SiolNET. Digisvet Novice
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nad lažne novice z blockchainom in vedenjem množice

0,19

termometer

Računalnik, internet
Foto: Thinkstock

Slovenski startup Eventum se je v boju proti lažnim novicam odločil povezati sodobne tehnologije z "najstarejšo obliko preverjanja dejstev" - pametjo množic. Na decentralizirani platformi, ki je trenutno še v fazi testiranja, podjetje od posameznikov prejema informacije, ki jih drugi nato preverijo.

Kot je pojasnil soustanovitelj Martin Mikeln, Eventumovo omrežje s pomočjo množic, naprednega algoritma in blockchaina omogoča hitro in poceni zaznavanje lažnih novic. "Našo tehnologijo bi lahko uporabili za preverjanje obstoječih novic ali za zaznavanje lažnih novic, še preden so objavljene."

Omrežje, kjer se informacije neprestano zbirajo, ima vozlišča za zbiranje in vozlišča za preverjanje informacij, kar po besedah podjetja zagotavlja preglednost in varnost podatkov. Dosedanja testiranja so pokazala, da lahko na platformi lažne novice zaznajo v treh minutah, so še poudarili na Eventumu.

Razvijalci tehnoloških orodij v boju proti lažnim novicam menijo, da bi s temi lahko zmanjšali ali celo popolnoma zamejili širjenje lažnih novic v družbenih medijih. Razvijalci tehnoloških orodij v boju proti lažnim novicam menijo, da bi s temi lahko zmanjšali ali celo popolnoma zamejili širjenje lažnih novic v družbenih medijih. Foto: Reuters

delo Trendi Slovenski umetnik, ki naj bi sliko iz golobjih iztrebkov prodal za milijonov evrov #intervju

Zmanjšanje ali zamejitev lažnih novic

Po njihovem mnenju bi s to tehnologijo zmanjšali ali celo popolnoma zamejili širjenje lažnih novic v družbenih medijih, hkrati pa jo je mogoče uporabljati za zbiranje in preverjanje kakršnihkoli informacij, na primer športnih rezultatov.

KairUs Trendi Kaj se zgodi z vašimi podatki in fotografijami s starih računalnikov?

En klik do napotka o vrednosti novice

Podobne naloge se je lotila tudi skupina štirih slovenskih študentov, ki je zasnovala dodatek za spletni brskalnik Chrome, ki bi po njihovem mnenju "z enim klikom" uporabniku povedal, ali je novica vredna branja ali ne.

Slippery News Detection naj bi s pomočjo več programskih vmesnikov preveril avtentičnost vizualnih vsebin, pristranskost naslova in vesti ter zanesljivost lastnika domene. Nato naj bi na podlagi zbranih podatkov s pomočjo algoritma podal končno oceno zanesljivosti vesti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin