Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
14. 12. 2017,
17.46

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

8

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta digizgodbe

Četrtek, 14. 12. 2017, 17.46

6 let, 4 mesece

Kraljevsko življenje moža, ki je tvegal in kupil bitcoine

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

8

Luksuz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Američan, ki se je pred sedmimi leti odločil narediti korak, za katerega danes marsikdo obžaluje, da ga ni - kupil je digitalno valuto bitcoin, ko je bila še praktično ničvredna -, zdaj živi kot kralj, saj se je cena bitcoina v vmesnem času povzpela do neba. Delal ni že štiri leta, praktično ves čas samo potuje, vrednost njegovega premoženja pa za zdaj samo še narašča.

 

Nekdanji ameriški programer se po poročanju poslovnega medija Forbes - ta je nanj po naključju naletel v Hongkongu - predstavlja z izmišljenim priimkom Smith, saj svoje identitete noče razkriti javno. Smith je za bitcoin izvedel julija 2010, ko je digitalna valuta doživela prvo občutnejšo rast cene - ta je z 0,008 ameriškega dolarja v petih dneh zrasla na 0,08 ameriškega dolarja.

Bitcoine je kupil po 111-tisočkrat nižji ceni od današnje

Desetkratna rast je Smitha pritegnila in bitcoin je začel podrobneje spremljati do oktobra 2010, ko se je vendarle odločil za nakup. V bitcoin je vložil 3.000 ameriških dolarjev - ob takratni ceni 0,15 ameriškega dolarja za en bitcoin jih je dobil 20.000.

Smith si je takšno naložbo takrat lahko privoščil, ker je že od leta 2008 opravljal solidno plačano delo za eno od velikih ameriških tehnoloških podjetij, družine pa ni imel. Kot je povedal za Forbes, najprej ni verjel, da bo svoj vložek v bitcoin bistveno povečal. A ker je cena bitcoina že takrat sicer počasi, a zanesljivo naraščala, se je odločil, da jih ne bo prodal takoj, temveč počakal.

Naraščanje cene bitcoina od aprila 2013, ko se je prvič pojavil na danes vodilni spletni strani za spremljanje cen digitalnih valut Coinmarketcap.com, do danes. Cena je zrasla od približno 100 dolarjev na več kot 16 tisoč dolarjev.  | Foto: Naraščanje cene bitcoina od aprila 2013, ko se je prvič pojavil na danes vodilni spletni strani za spremljanje cen digitalnih valut Coinmarketcap.com, do danes. Cena je zrasla od približno 100 dolarjev na več kot 16 tisoč dolarjev.

Ko je prodal prve bitcoin, je takoj pustil službo

Ko je leta 2013 bitcoin začel strmo rasti, je Smith, ki je na svojo naložbo vmes že kar malo pozabil, prvič prodal nekaj svojih bitcoinov. Cena digitalne valute je bila takrat 350 dolarjev, kar 2.333-krat več, kot je pred tremi leti plačal za en bitcoin. Prodal jih je 2.000, le nekaj dni pozneje, ko se je cena bitcoina povzpela na takrat rekordnih 800 dolarjev, pa še 2.000. 

Potem ko je v nekaj dneh s prodajo bitcoinov zaslužil 2,3 milijona ameriških dolarjev, je Smith pustil službo in si takoj privoščil potovanje okrog sveta. Imel je še 16 tisoč bitcoinov in zadnja leta jih je postopoma prodajal vsakič, ko je cena bitcoina dosegla nove rekordne vrednosti. Do zdaj jih je prodal že za okrog 25 milijonov dolarjev oziroma 21 milijonov evrov, je Smith zaupal poročevalcu medija Forbes. 

Poročevalec Forbsa je Smitha prosil, naj dokaže, da je res bitcoin milijonar, ne sin kakšnega bogatega podjetnika, ki potuje na stroške staršev. Smith mu je pokazal svojo digitalno denarnico, v kateri je danes še tisoč bitcoinov. Pred tem ga je prosil, naj mu iz varnostnih razlogov preda svoj pametni telefon. Zelo ga je namreč strah, da bi prek tehnologije NFC, ki omogoča brezstično komunikacijo med napravami, nekdo poskusil ukrasti njegov zasebni ključ za dostop do bitcoinov. (Fotografija je simbolična.) | Foto: Reuters Poročevalec Forbsa je Smitha prosil, naj dokaže, da je res bitcoin milijonar, ne sin kakšnega bogatega podjetnika, ki potuje na stroške staršev. Smith mu je pokazal svojo digitalno denarnico, v kateri je danes še tisoč bitcoinov. Pred tem ga je prosil, naj mu iz varnostnih razlogov preda svoj pametni telefon. Zelo ga je namreč strah, da bi prek tehnologije NFC, ki omogoča brezstično komunikacijo med napravami, nekdo poskusil ukrasti njegov zasebni ključ za dostop do bitcoinov. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Preostale bitcoine bo prodal le, če bo z njimi lahko zaslužil 150 milijonov dolarjev

Smith bo preostanek svojih 1.000 bitcoinov, ki so trenutno vredni okrog 14 milijonov evrov, prodal šele, ko cena enega bitcoina doseže 150 tisoč ameriških dolarjev oziroma se tej številki zelo približa. Če bi se to res zgodilo, bi s prodajo zaslužil 150 milijonov dolarjev oziroma 126 milijonov evrov.

150 tisoč dolarjev bi bil kar milijonkratnik zneska, ki ga je za en bitcoin pred sedmimi leti plačal Smith.  | Foto: Reuters 150 tisoč dolarjev bi bil kar milijonkratnik zneska, ki ga je za en bitcoin pred sedmimi leti plačal Smith.  Foto: Reuters

Meni sicer, da takšna eksplozija cene ne bo mogoča, če se v zgodbo o bitcoinu in drugih kriptovalutah ne bodo vključile svetovne finančne institucije in uvedle določenih regulacij. To področje danes namreč še vedno precej spominja na Divji zahod, kjer vsak počne svojo stvar. 

"Nikoli več mi ne bo treba skrbeti zaradi denarja"

Smith danes vsak dan počne stvari, ki so navadnim smrtnikom večinoma nedosegljive. Njegovo življenje najbolje opiše pridevnik luksuzno, saj ga danes večinoma sestavljajo potovanja z letalskimi sedeži v prvem razredu, bivanje v hotelih s petimi zvezdicami, obiskovanje različnih delov sveta in uživanje v restavracijah za petičneže. 

V mesecu dni, preden se je pogovarjal s poročevalcem Forbesa, je Smith obiskal New York (na fotografiji), Las Vegas, Singapur, Zürichu, Moskvo, Monako, še enkrat New York in nazadnje Hongkong.  | Foto: Reuters V mesecu dni, preden se je pogovarjal s poročevalcem Forbesa, je Smith obiskal New York (na fotografiji), Las Vegas, Singapur, Zürichu, Moskvo, Monako, še enkrat New York in nazadnje Hongkong.  Foto: Reuters

Na vprašanje medija Forbes, ali obžaluje to, da je večino svojih bitcoinov že prodal, ko pa bodo kmalu morda vredni že desetkrat toliko, kot je v času prodaje dobil zanje, je Smith odgovoril, da ne. "Danes imam vse, o čemer sem sanjal. S svojim časom delam, kar želim, zaradi denarja pa mi ne bo treba več skrbeti do konca življenja. Kdo ve, kaj se bo zgodilo z bitcoinom, in mislim, da bi bil bedak, če ne bi večine svojih bitcoinov prodal takrat, ko sem jih."

Bitcoin | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar


Preberite tudi:

Kaj vlagateljem v kriptovalute svetuje Slovenec, ki je zaradi bitcoinov tudi sam postal multimilijonar

Ne spreglejte