Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 4. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

vesolje digizgodbe nedeljska znanost

Sreda, 25. 4. 2018, 4.04

5 let, 11 mesecev

Internet je navdušil veličasten prizor, ki ni s tega sveta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Avgusta 2014 je raziskovalno plovilo Rosetta evropske vesoljske agencije po desetletnem lovu dohitelo komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko in nato do septembra 2016 krožilo okrog njega. Pri tem je kamera na plovilu ustvarila nekaj fotografij, ki so bile objavljene šele pred kratkim, neki uporabnik Twitterja pa jih je zdaj predelal v izjemen posnetek, ki je nemudoma postal spletni hit.

Zgornji posnetek, ki ga je iz 22. marca objavljenih slikovnih datotek na spletni strani evropske vesoljske agencije Esa ustvaril uporabnik Twitterja landru79, prikazuje komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Gre za praktično prvo sličico GIF oziroma posnetek, ki nam komet s predelavo fotografij plovila Rosetta oziroma njegove kamere OSIRIS pokaže v gibanju čisto od blizu ter ponudi predstavo, kakšni bi lahko bili pogoji na njegovi površini.

Plovilo Rosetta je bilo na posnetku od kometa sicer oddaljeno manj kot tri kilometre. Čeprav se zdi, da na površju kometa sneži, ni tako - bele pike in madeži v zgornji animaciji pravzaprav ustvarjajo trije različni viri.

Prvi je prah, ki ga je na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko po podatkih Esa ogromno, drugi z energijo nabiti delci, ki se poigravajo s kamero, tretji (čisto v ozadju) pa zvezde

67P/Čurjumov-Gerasimenko je bil prvi komet, ki smo ga obiskali ljudje

Evropska vesoljska agencija je 12. novembra 2014 spisala zgodovino, saj je pristajalni modul Philae, ki ga je s sabo vozilo plovilo Rosetta, pristal na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Izjemna fotografija kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ki jo je vesoljsko plovilo Rosetta posnelo z razdalje približno 329 kilometrov.  |  Foto: Esa | Foto: Izjemna fotografija kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ki jo je vesoljsko plovilo Rosetta posnelo z razdalje približno 329 kilometrov. | Foto: Esa
Pristanek, prvi tak, odkar človeštvo osvaja vesolje, je bil z znanstvenega vidika sicer uspešen le delno, saj je bila komunikacija s Philae zaradi pešajočih baterij zelo otežena, dokončno pa prekinjena julija 2015. 

Plovilo Rosetta je okrog kometa medtem krožilo do 30. septembra 2016 in pri tem pridno nabiralo podatke ter opravljalo znanstvene analize, nato pa strmoglavilo v globel na površini kometa. 

Neki uporabnik spletnega foruma Reddit je bil nad animacijo, ki jo je ustvaril landru79, tako navdušen, da je tudi sam pregledal podatke, ki jih je objavila Esa, in izdelal še dve gibajoči se sličici kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Prva prikazuje prelet kometa, na drugi pa lahko za trenutek tudi vidimo njegov obris:

Zelo znana je na spletu sicer tudi uradna animacija približevanja kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ki jo je 13. avgusta 2015 izdala evropska vesoljska agencija:

Kliknite tukaj in si oglejte še slavno fotografijo, ki prikazuje, kako velik je v resnici komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Ne spreglejte