Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
10. 6. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

2

Natisni članek

digizgodbe Madeleine McCann pogrešana pogrešan

Sreda, 10. 6. 2020, 4.00

3 leta, 10 mesecev

Razblinil se je v nič: bizarno izginotje nemškega turista #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

2

Ob ponovnem zanimanju sveta za primer leta 2007 izginule deklice Madeleine McCann smo se spomnili še na eno zelo nenavadno evropsko izginotje. Nemec Lars Mittank velja za morda najslavnejšo pogrešano osebo na internetu. 

slovenska policija
Novice Sredi Ljubljane skrivnostno izginila 11-letna deklica. Kaj se ji je zgodilo, še danes ne ve nihče.

Prihodnji mesec bo minilo šest let od nepojasnjenega izginotja Nemca Larsa Mittanka. Za njim se je leta 2014 v Bolgariji izgubila vsaka sled.

Levo fotografija Larsa Mittanka pred izginotjem, desno fotomontaža Larsa Mittanka, kot bi lahko bil videti skoraj šest let po izginotju. Obe fotografiji sta objavljeni na spletni strani Findet Lars Mittank, ki jo upravlja njegova mama Sandra Mittank. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Levo fotografija Larsa Mittanka pred izginotjem, desno fotomontaža Larsa Mittanka, kot bi lahko bil videti skoraj šest let po izginotju. Obe fotografiji sta objavljeni na spletni strani Findet Lars Mittank, ki jo upravlja njegova mama Sandra Mittank. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Primer je zelo zanimiv in na spletu ogromno različnih teorij sproža zaradi Mittankovega zadnjega dejanja pred izginotjem. Varnostna kamera ga je namreč posnela, kako je na vso moč tekel z letališča, kamor je prej sicer prinesel svojo prtljago. 

Madeline Biggaton
Novice Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta?

Na počitnicah se je z drugo skupino turistov stepel zaradi nogometa

Takrat 28-letni Lars Mittank je 30. junija 2014 s prijatelji obiskal bolgarsko črnomorsko letoviško mesto Zlata obala v bližini Varne, tretjega največjega mesta v Bolgariji. 

Dan pred koncem dopustovanja, 6. julija, se je Mittank, ki se je oddaljil od svoje skupine prijateljev in šel po svoje, v restavraciji McDonald's sprl s štirimi moškimi, ki so bili prav tako Nemci.

Mittank, sicer goreč ljubitelj nogometa, je trdil, da je nemški nogometni klub Werder Bremen boljši od münchenskega Bayerna, za katerega je navijala četverica njegovih sonarodnjakov. Tole je sicer ena od njegovih zadnjih fotografij, nastala je v Bolgariji. | Foto: Facebook / Findet Lars Mittank Mittank, sicer goreč ljubitelj nogometa, je trdil, da je nemški nogometni klub Werder Bremen boljši od münchenskega Bayerna, za katerega je navijala četverica njegovih sonarodnjakov. Tole je sicer ena od njegovih zadnjih fotografij, nastala je v Bolgariji. Foto: Facebook / Findet Lars Mittank

Vnel se je pretep štirih proti enemu in Mittank je, pričakovano, potegnil krajšo. Eden od pretepačev ga je v glavo udaril tako močno, da mu je počil bobnič. 

madeleine mccann
Novice Po 17 letih vse bližje: policija dobila več sto namigov v primeru Madeleine McCann

Zaradi poškodbe ni smel takoj odleteti domov

Mittank je naslednji dan zato obiskal zdravnika, ki mu je predpisal antibiotik in mu odsvetoval takojšnjo pot nazaj domov v Nemčijo. Potovanje z letalom, na katerem potniki izkusijo spreminjanje zračnega tlaka, njegovemu poškodovanemu ušesu ne bi dobro delo, je dejal zdravnik.

Prijatelji so želeli počakati z Mittankom, a jih je spodbudil, naj vendarle ujamejo letalo, sam pa bo za njimi prišel dan pozneje. Ker v istem hotelu, kjer je bil nastanjen med počitnikovanjem, ni več mogel bivati, saj je imel rezervacijo sobe že drug turist, drugi hoteli pa so bili zasedeni, je najel prenočišče v manj uglednem delu mesta. Nato pa so stvari začele iti narobe.

Mittank, sicer goreč ljubitelj nogometa, se je v zaplet zapletel, ker je trdil, da je nemški nogometni klub Werder Bremen (na tej starejši fotografiji nosi klubski dres) boljši od münchenskega Bayerna, za katerega je navijala četverica njegovih sonarodnjakov. | Foto: YouTube Mittank, sicer goreč ljubitelj nogometa, se je v zaplet zapletel, ker je trdil, da je nemški nogometni klub Werder Bremen (na tej starejši fotografiji nosi klubski dres) boljši od münchenskega Bayerna, za katerega je navijala četverica njegovih sonarodnjakov. Foto: YouTube

Madeleine McCann
Novice Nemški tožilec: Imamo dokaze, da je Madeleine McCann mrtva

"Po telefonu sem slišala, kako mu je razbijalo srce"

Mittank je 8. julija 2014 poklical mamo v Nemčiji in ji dejal, da se ne počuti varnega, in ji naročil, naj takoj prekliče vse njegove kreditne kartice in ter da mu menda sledijo štirje moški.

Enkrat so se že srečali, takrat so ga spraševali, katere tablete ima v roki. Držal je antibiotike, ki mu jih je predpisal zdravnik. Mamo je po Mittank po telefonu vprašal, ali morda ve, kakšne tablete so "cefuroksim 500". 

