Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
18.43

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

6

Natisni članek

mobilni podatki digizgodbe chemtrails omrežje 5G

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 18.43

5 let, 5 mesecev

Prihod omrežja 5G: Slovence strašijo, da jim bo skuhalo možgane

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

6

5G | Foto Matic Tomšič / Thinkstock

Foto: Matic Tomšič / Thinkstock

Znana slovenska stran na Facebooku v zadnjem obdobju intenzivno poziva k bojkotu prihajajočega mobilnega omrežja pete generacije (5G) in celo k uničevanju baznih postaj. Trdijo, da pri 5G ne gre toliko za izboljšavo infrastrukture za delovanje mobilnega interneta kot za veliko grožnjo ljudem, v ozadju postavitve omrežij 5G pa je svetovna bančna elita, ki želi zmanjšati število prebivalcev našega planeta. Za komentar teh navedb smo se obrnili na pristojne institucije.

Kaj prinaša mobilno omrežje pete generacije oziroma 5G?

Najpreprostejša razlaga 5G je, da z njim prihaja hitrejši in zanesljivejši mobilni internet.

5G bo nadgradil več ključnih vidikov trenutne, četrte generacije mobilnih omrežij (4G): mobilni internet bo dostopen kjerkoli, tudi v zelo hitro premikajočem se vozilu, odzivni časi bodo izjemno nizki, omrežje bo na določenem območju lahko obdelalo do tisočkrat več hkratnih povezav kot 4G, energetska učinkovitost naprav, ki bodo podpirale 5G, bo veliko boljša kot zdaj. 

Intenziven razvoj mobilnega omrežja pete generacije se odvija tudi pri nas. V Evropi bo po napovedih strokovnjakov za uporabo na voljo predvidoma leta 2020. 

Eduard Escalona, Charisma, Telekom Slovenije
Novice Z omrežji 5G bomo delali stvari, ki si jih uporabniki danes morda sploh še ne morejo predstavljati

Kaj o 5G trdijo na Facebooku

Na 5G se je v zadnjem obdobju spravila Civilna Iniciativa Modro Nebo (CIMN), slovenska stran na družbenem omrežju Facebook, ki jo spremlja več kot osem tisoč ljudi. 

Trditve CIMN o prihajajočem mobilnem omrežju pete generacije so izjemno negativne. 5G so zaradi povečanega sevanja oddajnikov in baznih postaj med drugim označili za veliko grožnjo človeškemu zdravju. Po navedbah CIMN je 5G "mikrovalovka, ki dobesedno kuha možgane" in orožje za načrtno zmanjševanje svetovne populacije, ki ga upravlja ali zveza Nato ali pa neimenovana svetovna bančna elita.

"Ko bo napočil čas, morajo biti to naše prve tarče." CIMN v vsaj eni objavi odkrito namiguje tudi na "sledenje ameriškemu zgledu", to pa je domnevno uničevanje baznih postaj mobilnega omrežja s požigi.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona "Ko bo napočil čas, morajo biti to naše prve tarče." CIMN v vsaj eni objavi odkrito namiguje tudi na "sledenje ameriškemu zgledu", to pa je domnevno uničevanje baznih postaj mobilnega omrežja s požigi. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na Siol.net smo že nekajkrat opozorili na zavajajoče objave skupine CIMN. Preberite članke o napravi za povzročanje potresovo fotografiji s Ptuja, o resnici o toči, ki je opustošila Črnomelj, in o nevarni bakteriji.  

Boeing YAL-1A
Novice Kaj se je zgodilo z letalom, ki naj bi pustošilo po Grčiji in Hrvaški
Novice Rosalind Peterson: ženska, ki je razkrila globalno zaroto?

Kaj o 5G pravijo strokovnjaki in pristojne institucije

Ker je 5G trenutno zelo aktualna tematika, smo se s prošnjo za komentar o trditvah Civilne Iniciative Modro Nebo obrnili na nekaj institucij, ki skrbijo za razvoj 5G v Sloveniji oziroma upravljajo in nadzorujejo infrastrukturo slovenskih mobilnih omrežij. 

Ministrstvo za zdravje

Na ministrstvu so za Siol.net pojasnili, da bo omrežje 5G res zahtevalo vzpostavitev več manjših celic mobilnega omrežja, ki bodo omogočale veliko gostoto prenosnih hitrosti pri višjih frekvencah, a izpostavljenosti posameznikov elektromagnetnemu sevanju po zagotovilih snovalcev tehnologije 5G ne bodo presegale mednarodnih priporočil, ki jih je določila Mednarodna komisija za varstvo pred neionizirajočimi sevanji (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection  -ICNIRP).

To, da je elektromagnetno sevanje neionizirajoče, pomeni, da s seboj nosi premalo energije, da bi vplivalo na kemično sestavo snovi. V primeru neionizirajočega sevanja, ki mu je izpostavljen človek, to pomeni, da iz atomov, ki sestavljajo njegovo telo, ne more izbijati elektronov in premešati sestave molekul, kar lahko na koncu privede do celičnih mutacij in posledično rakavih obolenj. Nasprotno velja za ionizirajoče sevanje, ki mu je človek lahko izpostavljen v bližini radioaktivnih virov, med rentgenskim slikanjem in ob morebitnih izbruhih žarkov gama v vesolju.  | Foto: Thinkstock To, da je elektromagnetno sevanje neionizirajoče, pomeni, da s seboj nosi premalo energije, da bi vplivalo na kemično sestavo snovi. V primeru neionizirajočega sevanja, ki mu je izpostavljen človek, to pomeni, da iz atomov, ki sestavljajo njegovo telo, ne more izbijati elektronov in premešati sestave molekul, kar lahko na koncu privede do celičnih mutacij in posledično rakavih obolenj. Nasprotno velja za ionizirajoče sevanje, ki mu je človek lahko izpostavljen v bližini radioaktivnih virov, med rentgenskim slikanjem in ob morebitnih izbruhih žarkov gama v vesolju.  Foto: Thinkstock
"Vse do zdaj izvedene raziskave kažejo, da izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju pod vrednostmi, ki so določene z mednarodnimi smernicami, ne povzroča negativnih vplivov na okolje in zdravje ljudi," so še sporočili z Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.

Takšno mnenje o elektromagnetnem sevanju ima tudi Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), ki pa na tem področju tudi ves čas opravlja nove znanstvene raziskave, da bi morebitno tveganje za zdravje ljudi lahko ocenili še bolj natančno. 

5G, Huawei, MWC18
Novice 5G je zdaj zares pred vrati – toda zakaj v Evropo prihaja počasneje?

Ministrstvo za okolje in prostor RS

Z MOP so nam sporočili, da trenutno nimajo kakršnihkoli informacij, da bi oziroma bo mobilno omrežje 5G kršilo slovensko zakonodajo s področja elektromagnetnega sevanja.

Dodali so še, da so bazne postaje mobilnega omrežja tako kot vsi viri elektromagnetnega sevanja predmet stalnega nadzora. "Ukrepanje v zvezi s tem do zdaj ni bilo potrebno, saj so vsi viri sevanja znotraj mejnih vrednosti, ki veljajo za določeno frekvenčno območje."

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos)

5G bo temelj povezanega sveta. Prinaša namreč zelo nizke odzivne čase (krajše od ene milisekunde), kar pomeni, da bodo naprave med seboj lahko komunicirale tako rekoč brez zakasnitev. 5G se zato pogosto omenja tudi kot eden od temeljev globalnega omrežja avtonomnih vozil.  | Foto: Thinkstock 5G bo temelj povezanega sveta. Prinaša namreč zelo nizke odzivne čase (krajše od ene milisekunde), kar pomeni, da bodo naprave med seboj lahko komunicirale tako rekoč brez zakasnitev. 5G se zato pogosto omenja tudi kot eden od temeljev globalnega omrežja avtonomnih vozil. Foto: Thinkstock
Z Akosa so za Siol.net pojasnili, da bodo moči baznih postaj za vzpostavitev omrežja 5G enake ali nižje od baznih postaj 4G, te pa nadalje sevajo znatno šibkeje od oddajnikov za radiodifuzijo (radio in televizija). 

"Razlika med baznimi postajami 2G, 3G, 4G in zdaj 5G je le v tem, da bazne postaje 5G uporabljajo aktivne antenske sisteme, ki namesto fiksnih sektorjev s širokimi snopi v fiksni smeri proti skupini naključnih uporabnikov vsakemu posameznemu uporabniku dinamično dodelijo po potrebi svoj ozki snop in lahko ponudijo te ozke snope hkrati več uporabnikom," so zapisali v odgovoru na naše vprašanje.

To v praksi pomeni, da klasična bazna postaja s polno močjo seva ves čas, saj se mora prilagoditi uporabnikom, ki so na samem robu njenega dometa. Aktivna bazna postaja bo z veliko močjo medtem sevala tako dolgo, dokler bo aktivni uporabnik v dometu.  Pri Akosu vsem, ki jih zanima več verodostojnih informacij o omrežju 5G, njegovih prednostih, delovanju in morebitnih vplivih na zdravje ljudi, priporočajo obisk spletne strani emfexplained.info, s katero v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo upravljajo avstralska zveza telekomunikacijskih operaterjev AMTA, osrednje združenje svetovnih mobilnih operaterjev GSMA in mednarodno združenje razvijalcev novih mobilnih tehnologij in standardov MWF (Mobile & Wireless Forum). Kliknite na fotografijo za obisk spletne strani emfexplained.info. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Pri Akosu vsem, ki jih zanima več verodostojnih informacij o omrežju 5G, njegovih prednostih, delovanju in morebitnih vplivih na zdravje ljudi, priporočajo obisk spletne strani emfexplained.info, s katero v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo upravljajo avstralska zveza telekomunikacijskih operaterjev AMTA, osrednje združenje svetovnih mobilnih operaterjev GSMA in mednarodno združenje razvijalcev novih mobilnih tehnologij in standardov MWF (Mobile & Wireless Forum). Kliknite na fotografijo za obisk spletne strani emfexplained.info. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Telekom Slovenije

Pri največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju so za Siol.net opozorili, da je slovenska zakonodaja, kar zadeva mejne vrednosti elektromagnetnega sevanja, zaradi previdnostnih ukrepov precej strožja od zakonodaje, ki velja v Evropski uniji. Vlada Republike Slovenije je leta 1996 v Uredbi o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju namreč določila do desetkrat strožje pogoje, kot sicer veljajo v EU, so pojasnili pri Telekomu Slovenije. 

Kliknite na fotografijo za članek o petih najpogostejših vprašanjih in odgovorih o tem, kaj povprečnemu uporabniku prinaša omrežje 5G.  | Foto: Thinkstock Kliknite na fotografijo za članek o petih najpogostejših vprašanjih in odgovorih o tem, kaj povprečnemu uporabniku prinaša omrežje 5G. Foto: Thinkstock
Dodali so še, da se umeščanje baznih postaj v prostor, to bo veljalo tudi za 5G, odvija v skladu s slovensko zakonodajo in z vključevanjem najsodobnejših tehničnih rešitev, ki temeljijo na minimiziranju vplivov na okolico, to pa zagotavlja uporabo mobilnih storitev, ki je varna tako za ljudi kot za okolje. 

Preberite tudi:

Michael Parker
Novice Kdo si bo lahko privoščil, da ne bi bil povezan v mobilna omrežja pete generacije?
Novice To naj bi bil dokaz, da nas svetovna elita zaprašuje s kemikalijami
Ne spreglejte