SiolNET. Digisvet Novice
4,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poglejte nova razkritja Nase o slavni ledeni gori

4,84

termometer

Nasa, Ledena gora, ledene gore, Antarktika
Ledena gora v celoti. Opazno je, da je fotografija sestavljena iz dveh panoramskih posnetkov, ki sta nastala ob preletu ledenih plošč. Foto: NASA

Ledena gora nenavadno pravilne pravokotne oblike, ki jo je fotografiralo raziskovalno letalo ameriške vesoljske agencije Nasa, je v preteklih dneh postala prava internetna senzacija. Ker je bil na fotografiji viden samo del ledene gore, se je marsikdo spraševal, kako je videti v celoti. Nasa je zaradi izrednega zanimanja za kos antarktičnega ledu zato objavila še nekaj fotografij in videoposnetkov. 

Ledena gora 2 Digisvet Ob obali Antarktike odkrili izredno nenavadno gmoto ledu

To je slavna fotografija ledene gore, ki zelo spominja na geometrijsko telo:

Ledena gora Foto: NASA

Ker praktično ni bilo medija, ki ne bi omenil zgornje igre narave, uporabniki pa so ga množično delili tudi na družbenih omrežjih, so pri ameriški vesoljski agenciji Nasa izdali še več fotografij in tudi nekaj videoposnetkov nenavadne ledene gore. 

Opazili so jo po naključju, a je bila preveč fotogenična, da bi zamudili priložnost

Jeremy Harbeck, eden od vodilnih znanstvenikov raziskovalnega projekta Operacija Ledeni most, s katerim Nasa dokumentira aktivnost ledenih plošč v polarnih območjih našega planeta, je sicer dejal, da so kvadrasto ledeno goro v objektiv kamere ujeli bolj po naključju.

"Po naključju smo jo opazili, ko smo leteli proti ledeni gori A68. Bila je res fotogenična, zato sem moral nekajkrat pritisniti na sprožilec," je Harbeck dejal za uradno spletno stran Nasinega projekta Operacija Ledeni most. 

Dodatne fotografije ledene gore in njene okolice je Nasa objavila na svojem uradnem profilu na platformi Flickr. 

Takole je slavna ledena gora videti na satelitski sliki:

Kot je razvidno s te fotografije, ledena gora iz ptičje perspektive ni popoln pravokotnik. Pri Nasi so bili vseeno precej začudeni nad njenim lomljenjem od ledene plošče Larsen C - da ima sveža ledena gora dva prava kota, se namreč ne zgodi prav pogosto. Kot je razvidno s te fotografije, ledena gora iz ptičje perspektive ni popoln pravokotnik. Pri Nasi so bili vseeno precej začudeni nad njenim lomljenjem od ledene plošče Larsen C - da ima sveža ledena gora dva prava kota, se namreč ne zgodi prav pogosto. Foto: NASA

Še ena zelo podobna tako imenovana mizasta ledena gora pravokotne oblike:

Nasa, Ledena gora, ledene gore, Antarktika Foto: NASA

Več mizastih ledenih gmot, v ozadju pa tisto, kar je znanstvenike Nase zanimalo najbolj - megalomanska ledena gora A68, katere površina je malce večja od četrtine površine Slovenije:

Nasa, Ledena gora, ledene gore, Antarktika Foto: NASA

Ledena gora, ledene gore, Antarktika Foto: NASA

Še en videoposnetek preleta mizastih ledenih gor, v ozadju ogromna A68:

Preberite tudi:

Roparji, viralka Digisvet Sam proti trem roparjem: poglejte junaka, ki ga slavi ves internet Stratolaunch Digisvet Kaj se dogaja z megaletalom, ki je pred dnevi izgubilo očeta? Prometna nesreča limuzina Digisvet V hudi prometni nesreči umrla tudi znana zaljubljenca Udarec Digisvet Mojstrsko prestrežen zahrbten udarec je postal prava senzacija s Novice Ruska raketa kmalu po vzletu zasilno pristala #video Google+ Digisvet Google je poskusil skriti velik spodrsljaj. Kakšne bodo posledice? Larry Page, Sergey Brin, Google Digisvet Kdo sta človeka, ki nam življenje morda krojita bolj kot vsi drugi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin