SiolNET. Digisvet Novice
5,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob obali Antarktike odkrili izredno nenavadno gmoto ledu

5,05

termometer

Ledena gora
Nenavadno geometrijsko pravilna ledena gora je precej večja, kot se morda zdi na fotografiji. Pri Nasi ocenjujejo, da meri 1,6 kilometra oziroma eno miljo. Foto: NASA

Od Larsen C, ene večjih ledenih plošč ob obali Antarktike, se je pred kratkim odlomil ogromen kos ledu in postal v Južnem oceanu plavajoča ledena gora. Sicer povsem običajen pojav je po tem, ko je fotografijo konkretnega primera objavila ameriška vesoljska agencija Nasa, prejel ogromno mednarodne pozornosti. Del ledene gore na fotografiji je namreč skoraj popolne pravokotne oblike. 

Pri ameriški vesoljski agenciji Nasa so ledeno goro na zgornji fotografiji prvič opazili 16. oktobra. Fotografirali so jo v sklopu raziskovalnega programa Operacija Ledeni most (Operation IceBridge), ki med drugim dokumentira lomljenje ledenih plošč in nihanje količine ledu v polarnih območjih Zemlje.

Oceanografi zgornji tvorbi ledu zaradi oblike pravijo mizasta ledena gora. Takšni primerki imajo strme stene, na vrhu pa so praviloma ravni.

Večinoma so videti takole:

Ledena gora Foto: Thinkstock

Po mnenju znanstvenikov Nase se je nenavadno pravokotna ledena gora od plošče Larsen C ločila pred kratkim. To dokazujejo njeni izredno grobi robovi, ki jih še nista zbrusila veter in morska voda. 

Lomljenje ledenih plošč v tako ravnih linijah kot pri ledenem kvadru ni nič nenavadnega:

Rudnik Mir Digisvet Za kako veliko luknjo gre, vidiš, šele ko opaziš stanovanjske bloke

Pravokotna oblika ledene gore je najverjetneje sicer precej bolj izrazita iz ptičje perspektive kot od blizu, saj gre za ogromen kos ledu. Počez namreč meri 1,6 kilometra. Ker je na fotografiji viden le del ledene gore, je seveda tudi mogoče, da preostanek njene površine ne spominja na geometrijsko telo. 

Pred kratkim se je od ledenih plošč Antarktike odlomil tudi tale trikotnik:

Podobno ledeno goro, a precej manjšo, so letos februarja opazili tudi v bližini kanadske obale:

Mizasta ledena gora je z dolžino 1,6 kilometra v primerjavi z nekaterimi drugimi sicer razmeroma majhna. Od plošče Larsen C se je julija lani namreč odlomila takšna s površino 5800 kvadratnih kilometrov, kar pomeni, da bi prekrila več kot četrtino Slovenije.

To je bila ledena gora A-68:

Ledena gora Foto: NASA

Ledena gora Foto: NASA

Ledena gora Foto: NASA

Preberite tudi:

Antarktika Novice Alarm: Antarktika izgubila 2.700 milijard ton ledu Križasto morje, valovanje Digisvet Sem prihajajo opazovat enega najnevarnejših morskih pojavov Observatorij Sunspot Digisvet Končno razkrili resnico o nepojasnjeni evakuaciji observatorija Stratolaunch Digisvet Kaj se dogaja z megaletalom, ki je pred dnevi izgubilo očeta? Fotografije Digisvet Deset na videz navadnih fotografij, ki skrivajo temačno zgodbo Gozd, Islandija Digisvet Okoljska katastrofa, od katere si Islandija ni opomogla Bazen, digizgodba Digisvet Kopališče blizu Slovenije ima bazen, kot ga ni nikjer drugje na svetu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 49
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin