Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
23. 10. 2018,
9.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

3

Natisni članek

YouTube Google Evropski parlament

Torek, 23. 10. 2018, 9.50

5 let, 6 mesecev

Konec YouTuba, kot ga poznamo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

3

YouTube | YouTube imetnike avtorskih pravic že ščiti s filtrom, imenovanim Content ID, in jim omogoča, da v primeru zaznanih kršitev zahtevajo umik videoposnetka, če je po njihovem mnenju sporen. Content ID je po mnenju številnih uporabnikov YouTuba sicer daleč od popolnosti, ni pa tako neizprosen od filtra, ki bi ga moral implementirati YouTube, če bo predlog nove evropske direktive o avtorskih pravicah postal zakon. | Foto Matic Tomšič / Reuters

YouTube imetnike avtorskih pravic že ščiti s filtrom, imenovanim Content ID, in jim omogoča, da v primeru zaznanih kršitev zahtevajo umik videoposnetka, če je po njihovem mnenju sporen. Content ID je po mnenju številnih uporabnikov YouTuba sicer daleč od popolnosti, ni pa tako neizprosen od filtra, ki bi ga moral implementirati YouTube, če bo predlog nove evropske direktive o avtorskih pravicah postal zakon.

Foto: Matic Tomšič / Reuters

Susan Wojcicki, direktorica YouTuba, je v ponedeljek na uradnem blogu druge najbolj obiskane spletne strani objavila zapis, v katerem izraža skrbi zaradi predloga nove evropske direktive o avtorskih pravicah. Predvsem zaradi kontroverznega trinajstega člena direktive bi YouTube, če predlog postane zakon, po mnenju Wojcickijeve preprosto tvegal preveč. 

Poslanci v Evropskem parlamentu so 12. septembra izglasovali sprejetje predloga novega avtorskega prava v EU. 

Člen 13 novega predloga evropske direktive o avtorskih pravicah ponudnikom spletnih storitev (spletne strani, aplikacije, platforme), med katerimi je tudi YouTube, nalaga odgovornost, da začnejo uporabljati filtre, ki bi ob vsaki objavi uporabnikov preverjali, ali vsebina objave morda ne krši avtorskih pravic. Če bi se izkazalo, da jih, bi filter samodejno preprečil prikazovanje objave.

Evropska unija, internet | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock
Na vseh spletiščih, ki so dostopna v EU, bi člen 13 vplival na oziroma močno omejil dostopnost fotografij, videoposnetkov, besedil, zvočnih posnetkov, objav in komentarjev na družbenih omrežjih, celo programske kode.

YouTube
Novice Pozabite YouTube: Kako do brezplačne glasbe na pametnem telefonu

Kaj skrbi šefico YouTuba?

Susan Wojcicki je v objavi na uradnem blogu YouTuba izrazila skrb, da morebitna potrditev novega predloga evropske direktive pomeni konec za milijone uporabnikov, ki na YouTubu objavljajo lastne videoposnetke.

Ogromno ustvarjalcev videoposnetkov namreč komentira, opisuje, ocenjuje ali pa se norčuje iz drugih avtorsko zaščitenih vsebin, kar pomeni, da jih prikazujejo v svojih videoposnetkih. Nova evropska direktiva o avtorskih pravicah pa YouTubu nalaga odgovornost, da vzpostavi filter, ki bo blokiral objavo takšnih vsebin. Če jih ne bo, bo lahko plačal kazen.

Susan Wojcicki je na čelu YouTuba od februarja 2014. Znana je tudi po tem, da je v njeni garaži leta 1998 nastalo podjetje Google.  | Foto: Reuters Susan Wojcicki je na čelu YouTuba od februarja 2014. Znana je tudi po tem, da je v njeni garaži leta 1998 nastalo podjetje Google. Foto: Reuters
"Predlog nove evropske direktive o avtorskih pravicah bi lahko platforme, kot je YouTube, prisilil v to, da bodo sprejemale samo še vsebine majhnega števila velikih podjetij. Zanje bi bilo preprosto preveč tvegano, da bi še naprej gostile vsebine manjših ustvarjalcev, ker bi bile zanje neposredno odgovorne," je zapisala Susan Wojcicki.

Wojcickijeva je opozorila tudi, da bi spoštovanje nove evropske direktive o avtorskih pravicah državljanom EU lahko onemogočilo dostop do cele vrste videoposnetkov, ki so že objavljeni na YouTubu, ogrozilo pa bi tudi kakovost življenja več sto tisoč ljudi, za katere je ustvarjanje vsebin za YouTube eden glavnih virov prihodkov. 

luksuzna domovanja
Trendi Razkošna domovanja najbolj znanih zvezdnikov z YouTuba #foto #video

Predlog novega evropskega avtorskega prava trenutno čaka usklajevanje s Svetom Evrope in Evropsko komisijo, ki bi lahko bilo dolgotrajno, saj v trenutni obliki vsebuje več kot 200 dopolnil. Ko bo usklajevanj konec, bo Evropski parlament o končnem besedilu direktive najverjetneje januarja prihodnje leto glasoval še enkrat. 

Preberite tudi:

Avtorske pravice, Copyright
Novice Bo Evropska unija kmalu uničila internet, kot ga poznamo?
Mark Zuckerberg
Novice Evroposlanci zapravili veliko priložnost, ki je morda ne bo več
Ne spreglejte