SiolNET. Digisvet Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najbogatejši Zemljan nad Ukrajino pošilja vesoljsko tehnologijo

10

termometer

Starlink | Konvoje satelitov Starlinka lahko občasno, kadar to seveda dopušča vreme, opazujemo tudi nad Slovenijo.  | Foto: Unsplash
Konvoje satelitov Starlinka lahko občasno, kadar to seveda dopušča vreme, opazujemo tudi nad Slovenijo. Foto: Unsplash

Podpredsednik ukrajinske vlade Mihajlo Fedorov je na družbenem omrežju Twitter v soboto prosil Elona Muska, najbogatejšega človeka na svetu, ali lahko Ukrajini priskoči na pomoč s satelitskim internetom Starlink. Musk se je na prošnjo odzval in sporočil, da Starlink zdaj deluje tudi v Ukrajini, tja pa bo poslal tudi terminale, ki so pogoj za dostop do Starlinkove storitve.

"Elon Musk, medtem ko poskušaš kolonizirati Mars, Rusija poskuša okupirati Ukrajino! Medtem ko tvoje rakete uspešno pristajajo po obisku vesolja, ruske rakete napadajo ukrajinske civiliste! Prosimo te, da Ukrajini priskrbiš Starlink in da nagovoriš razumne Ruse, naj vstanejo," je v soboto na Twitterju zapisal Fedorov. Musk je prošnjo podpredsednika ukrajinske vlade izpolnil:

Dostop Ukrajine do interneta je v nekaterih delih države, predvsem na jugu in vzhodu, kjer so potekali najbolj srditi boji med ukrajinskih odporom in rusko vojsko, v preteklih dneh dosegel kritično nizke ravni. Največji internetni ponudnik v Ukrajini GigaTrans je v petek tako zabeležil podatek, da je imela nemoten dostop do njihovega interneta le petina strank. V soboto se je stanje nekoliko normaliziralo.

Rusija, Ukrajina, Tank Novice Pomembno priznanje Rusije prvič od začetka napada na Ukrajino #vŽivo

Kaj je Starlink?

Trenutno je predvsem zagotovilo Ukrajincem, da jim Rusi z morebitnimi sabotažami telekomunikacijske infrastrukture ne bodo več mogli onemogočiti komunikacije s svetom. Starlink je namreč satelitsko internetno omrežje, ki ga upravlja Muskovo podjetje SpaceX, sicer proizvajalec vesoljskih plovil.

Podjetje SpaceX je prva prototipna satelita omrežja Starlink v Zemljino orbito izstrelilo februarja 2018. 24. maja 2019 so v vesolje poslali 60 testnih satelitov, prve tako imenovane operativne satelite pa novembra 2019.  | Foto: Guliverimage Podjetje SpaceX je prva prototipna satelita omrežja Starlink v Zemljino orbito izstrelilo februarja 2018. 24. maja 2019 so v vesolje poslali 60 testnih satelitov, prve tako imenovane operativne satelite pa novembra 2019. Foto: Guliverimage

V zemeljski orbiti je trenutno blizu dva tisoč Starlinkovih satelitov, ki dostop do interneta že omogočajo tako rekoč kjerkoli na svetu. Končni cilj Starlinka je v tirnice okrog našega planeta spraviti več deset tisoč satelitov. 

Pogoj za uporabo Starlinkovega interneta je sicer posedovanje posebne opreme, s katero komunicirajo sateliti - terminalov, ki jih v včerajšnji objavi na Twitterju omenja Elon Musk. 

Preberite tudi:

Elon Musk, Jeff Bezos Digisvet Vojna najbogatejših Zemljanov, ki jo bo občutil ves svet

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin