SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nadzorovanje misli nič več znanstvena fantastika

2

termometer

Ekipa znanstvenikov harvardske medicinske fakultete je iznašla uspešno tehniko sporazumevanja dveh osebkov prek možganskih valov oziroma, povedano po domače, upravljanje z mislimi.

Nadvse uporaben trik, ki ga v znanstvenofantastičnem spektaklu Vojna zvezd s pridom uporabljajo jedijski vitezi, tako počasi postaja realnost tudi v naši galaksiji. Harvardski bistroumneži so projekt izvedli s senzorji in EEG-zaslonom ter brez kakršnihkoli vsadkov.

Senzorje so na eni strani prilepili na glodavca, natančneje podgano, in na drugi na človeka, pred katerega so postavili bliskajoč zaslon, ki je odražal delovanje njegovih možganskih EEG-vzorcev. Slednji so služili kot vizualna stimulacija in vsakič, ko je bila pozornost človeka preusmerjena na upravljanje glodavčevih misli, je sistem sprožil ultrazvočni pulz, ki se je prenesel na motorični korteks podgane (del možganov, ki nadzira gibanje), s tem pa sprožil premikanje njenega repa, kar je lepo vidno tudi v spodnjem videu (Opomba: podgano so pred poskusom anestezirali).

Prihodnost trka na vrata Z medicinskega stališča bi dotični projekt nekega dne lahko močno pomagal invalidom in amputirancem, saj bi jim lahko omogočil premikanje paraliziranih okončin oziroma proteznih nadomestkov in jim s tem ponudil lažji vsakdan. Zavedati pa se je treba tudi trenutnih omejitev, med katere, vsaj pri pričujoči tehniki, nedvomno spada dejstvo, da sistem trenutno še ni dovolj sofisticiran, da bi bil zmožen povezovanja specifičnih misli s točno določenimi dejanji. Vseeno je potencial ogromen, prihodnost pa odprta za še kaj več kot zgolj nadziranje podganjega živčevja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin