Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
26. 11. 2017,
18.31

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

digizgodbe Hewlett Packard Enterprise Meg Whitman Hewlett-Packard

Nedelja, 26. 11. 2017, 18.31

6 let, 4 mesece

Poslavlja se ena najvplivnejših žensk zadnjega časa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

V Silicijevi dolini odmeva novica, da bo 61-letna Meg Whitman odstopila z mesta direktorice podjetja Hewlett Packard Enterprise. Ena najvplivnejših žensk v svetu tehnologije v zadnjih dvajsetih letih ima za sabo bogato kariero pri številnih svetovno znanih delodajalcih, njen največji dosežek pa je brez dvoma reorganizacija Ebaya, ki je pod njenim vodstvom postal eden največjih spletnih trgovcev. Manj uspešna je bila Whitmanova v politiki, zelo uspešna pa pri služenju denarja. 

Meg Whitman in nekdanji logotip družbe HP (Hewlett-Packard), ki se je leta 2015 pod njenim vodstvom razcepila v dve samostojni podjetji.  | Foto: Reuters Meg Whitman in nekdanji logotip družbe HP (Hewlett-Packard), ki se je leta 2015 pod njenim vodstvom razcepila v dve samostojni podjetji. Foto: Reuters

Meg Whitman je vajeti Hewlett-Packarda, enega največjih proizvajalcev računalnikov in tiskalnikov na svetu, prevzela septembra 2011. Podjetje je bilo ob njenem prihodu v razsulu - prejšnji direktor Leo Apotheker je zaradi serije slabih odločitev poskrbel, da je cena HP-jeve delnice v manj kot enem letu padla za 40 odstotkov. 

Whitmanova je Hewlett-Packardove težave sicer zajezila, a bila pri tem primorana narediti dve morda najbolj drastični potezi v 70-letni zgodovini podjetja. 

Preberite: Kako je nastalo podjetje Hewlett-Packard

Prva poteza: HP je pod vodstvom Whitmanove leta 2012 najprej začel masovno odpuščati zaposlene. Od takrat do danes je ukinil že blizu 50 tisoč delovnih mest, še več naj bi jih v prihodnjih mesecih in letih. 

Druga poteza: Podjetje Hewlett-Packard od 1. novembra 2015 ne obstaja več. Whitmanova je poskusila delovanje družbe optimizirati tako, da jo je razdelila v dve podjetji, HP, Inc. in Hewlett Packard Enterprise. Prvo proizvaja računalnike in tiskalnike za osebno rabo, drugo razvija strojno in programsko opremo za poslovne uporabnike. 

Meg Whitman je mnogo sodelavcev in zaposlenih opisalo kot prijazno in toplo žensko z zelo močno osebnostjo. "Tistim, ki jo podpirajo, je zelo dober prijatelj, kdor je proti njej, pa naj se pazi," je o njej nekoč dejal njen znanec (vir: celebrities.galore).   | Foto: Reuters Meg Whitman je mnogo sodelavcev in zaposlenih opisalo kot prijazno in toplo žensko z zelo močno osebnostjo. "Tistim, ki jo podpirajo, je zelo dober prijatelj, kdor je proti njej, pa naj se pazi," je o njej nekoč dejal njen znanec (vir: celebrities.galore). Foto: Reuters

Meg Whitman je po cepitvi HP na dve podjetji prevzela upravljanje Hewlett Packard Enterprise (ali HPE), ki ga po včerajšnji odločitvi zapušča februarja prihodnje leto. Na čelu HPE bo Whitmanovo nasledil Antonio Neri, njen dolgoletni sodelavec, ki se je do zdaj kljub visokim položajem, ki jih je zasedal v podjetju HP in zdaj HPE, izogibal javnemu nastopanju. 

Kakšne načrte ima Meg Whitman za prihodnost, ni znano, je pa pred nekaj meseci še kot vodja HPE opravila razgovor za službo direktorja globalnega ponudnika prevozov prek mobilne aplikacije Uber. Dela ni dobila, saj vemo, da je novi direktor Uberja postal Dara Khosrowshahi

Kdo ve, kje bi na milijone ljudi danes prodajalo svojo staro in novo šaro, če ne bi bilo Meg Whitman

Vrhunec kariere Meg Whitman po prepričanju mnogo strokovnjakov ni bilo delo za HP(E), temveč obdobje med letoma 1998 in 2008.

Whitmanova je leta 1998 na presenečenje mnogih pustila dobro plačano službo pri Hasbru, enem največjih proizvajalcev igrač na svetu, in se pridružila ekipi Ebaya, spletne strani, kjer so lahko uporabniki kot na bolšjem sejmu prodajali svoje stvari in organizirali dražbe. 

Ena prvih stvari, ki jih je Meg Whitman spremenila ob prihodu v podjetje Ebay, je bil logotip. Prejšnji je bil po njenem mnenju preveč dolgočasen. | Foto: Reuters Ena prvih stvari, ki jih je Meg Whitman spremenila ob prihodu v podjetje Ebay, je bil logotip. Prejšnji je bil po njenem mnenju preveč dolgočasen. Foto: Reuters

Ebay je imel takrat 30 zaposlenih, letni prihodki podjetja pa so znašali okrog štiri milijone ameriških dolarjev. Whitmanova je popolnoma reorganizirala poslovni načrt in vodstvo podjetja, saj je menila, da stanje ob njenem prihodu Ebay pelje v propad. 

Ko je Whitmanova leta 2008 zapustila Ebay, je bil letni prihodek podjetja osem milijard ameriških dolarjev (oziroma dvatisočkrat višji kot leta 1998), število zaposlenih je s 30 zraslo na 15 tisoč, ebay.com pa je postala ena najpogosteje obiskanih spletnih strani. 

Meg Whitman je za svoje delo pri Ebayu prejela številne nagrade, večkrat pa je bila imenovana tudi med najboljše direktorje in najvplivnejše ženske na svetu. Ta fotografija je nastala leta 2001, ko je Ebay sklenil do tistega trenutka najpomembnejše partnerstvo, in sicer z Microsoftom, ki je bil takrat največje tehnološko podjetje na svetu. Whitmanovi družbo dela Steve Ballmer, ki je leta 2000 nasledil Billa Gatesa in postal direktor Microsofta. | Foto: Reuters Meg Whitman je za svoje delo pri Ebayu prejela številne nagrade, večkrat pa je bila imenovana tudi med najboljše direktorje in najvplivnejše ženske na svetu. Ta fotografija je nastala leta 2001, ko je Ebay sklenil do tistega trenutka najpomembnejše partnerstvo, in sicer z Microsoftom, ki je bil takrat največje tehnološko podjetje na svetu. Whitmanovi družbo dela Steve Ballmer, ki je leta 2000 nasledil Billa Gatesa in postal direktor Microsofta. Foto: Reuters

Zapravila je dvakrat toliko kot Donald Trump

Po tem, ko je Meg Whitman leta 2008 dokončno prekinila vezi z Ebayem, so se v ameriški javnosti začela pojavljati namigovanja, da bo vstopila v politiko. Nekateri mediji so ugibali celo, da bo kandidirala za predsednico ZDA

Res je napovedala politično kandidaturo, a ne predsedniške. Leta 2010 je vstopila v boj za guvernerski stolček v ameriški zvezni državi Kaliforniji, ki ga je takrat zasedal še Arnold Schwarzenegger. 

Meg Whitman v družbi Arnolda Schwarzennegerja (na sredini), nekdanjega guvernerja Kalifornije, in Jerryja Browna (desno), ki jo je kasneje premagal v volilnem boju in nasledil "Guvernatorja".  | Foto: Reuters Meg Whitman v družbi Arnolda Schwarzennegerja (na sredini), nekdanjega guvernerja Kalifornije, in Jerryja Browna (desno), ki jo je kasneje premagal v volilnem boju in nasledil "Guvernatorja". Foto: Reuters

Meg Whitman je guvernerski boj izgubila proti Jerryju Brownu, a njen poraz je zasenčil zanimiv podatek - za volilno kampanjo je zapravila več lastnega denarja kot katerikoli drugi politični kandidat v zgodovini Združenih držav Amerike.

Celotni stroški njenega potegovanja za guvernerko Kalifornije so bili ocenjeni na 178 milijonov dolarjev, Whitmanova jih je primaknila kar 144.

Whitmanova po porazu na volitvah za guvernerja Kalifornije ni mogla skriti solz.  | Foto: Reuters Whitmanova po porazu na volitvah za guvernerja Kalifornije ni mogla skriti solz. Foto: Reuters

Za primerjavo: aktualni predsednik ZDA Donald Trump je kljub milijarderskemu statusu za svojo predsedniško volilno kampanjo zapravil "zgolj" 66 milijonov dolarjev lastnega denarja.  

Denar je ne skrbi

V času guvernerske kampanje je bila Meg Whitman četrta najbogatejša ženska v Kaliforniji (zaostajala je za Oprah Winfrey, na primer), danes je s 3,2 milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov) vrednim premoženjem na prvem mestu. 

Meg Whitman je že od leta 1980 poročena z Griffithom Rutherfordom Harshem četrtim, ki še zdaleč ni tako znan kot njegova žena, a v ZDA velja za enega najboljših in najbolj prepoznavnih nevrokirurgov.  | Foto: Reuters Meg Whitman je že od leta 1980 poročena z Griffithom Rutherfordom Harshem četrtim, ki še zdaleč ni tako znan kot njegova žena, a v ZDA velja za enega najboljših in najbolj prepoznavnih nevrokirurgov.  Foto: Reuters

Premoženje Meg Whitman zvečine izhaja iz številnih dobro plačanih služb - ob HPE in Ebayu je delala tudi za igračarskega velikana Hasbro, medijskega giganta The Walt Disney Company in ameriškega proizvajalca potrošniških dobrin Procter & Gamble, ima pa tudi lastniške deleže v Ebayu in HPE. 

Viri: Forbes, Business Insider, HPE

Ne spreglejte