SiolNET. Digisvet Novice
6,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova razkritja o največji "črni piki" legendarnega Steva Jobsa

6,48

termometer

Lisa Brennan-Jobs
Foto: Wikimedia Commons

Lisa Brennan-Jobs, nezakonska hči ustanovitelja tehnološkega podjetja Apple Steva Jobsa, bo kmalu izdala knjigo, v kateri opisuje težavno razmerje s svojim očetom. Delček biografije je s spletom pred kratkim delil ameriški medij Vanity Fair, večji del pa zgolj potrjuje to, kar smo o Jobsu že vedeli: da Lisi ni bil prav dober oče. 

Lisa Brennan-Jobs, ki se je rodila maja 1978, je bila plod Jobsovega občasnega razmerja z ameriško umetnico Chrissan Brennan. Takrat 23-letni Steve Jobs je kmalu po njenem rojstvu javno zanikal, da je res njen oče, kar pa je ovrgel test DNK, ki je potrdil njegovo očetovstvo. 

Steve Jobs (levo) je s prijateljem Stevom Wozniakom podjetje Apple ustanovil 1. aprila 1976. Zraven je bil še en soustanovitelj, Ronald Wayne, ki pa je že po nekaj tednih izstopil iz podjetja. Steve Jobs (levo) je s prijateljem Stevom Wozniakom podjetje Apple ustanovil 1. aprila 1976. Zraven je bil še en soustanovitelj, Ronald Wayne, ki pa je že po nekaj tednih izstopil iz podjetja.

Ronald Wayne Digisvet Pred 40 leti je odklonil priložnost, da postane milijarder. Kje je danes?

Jobs je kljub ujemanju genetskega zapisa še naprej vztrajal, da Lisa nikakor ne more biti njegova hči, a ga je sodišče prisililo v plačevanje preživnine.

Kot se Brennan-Jobsova spominja v svoji biografiji z naslovom Small Fry, so odvetniki njenega očeta vztrajali, naj se višina mesečnega obroka preživnine določi najpozneje do 8. decembra 1980. Štiri dni pozneje je Apple vstopil na borzo in Jobs je čez noč postal multimilijonar. 

Apple je na krilih odlične prodaje pametnih telefonov iphone v zadnjih dneh dosegel občutno rast cene svojih delnic in dosegel velik mejnik. Postal je prvo ameriško podjetje, ki je preseglo tržno kapitalizacijo bilijon (oziroma tisoč milijard) dolarjev. Kliknite na fotografijo za več informacij. Apple je na krilih odlične prodaje pametnih telefonov iphone v zadnjih dneh dosegel občutno rast cene svojih delnic in dosegel velik mejnik. Postal je prvo ameriško podjetje, ki je preseglo tržno kapitalizacijo bilijon (oziroma tisoč milijard) dolarjev. Kliknite na fotografijo za več informacij. Foto: Reuters

"Oprosti, mala."

Kako zelo se je Steve Jobs otepal priznanja, da ima nezakonsko hčer, so pokazala tudi vprašanja medijev, ali je računalnik Lisa, ki ga je Apple začel prodajati leta 1983, poimenoval po njej. Jobs je zatrdil, da ne, Lisa je bila po njegovem kratica za Local Integrated Systems Architecture. 

Brennan-Jobsova v knjigi piše, da je Steva tudi sama vprašala, ali se računalnik Lisa tako imenuje zaradi nje, a ji je odgovoril. "Ne. Oprosti, mala." Ko so mu enako vprašanje desetletja pozneje postavili drugi, na primer pevec irske glasbene skupine U2 Bono, pa jim je odgovoril pritrdilno. 

Steve Jobs in Lisa Brennan-Jobs. Kdaj natanko je ta fotografija nastala, ni znano, je bila pa Lisa v tem obdobju verjetno že srednješolka. Steve Jobs in Lisa Brennan-Jobs. Kdaj natanko je ta fotografija nastala, ni znano, je bila pa Lisa v tem obdobju verjetno že srednješolka. Foto: Apple

Ko je bila Lisa v srednji šoli, se je njeno razmerje z očetom izboljšalo. V tistem obdobju je celo živela pri njem, a se spominja, da se ji je v njegovi bližini vselej zdelo, da mu je bila samo v breme. "V njegovem življenju sem bila črna pika. Kvarila sem njegovo zgodbo o uspehu, o popolnosti, o veličini," je zapisala.

Porscheja je zamenjal, če je na njem videl eno samo prasko

Steve Jobs ji je tudi večkrat dal vedeti, da kljub njegovemu velikemu bogastvu od njega ne bo dobila ničesar vrednejšega. Omenila je avtomobile znamke Porsche, ki jih je Jobs, če se je na enem pojavila samo ena praska, menjal kot spodnje hlače.

Vprašala ga je, ali lahko dobi enega od teh, ki se jih je znebil. Kot pravi, se je vselej odzval z odgovorom: "Dobila ne boš ničesar. Razumeš? Ničesar."

Steve Jobs je s porschejev pozneje presedlal na športne mercedese (na fotografiji njegov SL 55 AMG).  Med zaposlenimi pri Applu je slovel tudi po tem, da na avtomobilu skoraj nikoli ni imel tablic, parkiral pa je skoraj izključno na mestu za invalide. Steve Jobs je s porschejev pozneje presedlal na športne mercedese (na fotografiji njegov SL 55 AMG). Med zaposlenimi pri Applu je slovel tudi po tem, da na avtomobilu skoraj nikoli ni imel tablic, parkiral pa je skoraj izključno na mestu za invalide. Foto: Facebook

Honda Accord Digisvet Skupaj so "težki" 350 milijard evrov. Kakšne avtomobile vozijo? #fotozgodba

"Iz njegovega glasu je bilo nemogoče razbrati, ali ima v mislih zgolj avto ali tudi kaj drugega. Dal pa ti je vedeti, da si naredil strašno napako, ker si si privoščil postaviti takšno vprašanje," piše Brennanova. 

Lisa je po posredovanju Jobsove sestre Mone Simpson pozneje malce zgladila odnose s svojim očetom, ki si je medtem ustvaril novo družino, a nikoli nista imela pristnega razmerja oče-hči, ki ga je želela, je še zapisala v biografiji. 

Steve Jobs se je leta 1991 poročil z Laurene Powell (na fotografiji je v družbi zdajšnjega direktorja podjetja Apple Tima Cooka). Poročena sta bila do Jobsove smrti leta 2011, imata pa tri otroke. Powell Jobsova je trenutno v razmerju z ameriškim politikom Adrianom Fentyjem.  Steve Jobs se je leta 1991 poročil z Laurene Powell (na fotografiji je v družbi zdajšnjega direktorja podjetja Apple Tima Cooka). Poročena sta bila do Jobsove smrti leta 2011, imata pa tri otroke. Powell Jobsova je trenutno v razmerju z ameriškim politikom Adrianom Fentyjem.  Foto: Reuters

Očeta je večkrat obiskala tudi čisto na koncu, ko ga je napredujoči rak trebušne slinavke že priklenil na posteljo. Jobsu je družbo takrat delal budistični menih. Prosil jo je, naj se dotakne očetovih stopal, s čimer naj bi mu izkazala spoštovanje, je razkrila.

Steve Jobs je umrl 5. oktobra 2011. Lisi je po poročanju nekaterih ameriških medijev zapustil premoženje v višini nekaj deset milijonov dolarjev. Večji del Jobsovega premoženja je sicer podedovala njegova žena Laurene Powell Jobs, ki je postala ena najbogatejših žensk na planetu. Vrednost njenega premoženja trenutno znaša 18,3 milijarde evrov. 

Preberite tudi:

Steve Jobs Digisvet Drugi obraz Steva Jobsa: mamila, laganje, nezakonski otroci

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin