Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
30. 5. 2021,
16.26

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

40

Natisni članek

lamborghini urus Lamborghini Damian Merlak

Nedelja, 30. 5. 2021, 16.26

2 leti, 11 mesecev

Slovenski milijonar vozi "zverino", o kateri lahko mnogi le sanjajo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

40

Damian Merlak | Superšportnega terenca lamborghini urus poganja prisilno polnjeni štirilitrski osemvaljnik z močjo 478 kilovatov (650 "konjev") in 850 njutonmetri navora. To je dovolj moči, da se urus kljub teži čez dve toni z mesta do sto kilometrov na uro izstreli v 3,6 sekunde in razvije najvišjo hitrost 305 kilometrov na uro. Za novega urusa je treba odšteti krepko prek 300 tisoč evrov.  | Foto Instagram / Damian Merlak

Superšportnega terenca lamborghini urus poganja prisilno polnjeni štirilitrski osemvaljnik z močjo 478 kilovatov (650 "konjev") in 850 njutonmetri navora. To je dovolj moči, da se urus kljub teži čez dve toni z mesta do sto kilometrov na uro izstreli v 3,6 sekunde in razvije najvišjo hitrost 305 kilometrov na uro. Za novega urusa je treba odšteti krepko prek 300 tisoč evrov. 

Foto: Instagram / Damian Merlak

Kako prepoznaš človeka, ki je obogatel s kriptovalutami? Tako, da preveriš, če je v njegovi garaži parkiran lamborghini, bi odgovoril marsikdo. Italijanska avtomobilska eksotika z bikom v svojem grbu je že leta malo za šalo in malo zares eden glavnih kriterijev uspešnosti investiranja v kriptovalute. Trendu se je, sodeč po objavah, na družbenem omrežju Instagram zdaj priključil tudi najbolj znani slovenski kriptomilijonar Damian Merlak.

Damian Merlak
Novice Merlak: Odločitev je padla, ko je kolega kupil dva lamborghinija

Damian Merlak, v letu 2020 peti najbogatejši Slovenec, ki je svoje premoženje ustvaril z ustanovitvijo menjalnice za kriptovalute Bitstamp, je konec marca svoje sledilce na družbenem omrežju Instagram v anketi spraševal za mnenje glede nakupa novega avtomobila.

Daleč največ odobravanja je požel rdeč lamborghini urus, italijanska superšportna terenska zver s kar 650 "konji", ob čemer je Merlak zapisal: "OK!" Čez slaba dva meseca se je na Instagramu nato prešerno smejal z lamborghinijevega vozniškega sedeža. 

Športni terenec Urus je trenutno z naskokom najbolje prodajani avtomobil znamke Lamborghini. Italijanski proizvajalec superšportnikov je v prvem četrtletju leta 2021 prodal 2.422 vozil, od tega kar 1.382 urusov. To je skoraj dvakratnik prodaje huracana, ki je pri kupcih drugi najbolj priljubljen lamborghini.  | Foto: Lamborghini Športni terenec Urus je trenutno z naskokom najbolje prodajani avtomobil znamke Lamborghini. Italijanski proizvajalec superšportnikov je v prvem četrtletju leta 2021 prodal 2.422 vozil, od tega kar 1.382 urusov. To je skoraj dvakratnik prodaje huracana, ki je pri kupcih drugi najbolj priljubljen lamborghini.  Foto: Lamborghini

Lamborghini aventador Dybala
Avtomoto Tega lamborghinija si je privoščil zvezdnik Juventusa #foto

Ključno vprašanje za nove vlagatelje po vsem svetu: kdaj lambo?

Lastništvo italijanskega superšportnika je v zadnjem desetletju postalo eden od glavnih simbolov uspešnosti na trgu kriptovalut in hkrati prepoznavna internetna šala oziroma tako imenovani "meme".

Vprašanje When Lambo? oziroma Kdaj lambo? po slovensko spremlja tako rekoč vsako javno oznanilo o naložbi v kriptovalute ali izdajo novega kriptokovanca. A bolj kot za resnično vprašanje, kdaj bo dobiček od investicije v kriptovalute dovolj visok, da si bo vlagatelj lahko privoščil lamborghinija, gre danes za parolo, ki je postala eden ključnih gradnikov internetne kriptokulture.

Američan Peter Saddington je jeseni leta 2017, ko je bitcoin začenjal vzpon proti takratnim cenovnim rekordom, kupil rabljenega lamborghinija huracana in zanj odštel 200 tisoč ameriških dolarjev. Za svojo italijansko cestno pošast je trgovcu plačal kar z nekaj več kot 40 bitcoini, ki jih je že leta 2011 kupil za vsega tri ameriške dolarje za enega.  | Foto: YouTube Američan Peter Saddington je jeseni leta 2017, ko je bitcoin začenjal vzpon proti takratnim cenovnim rekordom, kupil rabljenega lamborghinija huracana in zanj odštel 200 tisoč ameriških dolarjev. Za svojo italijansko cestno pošast je trgovcu plačal kar z nekaj več kot 40 bitcoini, ki jih je že leta 2011 kupil za vsega tri ameriške dolarje za enega. Foto: YouTube

Juha Parhiala
Novice Umrl je dobičkar, ki je bogatel tudi na račun prevaranih Slovencev

A zakaj prav lamborghini in ne kateri drugi eksotični avtomobil? Enoznačnega odgovora o izvoru vprašanja Kdaj lambo? ni.

Eden od možnih razlogov je, da lamborghiniji veljajo za eno od tradicionalnih avtomobilskih izbir tako imenovanih instant milijonarjev, ki želijo razkazovati svoje premoženje, kar so nekateri zgodnji vlagatelji v kriptovalute, predvsem bitcoin in ether, vsekakor bili. Spomnimo, tudi Jordan Belfort, legendarni in hkrati zloglasni vlagatelj, bolj znan kot Volk z Wall Streeta, je vozil lamborghinija, in sicer model countach. 

Lamborghini countach velja za enega najbolj kultnih športnih avtomobilov vseh časov. Zanimivost: za sceno v filmu Volk z Wall Streeta, v kateri Leonardo DiCaprio kot Jordan Belfort uniči svojega belega lamborghinija, so kljub njihovi relativni redkosti razbili pravega countacha. | Foto: AP / Guliverimage Lamborghini countach velja za enega najbolj kultnih športnih avtomobilov vseh časov. Zanimivost: za sceno v filmu Volk z Wall Streeta, v kateri Leonardo DiCaprio kot Jordan Belfort uniči svojega belega lamborghinija, so kljub njihovi relativni redkosti razbili pravega countacha. Foto: AP / Guliverimage

Sprožilec "lambomanije" bi lahko bil tudi dogodek decembra 2013 v času prve manjše kriptomrzlice, ko je cena bitcoina prvič presegla magično mejo tisoč ameriških dolarjev.

Takrat je neznani uporabnik spletnega foruma 4chan v salonu Lamborghini Newport Beach, enem največjih pooblaščenih prodajalcev lamborghinijev v ZDA, kupil zadnji letnik modela lamborghini gallardo. Posebnost nakupa je bila, da je za avtomobil s cenovno nalepko 209 tisoč dolarjev plačal z 216 bitcoini. Lamborghini Newport Beach je bil namreč eden prvih trgovcev z luksuznimi vozili na svetu, ki so kot plačilno sredstvo sprejemali tudi bitcoin. 

Uporabniku foruma 4chan drugi uporabniki sprva niso verjeli glede nakupa lamborghinija z bitcoini, nato pa je postregel z dokazili. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Uporabniku foruma 4chan drugi uporabniki sprva niso verjeli glede nakupa lamborghinija z bitcoini, nato pa je postregel z dokazili. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Fraza Kdaj lambo? je v tako imenovani internetni mainstream skupaj z bitcoinom in drugimi kriptovalutami dokončno vstopila v zatonu leta 2017, v času prve resne globalne kriptonorije.

