Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
15. 6. 2020,
18.07

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

Natisni članek

viralka

Ponedeljek, 15. 6. 2020, 18.07

3 leta, 10 mesecev

Naši sosedje v pričakovanju prizora, ki ga niso videli že 26 let

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31
Fabriče | Vasici Fabbriche di Careggine nekateri pravijo tudi "italijanska Atlantida". | Foto Wikimedia Commons

Vasici Fabbriche di Careggine nekateri pravijo tudi "italijanska Atlantida".

Foto: Wikimedia Commons

V Italiji bodo prihodnje leto zaradi vzdrževalnih del povsem izpraznili umetno jezero Vagli v Toskani. Zaradi tega bo mogoče prvič po letu 1994 znova v celoti videti tako imenovano italijansko Atlantido. Gre za blizu 800 let staro vas Fabbriche di Careggine, ki jo je leta 1946 potopil jez hidroelektrarne.

Da se Italiji leta 2021 obeta prizor, kakršnega je bilo po nastanku jezera Vagli mogoče videti le štirikrat – v letih 1958, 1974, 1983 in 1994 –, je na Facebooku sredi maja neuradno prva razkrila Lorenza Giorgi, hči nekdanjega župana kraja Vagli Sotto, ki leži ob obali jezera Vagli.

Vasica Fabbriche di Careggine leta 1994, ko se je nazadnje znašla povsem na suhem. Vmes je sicer nekajkrat pokukala nad gladino jezera, predvsem v sušnih obdobjih, ko je bilo v jezeru manj vode, a nikoli v celoti.  | Foto: Flickr / Viaggio Routard Vasica Fabbriche di Careggine leta 1994, ko se je nazadnje znašla povsem na suhem. Vmes je sicer nekajkrat pokukala nad gladino jezera, predvsem v sušnih obdobjih, ko je bilo v jezeru manj vode, a nikoli v celoti. Foto: Flickr / Viaggio Routard

Italijanska energetska multinacionalka ENEL, ki upravlja jez na jezeru Vagli, je pozneje potrdila praznjenje jezera. To bodo storili tako zaradi vzdrževalnih del – očistiti morajo dno jezera in odstraniti smeti, ki plavajo na njegovi gladini – kot zaradi spodbuditve turizma v regiji.

Jez na jezeru Vagli v Toskani. Posnetek je nastal s pomočjo Googlovega zemljevida. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Jez na jezeru Vagli v Toskani. Posnetek je nastal s pomočjo Googlovega zemljevida. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ko so jezero izpraznili nazadnje, je vasico Fabbriche di Careggine po poročanju italijanskega časopisa La Repubblica v nekaj dneh namreč obiskalo kar milijon turistov.

Leto 1994: naval obiskovalcev, ki so si prišli ob blizu pogledat začasno nič več potopljeno vas Fabbriche di Careggine. Pred tem je bila nazadnje na suhem leta 1983.  | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Leto 1994: naval obiskovalcev, ki so si prišli ob blizu pogledat začasno nič več potopljeno vas Fabbriche di Careggine. Pred tem je bila nazadnje na suhem leta 1983. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

V vasi Fabbriche di Careggine je (bilo) sicer okrog 30 hiš in cerkev, znana pa je bila predvsem po kovaštvu. Nastala je v 13. stoletju, kar pomeni, da je stara okrog 800 let.

Fabbriche di Careggine leta 1994, fotografirana iz ene od okoliških vzpetin. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Fabbriche di Careggine leta 1994, fotografirana iz ene od okoliških vzpetin. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Usoda Fabbriche di Careggine je bila zapečatena leta 1941, ko je padla odločitev o gradnji jezu za hidroelektrarno. Vas je pod gladino umetnega jezera Vagli, ki je nastalo kot posledica zajezitve lokalnih vodotokov, izginila leta 1946. 

Preberite tudi:

Geamana
Novice Morilska voda in uničena življenja: eno najnevarnejših jezer v Evropi
Ne spreglejte