Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
31. 8. 2016,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Margrethe Vestager Apple Silicijeva dolina Google konkurenčnost Bruselj Irska davki Evropska unija Evropska komisija

Sreda, 31. 8. 2016, 11.05

6 let, 6 mesecev

Komentar

Silicijeva dolina prekipeva od jeze zaradi evropskega davčnega poračuna Applu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Foto: Reuters

Njihov sicer utemeljen pomislek o retroaktivni spremembi davčnih pravil ne pove celotne zgodbe, predvsem tistega dela o kreativnem računovodstvu, ki sta ga nekdanji irski pravili omogočali Applu.

Evropska komisija je včeraj Applu naložila plačilo 13 milijard evrov neplačanih davkov Irski za obdobje med letoma 1991 in vključno 2014 ter pripadajoče obresti. V nasprotju s tem, kar je poročalo mnogo medijev, to ni nikakršna kazen, temveč le poračun za neplačane davke od dobička, ki izvira od prodaje Applovih izdelkov v Evropi.

Irski davkarji so Applu z dvema sklepoma namreč omogočili, da skoraj celotni dobiček od prodaje v Evropski uniji najprej knjiži na svoje irsko podjetje, potem na svojo virtualno entiteto zunaj vsake davčne jurisdikcije in se tako uspešno izogne plačilu davka na dobiček podjetij.

"Sledili smo veljavnim predpisom!"

Nezadovoljstvo Appla in z njimi solidarnih ameriških visokotehnoloških podjetij temelji na dejstvu, da sta (sporna) irska davčna sklepa popolnoma legitimni listini, ki podjetju napovedujeta njegove davčne obveznosti. "To, kar smo dolgo delali, misleč, da je prav, je zdaj postalo težava," se slišijo njihove tendenciozne razlage.

Po svoje upravičeno nasprotujeta temu, da bi se pravila spreminjala za nazaj, a ob tem modro zamolčijo, da so prav zaradi teh pravil lahko pogoltno in kreativno knjižili vse dobičke od prodaje v Evropski uniji v davčno nedotakljivo in zelo neotipljivo pravno osebo. Medtem ko so druga podjetja plačevala predpisane davke na dobiček pravnih oseb, je Apple plačal smešno nizke zneske.

Z drugimi besedami, tudi Slovenija ni videla niti centa od davka, ki bi ga Apple moral plačati na dobiček, ustvarjen v Sloveniji.

Pri Applu so prepričani,. da ne bodo plačali niti centa od teh 13 milijard evrov. | Foto: Pri Applu so prepričani,. da ne bodo plačali niti centa od teh 13 milijard evrov.

Apple: Razveljavili bomo sklep. Bruselj: Google bo naslednji!

Apple je prepričan, da mu bo uspelo razveljaviti sklep Evropske komisije. To je že sporočil svojim delničarjem – čeprav ima Apple na svojih gotovinskih zalogah okrog 15-krat toliko denarja in davčni poračun ne bi prizadel njegove finančne slike.

Kreativno računovodstvo, ki izkorišča davčne luknje in posebne dogovore, je pogost in priljubljen način, kako (predvsem ameriška) visokotehnološka podjetja nižajo svoje davčno breme drugod po svetu, kjer poslujejo in služijo. Zato nikakor ne preseneča, da je vrnitev na realna tla in izenačitev z drugimi podjetji, ki niso imeli posebne in ugodne obravnave, zanje boleča, presenetljiva in nesprejemljiva.

Evropska komisija pa ne bo odnehala: komisarka za konkurenco Margrethe Vestager že napoveduje, da bo Google naslednji pod drobnogledom.

Med nezadovoljstvom korporacij tudi grožnje o "drugačnih razmerjih"

Ob vztrajnem sklicevanju na pravno veljavnost irskih davčnih pravil, ki so odprla vrata za poslovno nevzdržno in etično sporno kreativno računovodstvo evropskih dobičkov mimo vseh evropskih davkarij, Silicijeva dolina grozi, da bi naknadno spreminjanje pravil lahko pripeljalo do tega, da bo mnogo tehnoloških podjetij ponovno preučilo svoja razmerja do Evrope.

Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager napoveduje, da se boj proti tržnim privilegijem ne bo ustavil pri Applu. | Foto: Reuters Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager napoveduje, da se boj proti tržnim privilegijem ne bo ustavil pri Applu. Foto: Reuters

Irska lahko brez nizkih davkov izgubi ogromno

In točno tega se boji Irska, ki bi sicer morala biti vesela, da bo od Appla dobila neupravičeno zadržan davčni denar. A se tega ne veseli, ker so bile prav davčne ugodnosti tiste, zaradi katerih so Apple in mnogo drugih tehnoloških podjetij svoje evropske podružnice ustanovili na Irskem in tam odprli veliko delovnih mest. Delovna mesta, ki bi jih morda odprli v kateri drugi državi Evropske unije, če bi bili tam primerljivi pogoji.

Nizki davki so nujen del irskega poslovnega modela in se jim niso pripravljeni odpovedati, ker bi brez njih lahko ogromno izgubili. Zato tudi Irska ni zadovoljna s sklepom Evropske komisije.

Kapital in ljudje gredo tja, kjer je ugodneje

V Silicijevi dolini opozarjajo, da cenejše življenje in davčne ugodnosti ne vplivajo samo na to, kje bodo velike multinacionalke ustanavljale svoje podružnice, temveč tudi na to, kam bodo šla mlada podjetja (tudi marsikatero uspešno podjetje s slovenskim znanjem in ljudmi je registrirano v državah, kot so Ciper, Irska, Nizozemska, Velika Britanija).

Ne spreglejte