SiolNET. Digisvet Novice
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Spletno piratstvo v EU pada

Največji evropski pirati so v Latviji, Litvi in Bolgariji

0,58

termometer

Piratska zastava
Foto: Reuters

Po številu dostopov do piratskih vsebin je Slovenija malenkost pod evropskim povprečjem, močno pa zaostaja po dostopnosti do zakonitih glasbenih pretočnih vsebin.

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) ugotavlja, da se je leta 2018 v državah članicah Evropske unije skupen dostop do piratskih vsebin zmanjšal za 15 odstotkov v primerjavi z letom prej.

Digisvet Če si doma prenašate Igro prestolov, se pazite, HBO gre nad pirate!

Slovenija blizu povprečja

Povprečen uporabnik v Evropski uniji je v prvih devetih mesecih leta 2018 do piratskih vsebin bodisi prek stacionarne bodisi prek mobilne povezave dostopal povprečno 9,7-krat mesečno. Ta podatek so pridobili s podatki več kot 70 milijard internetnih povezav.

Posel danes V Švici 12,5-krat več prijavljenih svetovnih patentov na prebivalca kot v Sloveniji

Slovenija se je uvrstila malenkost pod tem povprečjem, so pa razlike med posameznimi članicami izjemno velike. Latvija in Litva imata skoraj trikrat toliko dostopov, kot je Evropsko povprečje, na nasprotnem koncu pa so Danska, Italija in Nemčija ter pod njimi še veliko nižja Finska s približno polovično vrednostjo glede na povprečje.

pirat, piratska zastava, zastava Foto: Thinkstock

Televizijske vsebine se še vedno zelo veliko kradejo

Največji padec piratstva zaznavajo pri glasbi, povprečno 32 odstotkov za celotno Evropsko unijo. Pri filmih je ta odstotek malenkost pod 20 odstotki. Pri televizijskih vsebinah se piratstvo najbolj ohranja, saj so tu zaznali najmanjši padec v enakem primerjalnem obdobju, samo 7,7 odstotka.

inovacije Novice Inovativnost na ravni EU raste, v Sloveniji se manjša

S piratskimi televizijskimi vsebinami letno ustvarijo skoraj 942 milijonov evrov prometa, je v vzporedni študiji ugotovil Evropski urad za intelektualno lastnino. Piratstvu se praviloma pogosteje zatekajo članice z nižjim standardom in pogosto manjše države, so še ugotovili. Okrog tri četrtine vsega evropskega piratstva gre na račun nezakonitih pretočnih vsebin.

Spletno piratstvo Foto: Thinkstock

Slovenija pri samem dnu lestvice dostopnosti do zakonite glasbe

Slovenija je sicer močno na dnu lestvice dostopnosti do zakonitih ponudnikov pretočne glasbe – samo še Hrvaška zaostaja močneje. Skoraj šestkrat več tovrstnih ponudnikov kot jih ima zadnjeuvrščena Hrvaška, to je približno štirikrat toliko kot jih je v Sloveniji, je v Nemčiji. Sledijo ji Francija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Nizozemska in Poljska.

Digisvet Britanci bi spletne pirate kar za deset let spravili za zapahe

Filmska, televizijska in glasbena industrija, ki temeljijo na varstvu intelektualnih pravic, podpirajo 11 milijonov delovnih mest, je povedal izvršni direktor Urada Evropske unije za intelektualne lastnino Christian Archambeau.

ETA 80, Fitipaldi, telefon, Iskra, Iskratel Digisvet Izvirnik najbolj pogosto kopiranega telefona je – slovenski!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin