Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
26. 2. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

11

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Sreda, 26. 2. 2020, 4.00

4 leta, 1 mesec

Mnoge zelo zanima bizarno zdravilo za koronavirus

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

11

Kokain | Foto Twitter

Foto: Twitter

"Izredna novica: kokain ubija koronavirus." Tako se glasi bombastična in pa tudi v celoti izmišljena novica, ki je v zadnjih tednih zaokrožila po družbenih omrežjih Facebook in Twitter. Čeprav gre za šalo, je bila "novica" dovolj odmevna, da je domnevno učinkovanje kokaina zoper covid-19 v zadnjem mesecu eno od petih najpogostejših novih iskanj v povezavi s koronavirusom

Orodje Google Trends, s katerim je mogoče preveriti, katere teme uporabnike svetovnega spleta trenutno privlačijo najbolj, razkriva, da je zanimanje za koronavirus najvišje v zadnjih treh mesecih

Kar zadeva koronavirus oziroma covid-19, se na Googlu v zadnjih tridesetih dneh sicer najpogosteje pojavljajo nove iskalne poizvedbe v povezavi z Italijo, kjer so prvo okužbo s koronavirusom zabeležili 21. februarja.

Ena zanimivejših iskalnih poizvedb, pri kateri je Google v zadnjem mesecu zaznal izjemno rast, je, če jo prevedemo v slovenščino, "kokain ubija koronavirus". Kot razkriva Googlova statistika, gre celo za peto najpogostejšo novo poizvedbo in dvanajsto najpogostejšo koronavirusu sorodno temo v zadnjih tridesetih dneh

Med pojmi, ki uporabnike Googla v povezavi s koronavirusom v zadnjem mesecu zanimajo vedno bolj, so tudi "koronavirus lombardija", "koronavirus benetke", "novice o koronavirusu" in "število žrtev koronavirusa po vsem svetu".  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Med pojmi, ki uporabnike Googla v povezavi s koronavirusom v zadnjem mesecu zanimajo vedno bolj, so tudi "koronavirus lombardija", "koronavirus benetke", "novice o koronavirusu" in "število žrtev koronavirusa po vsem svetu". Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Koronavirus v Avstriji
Novice Koronavirus tudi v Švici, Avstriji in na Hrvaškem #video

Kakšna je povezava med kokainom in koronavirusom?

Zasluge za zanimanje za kokain, ki naj bi bil domnevno smrtonosen za koronavirus, ima skoraj zagotovo lažna novica oziroma spletna šala, ki se je na družbenih omrežjih začela pojavljati v začetku tega meseca.

Novica legitimnega videza z naslovom Izredna novica: kokain ubija koronavirus. Znanstveniki so odkrili, kako lahko prepovedana droga prepreči epidemijo. je nastala s pomočjo šaljivega orodja Break Your Own News, ki vsakemu uporabniku spleta omogoča, da ustvari svojo lastno senzacionalno novico:

Mačke | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Izmišljena novica o kokainu kot zdravilu za koronavirus se je po družbenih omrežjih razširila tako bliskovito, da je že ukrepal tudi Facebook in jo v okviru kampanje za ozaveščanje uporabnikov o napačnih ali zavajajočih informacijah označil kot lažno:

Facebook Prevara | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Trditve o tem, da naj bi uživanje kokaina ozdravilo koronavirus, so iz trte izvite tudi zato, ker po podatkih oblasti (slovenski NIJZ in ameriški CDC) trenutno še ne obstaja zdravilo za novo virusno okužbo. 

Kokain po podatkih spletnega portala DrogArt sicer spada med človeku najbolj škodljive snovi, saj ob poškodbah dihal povzroča tudi hitro zasvojenost. 

Preberite tudi:

Tatjana Avšič Zupanc
Novice Virologinja: Novi koronavirus je genetsko podoben sarsu
Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Koronavirus: bo kratko potegnilo zdravstveno osebje?
nakupovalni voziček
Novice Slovenci si delajo zaloge hrane. Trgovci mirijo.
Diana Vlahinič, OrCa
Trendi Koronavirus: "Ne vidim nič dobrega v tem, da se tako straši ljudi" #video
Razkužilo
Novice Po maskah v lekarnah zmanjkuje tudi razkužil #video
Ne spreglejte