Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
31. 10. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

digizgodbe Hewlett-Packard požar Silicijeva dolina

Torek, 31. 10. 2017, 4.05

6 let, 5 mesecev

Ogenj uničil neprecenljiv košček zgodovine

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

V požarih, ki v zadnjih tednih pustošijo po ameriški zvezni državi Kaliforniji, je zgorelo tudi poslopje z obsežnim arhivom dokumentov, ki so pripadali Williamu Hewlettu in Davidu Packardu, očetoma svetovno znanega tehnološkega podjetja Hewlett-Packard (danes HP Inc.). Dokumenti so ponujali edinstven vpogled ne le v dogajanje v garaži, v kateri je bil ustanovljen Hewlett-Packard, temveč tudi v nastanek Silicijeve doline, tehnološke zibelke sveta.

Podjetje Hewlett-Packard uradno ne obstaja več, saj se je leta 2015 razdelilo na dve novi podjetji. HP Inc. je tisto, ki proizvaja potrošniško elektroniko (računalnike, tiskalnike), Hewlett Packard Enterprise pa razvija rešitve za poslovne uporabnike.  | Foto: Reuters Podjetje Hewlett-Packard uradno ne obstaja več, saj se je leta 2015 razdelilo na dve novi podjetji. HP Inc. je tisto, ki proizvaja potrošniško elektroniko (računalnike, tiskalnike), Hewlett Packard Enterprise pa razvija rešitve za poslovne uporabnike. Foto: Reuters

Več kot sto škatel dokumentov, ki so med drugim vsebovali najzgodnejšo korespondenco med Williamom Hewlettom in Davidom Packardom, je za podjetje Hewlett-Packard hranila družba Keysight, ta pa se je pred kratkim znašla ravno na uničevalni poti ognjenih zubljev, ki zadnje tedne upepeljujejo Kalifornijo. 

Več strokovnjakov je za ameriški medij Press Democrat, ki je prvi poročal o izgubi dokumentov, potrdilo, da je ogenj uničil zelo pomemben del ameriške in poslovne tehnološke zgodovine. Hewlett-Packard namreč velja za pionirja Silicijeve doline, tehnološke meke sveta.

Dokumenti tudi niso imeli varnostnih kopij in niso bili digitalizirani, kar pomeni, da so izgubljeni za vedno.  Garaža, v kateri je bilo ustanovljeno podjetje Hewlett-Packard.  | Foto: Hewlett-Packard Garaža, v kateri je bilo ustanovljeno podjetje Hewlett-Packard. Foto: Hewlett-Packard

Hewlett-Packard sta William Hewlett in David Packard v majhni garaži ustanovila leta 1938. Ime podjetja sta izbrala tako, da sta metala kovanec. Če bi zmagal David, bi se podjetje danes imenovalo Packard-Hewlett. 

Levo William Hewlett (1913-2001), desno David Packard (1912-1996). Prvi je svoje vse življenje posvetil podjetju Hewlett-Packard, drugi pa se je leta 1968 podal tudi v politične vode in delal celo za predsednika ZDA Richarda Nixona. A tudi Packard je podjetju vendarle ostal zvest, predsednik uprave HP je bil vse do leta 1993.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Levo William Hewlett (1913-2001), desno David Packard (1912-1996). Prvi je svoje vse življenje posvetil podjetju Hewlett-Packard, drugi pa se je leta 1968 podal tudi v politične vode in delal celo za predsednika ZDA Richarda Nixona. A tudi Packard je podjetju vendarle ostal zvest, predsednik uprave HP je bil vse do leta 1993. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Prvi prodajno uspešen izdelek podjetja HP, kot številni poznajo Hewlett-Packard, je bil elektronski oscilator, prva res velika stranka pa takrat eno od največjih imen v Hollywoodu, Walt Disney, ki je takšno opremo potreboval pri ustvarjanju zvoka za celovečerni animirani film Fantazija. 

Prvi naseljenec Silicijeve doline

Naziv "pionir Silicijeve doline" si je HP sicer prislužil šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je kot prvo večje podjetje najel pisarniški prostor v tej nekdaj ruralni regiji med San Franciscom in San Josejem v Kaliforniji. Kmetijska zemljišča na tem območju je sicer pred tem pokupil in urbaniziral ameriški poslovnež John Arrillaga, ki v Silicijevi dolini danes velja za zelo vplivnega strica iz ozadja.


Preberite še:

Je zgorel tudi najslavnejši hrib na svetu?

Ne spreglejte