Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
20.40

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Natisni članek

Apple

Četrtek, 2. 8. 2018, 20.40

5 let, 8 mesecev

Neverjeten mejnik: Apple vreden več kot 1000 milijard dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Apple Store | Tako kot pri drugih mejnikih je tudi Applov rekord pomemben predvsem s psihološkega vidika. | Foto Reuters

Tako kot pri drugih mejnikih je tudi Applov rekord pomemben predvsem s psihološkega vidika.

Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je postal prvo podjetje iz zasebnega sektorja s tržno kapitalizacijo, višjo od 1000 milijard dolarjev.

To mu je uspelo tudi kot prvemu ameriškemu podjetju v zgodovini. Apple je uspeh dosegel po strmi rasti delnic, ki je posledica močnih četrtletnih poslovnih rezultatov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Applove delnice so v dopoldanskem trgovanju na newyorški borzi začasno dosegle raven 207,05 dolarja, kar je bilo dovolj za prekoračitev magične meje. Pozneje se je vrednost Applovih delnic sicer znova nekoliko spustila.

V torek je Apple poročal, da je v drugem četrtletju letošnjega leta, ki zanj predstavlja tretje v poslovnem letu, ustvaril rekordnih 11,5 milijarde dolarjev dobička. Glavni razlog je dobra prodaja dražjih modelov pametnih telefonov iphone. Vlagatelji so bili zadovoljni, kar je bil vzrok za rast delnice v zadnjih dveh dneh.

Google Camp
Novice Svetovna elita v Italiji: kaj počnejo, ne ve nihče

"Meja 1000 milijard dolarjev je bolj psihološka, na trg pošilja sporočilo rasti in velikosti"

Tako kot pri drugih mejnikih je tudi Applov rekord pomemben predvsem s psihološkega vidika, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Meja 1000 milijard dolarjev je bolj psihološka, na trg pošilja sporočilo rasti in velikosti," je pojasnil analitik družbe S&P Dow Jones Indices Howard Silverblatt.

Drugi finančni strokovnjaki medtem trdijo, da rekord ni nikakršen dogodek. "Za trgovalnimi mizami ni čutiti vznemirjenja," je dejal Karl Haeling iz LBBW. "Gre za eno od tistih stvari, ki sama po sebi ne pomeni ničesar ... bolj gre za ponoven dokaz pomembnosti Appla na trgu."

Mejnik je še ena velika zmaga v žepu glavnega izvršnega direktorja Appla Tima Cooka, ki je bil ob prevzemu funkcije leta 2011 deležen velikega skepticizma. Mnogi so namreč menili, da ne bo mogel preseči soustanovitelja Appla Steva Jobsa.

Samsung, Apple
Novice Apple in Samsung z zunajsodno poravnavo končala sedemletni spor

Mnogi so menili, da Tim Cook ne bo mogel preseči uspehov soustanovitelja Appla Steva Jobsa. | Foto: Reuters Mnogi so menili, da Tim Cook ne bo mogel preseči uspehov soustanovitelja Appla Steva Jobsa. Foto: Reuters

Cook je krmilo Appla prevzel po bolezni in smrti Jobsa. Tega so uporabniki povezovali s številnimi najbolj ikoničnimi izdelki, kot so pametni telefoni iphone in tablični računalniki ipad.

Po začetnem skepticizmu si je simpatije vlagateljev priboril tudi Cook, ki je zagotovil vrsto dobrih finančnih poročil, tudi zaradi uspešnega širjenja Applovih izdelkov na kitajskega in druge tuje trge.

Applov rekord priča tudi o nadaljnji prevladi ameriških tehnoloških podjetij na širšem trgu. Top peterico namreč zaokrožujejo Amazon, Googlovo krovno podjetje Alphabet, Microsoft in Facebook.

Apple je prvo zasebno podjetje, ki mu je uspelo doseči mejo 1000 milijard dolarjev. Je pa to leta 2007 za nekaj časa že uspelo kitajskemu državnemu podjetju PetroChina. To je sicer pozneje znova zdrsnilo nižje.

Novice Apple se je v novih oglasih ponovno spravil nad konkurenco
Ne spreglejte