo nič.

Zakaj vlagatelj na največjem ICO-portalu skoraj ne more več vedeti, kaj je res in kaj ne

Eden najvidnejših primerov je spletna stran ICObench, ki se pogosto pojavlja na samem vrhu rezultatov spletnega iskanja informacij o posamezni kampanji ICO, po podatkih orodja Crypto Traffic Rank pa je tudi najbolj obiskana spletna stran z ocenami kampanj ICO.

ICObench organizatorjem javnih prodaj kriptožetonov namreč omogoča, da plačajo vidnejšo izpostavitev na spletni strani. To konkretno poveča njihove možnosti, da bodo potencialni vlagatelji njihovo kampanjo ICO lažje opazili. 

Plačilo v višini nekaj bitcoinov podjetju, ki želi povečati vidnost svoje kampanje ICO na spletni strani ICObench, omogoča, da se uvrsti na vrh svoje kategorije (panoga, v kateri deluje podjetje), da se njihova kampanja prikazuje kot predlog ob kampanjah njihovih tekmecev in da se tekmeci ne prikazujejo ob njihovi kampanji.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Plačilo v višini nekaj bitcoinov podjetju, ki želi povečati vidnost svoje kampanje ICO na spletni strani ICObench, omogoča, da se uvrsti na vrh svoje kategorije (panoga, v kateri deluje podjetje), da se njihova kampanja prikazuje kot predlog ob kampanjah njihovih tekmecev in da se tekmeci ne prikazujejo ob njihovi kampanji.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ker se podatek, ali je bila določena visoka uvrstitev kampanje ICO na spletni strani ICObench plačana ali ne, ne prikazuje nikjer, je skoraj nemogoče vedeti, katere objave so vidnejšo izpostavitev dosegle organsko in katere ne.

eCredits Lyoness
Novice Fantomska kriptovaluta: kaj skrivajo v Sloveniji dobro znani Avstrijci?

Spletna stran ICO Drops, ki prikazuje datume prihajajočih kampanj ICO, medtem na primer razkriva, katere uvrstitve so bile sponzorirane.

Kdo upravlja spletno stran ICObench, je skoraj nemogoče ugotoviti samo s podatki, ki so na voljo na spletni strani, saj tam niso navedene ne kontaktne informacije ne ključne osebe. Nekaj podatkov razkrije šele iskanje po družbenem omrežju LinkedIn. ICObench je registriran v Rusiji, natančneje v Sankt Peterburgu, tudi vodijo ga Rusi.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Kdo upravlja spletno stran ICObench, je skoraj nemogoče ugotoviti samo s podatki, ki so na voljo na spletni strani, saj tam niso navedene ne kontaktne informacije ne ključne osebe. Nekaj podatkov razkrije šele iskanje po družbenem omrežju LinkedIn. ICObench je registriran v Rusiji, natančneje v Sankt Peterburgu, tudi vodijo ga Rusi. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

 

Posredi je sicer še ena spremenljivka, na katero je pred časom opozoril švicarski strokovnjak za tehnologijo veriženja podatkovnih blokov in finančnik Markus Hartmann: plačevanje ocen za kampanje ICO. 

Ko je Hartmann na spletni strani ICObench poskusno registriral svojo kampanjo ICO, je takoj prejel sporočilo nekoga, ki mu je ponujal dobre ocene za njegov ICO v zameno za plačilo. Dogovoril se je za dve strokovni oceni, za kateri je plačal okoli 700 evrov v kriptovaluti ether. 

Pozneje mu je ponudbo za plačljivo oceno poslal še nekdo drug in Hartmannu ga je uspelo prepričati, da strokovno mnenje o svoji kampanji ICO spiše sam, strokovnjak, ki ga bo "podal", pa prispeva samo svoje ime. Hartmann je mnenje napisal tako, da so prve črke v štirih odstavkih izpisale besedo SCAM oziroma prevara po slovensko. Ponudnik plačljivih ocen tega ni opazil in mnenje je bilo objavljeno.  | Foto: Markus Hartmann / Alethena Pozneje mu je ponudbo za plačljivo oceno poslal še nekdo drug in Hartmannu ga je uspelo prepričati, da strokovno mnenje o svoji kampanji ICO spiše sam, strokovnjak, ki ga bo "podal", pa prispeva samo svoje ime. Hartmann je mnenje napisal tako, da so prve črke v štirih odstavkih izpisale besedo SCAM oziroma prevara po slovensko. Ponudnik plačljivih ocen tega ni opazil in mnenje je bilo objavljeno.  Foto: Markus Hartmann / Alethena

Z izsiljevanjem se je srečal tudi slovenski ICO

Urban Cjuha iz slovenskega podjetja MoneyRebel, ki je kampanjo ICO organiziralo med 8. in 15. majem, je na Facebooku v skupini Kriptovalute - Slovenska Blockchain Skupnost - Bitcoin.si razkril, da jih je na eni od spletnih strani za predstavljanje kampanj ICO za denar izsiljeval eden od ocenjevalcev. 

"Ker mu nismo hoteli plačati, se je celo zgodilo, da je svojo oceno, ki nam jo je že podelil, bistveno znižal," je zapisal Cjuha.

To je morda tudi negativno vplivalo na MoneyRebelovo kampanjo ICO, saj so, čeprav so dosegli najnižji zastavljeni cilj, zbrali samo okoli osmino sredstev, ki bi jih potrebovali za dokončanje svojega projekta. MoneyRebel sicer gradi digitalno platformo za finančno svetovanje. 

Preberite tudi:

Slovenija, Bitcoin
Novice Kriptosvet in Slovenija: so nam naredili veliko krivico?
Everest ASKfm
Novice Tragedija na Everestu: umrl za kriptovalute

 

Ne spreglejte