Mama Larsa Mittanka je za nemške medije dejala, da je po telefonu lahko slišala, kako hitro sinu razbija srce. Tako razburjenega ga ni poznala, je še dejala. Povedal ji je še, da se mora skriti, nato pa odložil slušalko.  |  Foto: YouTube/ZDF | Foto: Mama Larsa Mittanka je za nemške medije dejala, da je po telefonu lahko slišala, kako hitro sinu razbija srce. Tako razburjenega ga ni poznala, je še dejala. Povedal ji je še, da se mora skriti, nato pa odložil slušalko. | Foto: YouTube/ZDF

Hotelska varnostna kamera je medtem posnela Mittanka med zelo nenavadnim početjem. Hodil je gor in dol, bliskovito spreminjal smer in na sploh dajal vtis, da z njegovim duševnim zdravjem ni vse v redu.

Tako njegovi prijatelji kot mama so pozneje za medije potrdili, da Mittank nikoli ni imel psihičnih težav. 

Gerald Cotten, QuadrigaCX
Novice Filmski zaplet smrti kriptošefa, ki leži z milijoni: ga bodo izkopali?

Stekel z letališča, kot da bi videl duha

Mittank je nato odšel na letališče v bližini mesta Varna, da bi se vkrcal na polet domov. Na letališču je spotoma obiskal še zdravnika, da bi se prepričal, ali s svojim počenim bobničem že lahko leti.

Lars Mittank | Foto: YouTube Foto: YouTube

A nato je, to je pozneje potrdil tudi zdravnik, nenadoma vstal, pustil vse svoje stvari in stekel z letališča. Zadnji prizor, ki ga je še ujela varnostna kamera, je bilo plezanje Mittanka čez varnostno ograjo nekaj sto metrov stran od vhoda na letališče.

Nato je izginil med drevesi in do danes ga ni nihče več videl ali se z njim slišal. 

Vohunjenje
Novice Izdani po 44 letih: pet evropskih držav je v tajni vohunski navezi

Droge, trgovina z ljudmi ali še kaj hujšega?

Kaj se je zgodilo z Larsom Mittankom po tem, ko je uprizoril pravi pobeg z letališča, čeprav je bilo s posnetka varnostne kamere razvidno, da ga ni lovil nihče, ni znano. Na spletu so se v letih po njegovem izginotju zato pojavile številne teorije, katerih avtorji poskušajo razložiti, zakaj je Mittank izginil, kot bi se pogreznil v zemljo. 

Nenavadno izginotje Larsa Mittanka je bilo v njegovi rodni Nemčiji velika zgodba. Televizija ZDF je leta 2015 predvajala epizodo oddaje "Kje je moj otrok", ki je bila namenjena samo njemu, v njej pa so o pogrešanem fantu spregovorili tako njegovi starši kot prijatelji.  | Foto: YouTube Nenavadno izginotje Larsa Mittanka je bilo v njegovi rodni Nemčiji velika zgodba. Televizija ZDF je leta 2015 predvajala epizodo oddaje "Kje je moj otrok", ki je bila namenjena samo njemu, v njej pa so o pogrešanem fantu spregovorili tako njegovi starši kot prijatelji. Foto: YouTube

Ena od teorij pravi, da naj bi Mittank na letališču ugotovil, da so mu štirje moški, ki naj bi mu sledili tisti dan, ki ga je v Bolgariji preživel sam, v torbo podtaknili večjo količino droge, da bi jo nevede prenesel v Nemčijo. Mittank se je ustrašil, saj z drogami ni želel imeti opravka.

Mittank bi lahko bil tudi žrtev trgovine z ljudmi, pravi druga teorija. Bolgarija je po podatkih Evropskega parlamenta res ena od evropskih vročih točk za ugrabljanje in tihotapljenje ljudi, na tem področju jo prekaša le še Romunija

Michael Rockefeller
Novice Kaj se je zgodilo z dedičem velikega bogastva, ki je izginil sredi morja?

"Videli" so ga v Braziliji in Kanadi

Nekateri uporabniki spleta so tudi trdili, da je Mittank v resnici že zdavnaj zapustil Romunijo in odpotoval drugam. Leta 2016 naj bi ga videli v Braziliji (bilo je potrjeno, da to ni bil on), septembra 2017 pa je nekdo trdil, da ga je srečal v Kanadi.  

Zadnji prizor, na katerem je mogoče videti Larsa Mittanka. Splezal je čez letališko ograjo in se pogreznil v tla. | Foto: YouTube Zadnji prizor, na katerem je mogoče videti Larsa Mittanka. Splezal je čez letališko ograjo in se pogreznil v tla. Foto: YouTube

Larsa sicer še vedno iščejo prek spleta in družbenih omrežij, najbolj aktivno na Facebooku, kjer profil Findet Lars Mittank spremlja skoraj 33 tisoč ljudi. Na profilu od lani sicer ni več novih objav. 

A za zdaj je videti, da se je Nemec, ki mu pravijo tudi "najbolj znana pogrešana oseba na YouTubu", saj si je videoposnetke, ki prikazujejo njegov panični tek z letališča, ogledalo več kot 16 milijonov ljudi, razblinil v nič. 

Preberite tudi:

Novice Eden najnevarnejših kriminalcev na svetu živi kot kralj
Ruja Ignatova
Novice Pravljic je konec: razkrita resnica o kriminalnem imperiju "kriptokraljice"
Craig Wright
Novice "Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?"
Laurene Powell Jobs
Novice Ena najbogatejših Zemljank: vsi poznajo njen priimek, kaj pa njo?

Izvirni članek je bil prvotno objavljen aprila 2018, zaradi nedavnega povečanega zanimanja za pogrešane osebe pa smo ga osvežili in objavili znova.

Ne spreglejte