Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 9. 2017,
18.37

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

5

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta

Petek, 15. 9. 2017, 18.37

6 let, 5 mesecev

Temačna napoved: "Ne bo se končalo dobro. Nekdo bo umrl."

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

5

Zgornje besede direktorja ameriške banke JPMorgan Chase so eden od dveh glavnih razlogov za to, da je cena bitcoina, vodilne digitalne valute, v samo enem tednu padla za več kot 35 odstotkov. Drugi razlog so strogi Kitajci. Bitcoin je danes sicer tudi pokazal svojo izredno volatilnost in si delno že opomogel, cena mu je namreč znova začela rasti.

Bitcoin je kljub občutnemu padcu cene še naprej vodilna digitalna valuta. Tržna kapitalizacija (skupna vrednost vseh bitcoinov v obtoku) valute znaša 41,1 milijarde evrov. | Foto: Reuters Bitcoin je kljub občutnemu padcu cene še naprej vodilna digitalna valuta. Tržna kapitalizacija (skupna vrednost vseh bitcoinov v obtoku) valute znaša 41,1 milijarde evrov. Foto: Reuters

Rast cene bitcoina je bila v zadnjem letu astronomska. 15. septembra lani je bilo treba za nakup enega bitcoina odšteti 610 ameriških dolarjev oziroma 510 evrov, na vrhuncu, in sicer 2. septembra letos, pa je cena bitcoina dosegla vrtoglavih 4.829 dolarjev oziroma 4.038 evrov (vir: Coinmarketcap). 

Gibanje cene bitcoina med 15. septembrom 2016 in 15. septembrom 2017  |  Foto: Coinmarketcap | Foto: Gibanje cene bitcoina med 15. septembrom 2016 in 15. septembrom 2017 | Foto: Coinmarketcap

A ko smo ceno enega bitcoina na analitični spletni strani Coinmarketcap preverili danes dopoldne, je bila precej nižja - padla je celo pod 3.000 ameriških dolarjev (2.508 evrov).

Gibanje cene bitcoina v zadnjem tednu  |  Foto: Coinmarketcap | Foto: Gibanje cene bitcoina v zadnjem tednu | Foto: Coinmarketcap

Bitcoin si je čez dan sicer malce opomogel. Cena je znova presegla 3.600 dolarjev oziroma 3.010 evrov, je razvidno na borzi z bitcoini Bitstamp.

Zakaj je bitcoinu ta teden padla cena

Za strm padec cene so krivi vlagatelji v digitalno valuto, ki v zadnjem tednu pospešeno prodajajo svoje bitcoine, piše več svetovnih poslovnih medijev. V tako imenovani "dump", panično prodajanje bitcoinov, preden izgubijo preveč vrednosti, sta vlagatelje prisilila dva dejavnika. 

"Bitcoin je proti našim pravilom in neumen"

Prvi dejavnik so ostre besede, ki jih je pred dnevi na mednarodni konferenci finančnikov v organizaciji britanske banke Barclays izrekel Jamie Dimon, direktor največje ameriške banke JPMorgan Chase.

Dimon je prepričan, da so bitcoin in vse druge kriptovalute prevara in balončki, ki lahko vsak hip počijo, saj nimajo realnega kritja, je povedal (vir). Po njegovem mnenju so tudi nevarne, saj bo, ko pravi, "nekdo zaradi njih slej ko prej umrl".

Jamie Dimon je dejal tudi, da bo osebno odpustil vsakega uslužbenca, ki se bo ukvarjal s kriptovalutami, saj so "proti našim pravilom in neumne".  | Foto: Reuters Jamie Dimon je dejal tudi, da bo osebno odpustil vsakega uslužbenca, ki se bo ukvarjal s kriptovalutami, saj so "proti našim pravilom in neumne".  Foto: Reuters

Stališča Jamieja Dimona sicer ne delijo vsi bančniki. Mednarodni denarni sklad je svetovne banke letos začel pozivati, naj začnejo vlagati v kriptovalute oziroma tehnologijo podatkovnih blokov, na kateri so zasnovane. Na prednosti digitalnih valut že nekaj časa opozarja tudi nekaj najvplivnejših vlagateljev z Wall Streeta (vir). 

Torkove besede direktorja JPMorgan Chase so bile dovolj, da se je cena bitcoina takoj znižala za nekaj odstotkov. A pravi padec je sledil po novicah iz Kitajske. 

Kitajska vlada ostro nad bitcoin in druge digitalne valute

V začetku tega meseca so na Kitajskem prepovedali tako imenovani ICO (Initial Coin Offering), zbiranje sredstev s prvo javno ponudbo digitalnih kovancev. Vlagatelji bi jih pokupili, nato pa čakali, da jim zraste cena, in jih prodali.

Kitajska vlada je takšno zbiranje sredstev v prvi vrsti prepovedala zato, da bi kriminalnim združbam preprečila pranje denarja. 

Kitajci so v zadnjem letu ogromno prispevali k rasti cene bitcoina. Kitajska vlada je premožnejšim Kitajcem namreč otežila prenos denarja iz države, zato so množično kupovali bitcoine in jih pošiljali svojim stikom v tujino.  | Foto: Reuters Kitajci so v zadnjem letu ogromno prispevali k rasti cene bitcoina. Kitajska vlada je premožnejšim Kitajcem namreč otežila prenos denarja iz države, zato so množično kupovali bitcoine in jih pošiljali svojim stikom v tujino. Foto: Reuters

Ta poteza kitajske vlade na ceno bitcoina ni zelo vplivala. Veliko bolj kritično je bilo sporočilo iz BTCChina, največje kitajske borze bitcoinov in druge največje na svetu.

BTCChina zaradi pritiska kitajskih regulatorjev s 30. septembrom 2017 namreč zapira vrata. Obvestilu o prenehanju delovanja BTCC China je sledila množična prodaja bitcoinov, to pa je prispevalo k znižanju cene.


Preberite tudi:

Bitcoin v rekordnih višavah

Vse, kar morate vedeti o kontroverzni delitvi internetnega denarja

Ne spreglejte