Takrat bitcoin, ki je rušil cenovne rekorde in ustvarjal milijonarje levo in desno, ni bil več le tema pogovorov med največjimi tehnološkimi zanesenjaki in decentralizacijo zagovarjajočimi anarhisti, temveč se je o priložnosti za hiter zaslužek razglabljalo tudi za pulti gostiln. Svet je občudoval in zavidal mladim milijonarjem za volani – uganili ste – pretežno lamborghinijev, ki so bitcoin vlak ujeli pravočasno:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eddy Zillan (@eddy_zillan)

Lamborghini je sicer prav v letu 2017 dosegel rekordne prodajne številke. Nove lastnike je dobilo 3.815 njegovih superšportnikov, kar je bilo deset odstotkov več kot leta 2016. 

To sicer ne pomeni nujno, da je imel Lamborghini leta 2017 prodajni uspeh prav na račun vlagateljev v kriptovalute, saj je med drugim predstavil dva nova avtomobila, modela avendator S in huracán performante. Je bila pa zanimiva primerjava medija Quartz, ki je pokazala, kako je prodaja avtomobilov znamke Lamborghini rasla sorazmerno z rastjo cene kriptovalute ether. 

Prav oče kriptovalute ether Vitalik Buterin je pred časom sicer javno okrcal skupnost vlagateljev v kriptovalute, ki so obogateli na hitro in svoje premoženje začeli razkazovati z nakupi dragih avtomobilov. Dejal je, da bo zapustil svet kriptovalut, če se bo tak trend nadaljeval, saj je zaradi lamborghinijev kmalu nihče več ne bo jemal resno. Internet se je na njegovo godrnjanje odzval s tole umetnino, na kateri Vitalik v naročju drži majcenega lamborghinija aventadorja.  | Foto: Reddit.com Prav oče kriptovalute ether Vitalik Buterin je pred časom sicer javno okrcal skupnost vlagateljev v kriptovalute, ki so obogateli na hitro in svoje premoženje začeli razkazovati z nakupi dragih avtomobilov. Dejal je, da bo zapustil svet kriptovalut, če se bo tak trend nadaljeval, saj je zaradi lamborghinijev kmalu nihče več ne bo jemal resno. Internet se je na njegovo godrnjanje odzval s tole umetnino, na kateri Vitalik v naročju drži majcenega lamborghinija aventadorja.  Foto: Reddit.com

Merlak ni prvi z lamborghinijem

Lamborghiniji so v preteklosti že bili del voznega parka vidnejših posameznikov slovenske kriptoscene.

Model lamborghini huracan je bil del prepoznavne flote ustanoviteljev in predstavnikov vsaj za zdaj propadle slovenske kriptovalute s kritjem v zlatu xaurum. Pogosto je bil opažen v družbi še dveh avtomobilov s podobnim pedigrejem, nissana GT-R in BMW M4. 

Xaurum
Novice Slovenci, ki so gradili vile na Krku in hrumeli z lamborghiniji, zaviti v molk

Trojico avtomobilov, ki jih je v konvoju občasno zamenjal kakšen drug prestižen štirikolesnik, je bilo mogoče na naših cestah glede na objave v skupini V živo s slovenskih cest na Facebooku pred štirimi leti videti kar pogosto

Xaurum, lamborghini | Foto: Instagram/Jure Ristič/Posnetek zaslona Foto: Instagram/Jure Ristič/Posnetek zaslona

Fotografijo avtomobila znamke Lamborghini je na svoj javni profil na družbenem omrežju Facebook sicer objavil tudi Matjaž Škorjanc iz podjetja Nicehash, in sicer samo nekaj dni pred hekerskim napadom, v katerem je neznani storilec Nicehashu ukradel za več kot 50 milijonov evrov (takratna vrednost) bitcoinov.

Podjetju Nicehash je v vmesnem času sicer uspelo skoraj nemogoče: oškodovanim uporabnikom so iz lastnega žepa vrnili vse ukradene bitcoine.

Lamborghini | Foto: Facebook/Matjaž Škorjanc/Posnetek zaslona Foto: Facebook/Matjaž Škorjanc/Posnetek zaslona

Preberite tudi:

Hotel Zlatorog
Novice Bohinjci kriptomilijonarju odobrili rušenje legendarnega hotela
Lamborghini urus
Avtomoto Audi odločno: Lamborghini ni na prodaj
Lamborghini
Novice Na štajerski avtocesti si je dal duška: z lamborghinijem kar 217 kilometrov na uro
Ne spreglejte