Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
18. 7. 2018,
4.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

digizgodbe bazen viralka

Sreda, 18. 7. 2018, 4.02

5 let, 9 mesecev

Kopališče blizu Slovenije ima bazen, kot ga ni nikjer drugje na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

V hotelsko-kopališkem kompleksu Terme Millepini, ki ga najdemo na obrobju italijanskega mesta Padova, to leži okrog sto kilometrov od meje med Slovenijo in Italijo, se je mogoče potopiti v Y-40, najgloblji bazen na svetu. Kot namiguje že njegovo ime, plavalca, ko in če sploh doseže dno bazena, do gladine loči kar 42,15 metra vode. Prejšnji rekorder je bil s 34,5 metra globine bazen v Belgiji

Velikanski bazen Y-40, v katerem je kar 4.300 kubičnih metrov oziroma 4,3 milijona litrov vode, je za obiskovalce odprt od leta 2014.

Potapljači se lahko najprej prek številnih platform na različnih globinah potopijo do 15 metrov, najpogumnejše oziroma tiste, ki lahko sapo držijo najdlje, pa na koncu čaka še skoraj 30-metrski navpični jašek. Bazen je glede na opis na uradni spletni strani namenjen predvsem urjenju v potapljanju na dah in s polno potapljaško opremo. 

Če bi se ulegel na dno bazena Y-40, bi na potapljača pritiskala teža 42 metrov vode oziroma malce več kot petkratnik zračnega tlaka (ali pet atmosfer). Med potapljanjem se z vsakimi 10 metri globine tlak namreč poveča za približno eno atmosfero.

Rečemo lahko tudi, da bi se tlak z vsakimi 10 metri globine povečal za en bar, ki je enota, s katero merimo atmosferski tlak na nadmorski višini 0 metrov (na gladini morja). 

Hotelsko-kopališki kompleks Terme Millepini, kot ga je mogoče videti na Googlovih zemljevidih. 40 metrov globok bazen je tako velik, da stoji v ločenem poslopju (obkroženo z rdečo). Kliknite na fotografijo za natančno lokacijo kompleksa in bazena Y-40. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Hotelsko-kopališki kompleks Terme Millepini, kot ga je mogoče videti na Googlovih zemljevidih. 40 metrov globok bazen je tako velik, da stoji v ločenem poslopju (obkroženo z rdečo). Kliknite na fotografijo za natančno lokacijo kompleksa in bazena Y-40. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Novice Tega nikar ne počnite, če se boste želeli ohladiti v bazenu

Bazen, ki ima tudi Guinnessov rekord za najglobljega na svetu, lahko od blizu izkusijo tudi tisti gostje hotela Terme Millepini, ki jim sicer ni do plavanja v bazenu, v katerem se ne vidi dna.

Čez bazen je nekaj metrov pod gladino namreč napeljan tunel s steklenimi stenami, skozi katerega se je mogoče sprehoditi in si notranjost bazena ogledati na suhem.

V štirih minutah iz postelje v hotelu Terme Millepini do dna bazena Y-40:

Ne prav redko se zgodi, da manj izkušeni plavalci v bazenu Y-40 zaradi predolgega zadrževanja sape izgubijo zavest. Takrat jim na pomoč priskočijo dežurni potapljači in potapljačice, ki ves čas budno spremljajo vsak njihov gib:

Kako so gradili bazen Y-40, ki je bil dokončan v natanko 365 dneh po začetku gradnje:

Oglejte si še nekaj fotografij in posnetkov z uradnega profila bazena Y-40 na družbenem omrežju Instagram:

Preberite tudi:

Villa Honegg
Trendi Je to bazen z najlepšim razgledom na svetu? #foto #video
Reka Cetina, izvir reke Cetine
Novice Pozabljena hrvaška luknja "brez dna", v kateri je umrl Slovenec
Novice Bi preživeli skok z mosta na Krku?
Novice Sredi morja so našli smrtonosno praznino, veliko za štiri Slovenije
Ne spreglejte