Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
21. 12. 2017,
9.55

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

12

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta NiceHash

Četrtek, 21. 12. 2017, 9.55

6 let, 4 mesece

Okradeno slovensko podjetje: Vsem bomo vrnili denar

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

12

Po dveh tednih od incidenta, ko so jim neznani hekerji ukradli večje količino kriptovalute bitcoin v vrednosti blizu 70 milijonov evrov, je ljubljansko podjetje NiceHash opolnoči znova začelo delovati. Vsem uporabnikom svojih storitev obljubljajo, da jim bodo ukradena sredstva v bitcoinih s pomočjo zunanjih vlagateljev vrnili. Kdaj, bo znano 31. januarja 2018. 

Sporočilo o ponovnem zagonu delovanja ("NiceHash se je vrnil"), ki ga je ljubljansko podjetje NiceHash, ki se ukvarja s kriptovalutami, objavilo na Facebooku. | Foto: Facebook/NiceHash Sporočilo o ponovnem zagonu delovanja ("NiceHash se je vrnil"), ki ga je ljubljansko podjetje NiceHash, ki se ukvarja s kriptovalutami, objavilo na Facebooku. Foto: Facebook/NiceHash

Obnovimo: kaj se je zgodilo s podjetjem NiceHash

Iz ljubljanskega podjetja NiceHash so 6. decembra sporočili, da jim je nekdo vdrl v računalniški sistem in ukradel okrog 4.700 enot digitalne valute oziroma kriptovalute bitcoin.

Ukradena sredstva so v podjetju NiceHash uporabljali za izplačila uporabnikom svojih storitev, ki v zameno za plačilo v bitcoinih posojajo računsko moč svojih osebnih računalnikov. Dogodek je takoj začela preiskovati slovenska policija, kdo stoji za napadom, pa še vedno ni znano. 

Vrnitev po dveh tednih, uporabniki na svojih računih našli ničlo

Potem ko je njihova spletna stran dva tedna prikazovala samo obvestilo o napadu in začasni nedostopnosti storitve, je podjetje NiceHash znova začelo delovati v noči na četrtek. Uporabnike so pozvali, naj najprej posodobijo varnostne nastavitve in ustvarijo novo digitalno denarnico, kamor prejemajo izplačila v bitcoinih.

Nekateri uporabniki storitev NiceHash so na Facebooku zagnali vik in krik, saj je bilo stanje v novih denarnicah 0, pred napadom pa so na svojem računu, povezanem z NiceHash, imeli bitcoine.

Spletna stran nicehash.com po malce več kot dveh tednih znova deluje kot pred hekerskim napadom.  | Foto: Matic Tomšič Spletna stran nicehash.com po malce več kot dveh tednih znova deluje kot pred hekerskim napadom. Foto: Matic Tomšič

V navalu podobnih histeričnih objav je bilo mogoče najti tudi nekaj pojasnil, da je pravo stanje bitcoinov še vedno shranjeno v starih denarnicah. 

"NiceHash, kje je moj denar?" Prihaja, pravijo v podjetju. 

Zgornje vprašanje so na Facebooku po oznanilu, da se vračajo, podjetju NiceHash zastavili številni uporabniki. Starih izplačil namreč še vedno niso dobili, saj za zdaj nič ne kaže na to, da bo NiceHash 4.736 bitcoinov, ki so jih ukradli hekerji, dobil nazaj. 

Iz podjetja NiceHash (na fotografiji na levi Marko Kobal, direktor NiceHasha, in programer Matjaž Škorjanc) so dva dneva po hekerskem napadu sporočili, da jih je po njihovem prepričanju nekdo želel uničiti. Kliknite na fotografijo za zgodbo.  | Foto: Facebook Iz podjetja NiceHash (na fotografiji na levi Marko Kobal, direktor NiceHasha, in programer Matjaž Škorjanc) so dva dneva po hekerskem napadu sporočili, da jih je po njihovem prepričanju nekdo želel uničiti. Kliknite na fotografijo za zgodbo. Foto: Facebook

Kot so v opisu incidenta, ki se je zgodil 6. decembra, zapisali na spletni strani nicehash.com, bodo oškodovanim uporabnikom vendarle lahko vrnili vse ukradene bitcoine. Pri tem jim bodo pomagali mednarodni zunanji vlagatelji v NiceHash, so pojasnili.

Kdaj bodo uporabniki v svojih denarnicah znova videli pravo stanje bitcoinov, ki bodo na voljo tudi za izplačilo, bo znano najkasneje do 31. januarja 2018, obljubljajo. "Sredstva imamo že zagotovljena, čaka nas le še zamudno urejanje pravne dokumentacije," so s prošnjo uporabnikom za še malo potrpežljivosti še zapisali v podjetju NiceHash.

 
Pošlji članek prijatelju kot zasebno sporočilo:
 
Ne spreglejte