SiolNET. Digisvet Novice
9,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Teorije zarot na Facebooku

To je naprava za povzročanje potresov. Lahko ogrozi tudi nas? #foto

9,28

termometer

Ali tudi, zakaj ne smemo verjeti vsemu, kar najdemo na Facebooku. Naleteli smo namreč na slovensko objavo s fotografijo nam neznane velikanske mehanizacije. Zraven je bil pripis: "Naprava za povzročanje potresov." Pa je res?

  CIMN Foto: Facebook

Zadevo smo raziskali in ugotovili, da gre pravzaprav za eno od komponent mobilnega vojaškega radarja, ki pa ne more sprožiti nobenega potresa.

Fotografija je bila objavljena v skupini z imenom CIMN - Civilna iniciativa Modro Nebo, ki slovenske uporabnike Facebooka že dlje opozarja na chemtraile - domnevno zastrupljanje ljudi s kemičnimi izpusti potniških in tovornih letal.

Znanstveniki so to teorijo zarote pred kratkim ovrgli, prav tako jo je za nesmisel za Siol.net pred leti označil mag. Mišo Alkalaj z Instituta Jožef Stefan. 

CIMN si je z javno objavo civilnega opomina na vprašanje, ali so chemtraili resnični, nenazadnje odgovorila sama. Prejeli so namreč več odgovorov, ki so teorijo ovrgli, med drugim z naslova Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani, podjetja Aerosol, ki razvija znanstvene instrumente, tudi Slovenskega meteorološkega društva. 

Kaj je torej res na fotografiji?

Velikanska, krožniku podobna osemkotna struktura je antena ameriškega vojaškega mobilnega radarja SBX-1. Čeznjo je poveznjena velikanska kupola, ki jo ščiti pred zunanjimi dejavniki, predvsem vremenom.

Mobilni radar je visok 86 metrov, dolg pa 116 metrov. Njegov ugrez med premikanjem znaša okrog 10 metrov, ko je zasidran, pa kar 30. SBX-1 izpodrine kar 45.000 ton vode. Za primerjavo - izpodriv Queen Mary 2, ena največjih potniških ladij vseh časov, dolga je 345 metrov, znaša 75.000 ton vode. Mobilni radar je visok 86 metrov, dolg pa 116 metrov. Njegov ugrez med premikanjem znaša okrog 10 metrov, ko je zasidran, pa kar 30. SBX-1 izpodrine kar 45.000 ton vode. Za primerjavo - izpodriv Queen Mary 2, ena največjih potniških ladij vseh časov, dolga je 345 metrov, znaša 75.000 ton vode. Foto: Missile Defense Agency (MDA)

Ameriška agencija za obrambo pred balističnimi raketami, ki je radar splavila leta 2006, se hvali, da lahko na razdalji skoraj 5.000 kilometrov zazna in spremlja predmet v velikosti teniške žogice. 

Gradnja radarja SBX-1 (lepo se vidi, da "napravo za povzročanje potresov" vgradijo v osrednjo platformo):

Radar SBX-1 Foto: Missile Defense Agency (MDA) Radar SBX-1 Foto: Missile Defense Agency (MDA) Radar SBX-1 Foto: Missile Defense Agency (MDA) Radar SBX-1 Foto: Missile Defense Agency (MDA) SBX-1 Foto: Missile Defense Agency (MDA)

Radar SBX-1 v akciji:

SBX-1 Foto: Reuters SBX-1 Foto: Missile Defense Agency (MDA) SBX-1 Foto: Missile Defense Agency (MDA) SBX-1 Foto: Missile Defense Agency (MDA)

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 60
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin