Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
30. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

5

Natisni članek

Kickstarter pametni telefon

Sobota, 30. 6. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Kmalu konec razbitih in polomljenih pametnih telefonov?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

5

Philip Frenzel, Active Damping | Foto pre-view-online.com

Foto: pre-view-online.com

Nemški študent mehatronike Philip Frenzel je izdelal enega od najbolj inovativnih sistemov za zaščito pametnega telefona pred poškodbami do zdaj. Ko sistem s senzorjem za meritev pospeška zazna, da telefon pada proti tlom, aktivira mehanizem, ki iz vsakega od štirih kotov telefona sproži posebne vzmeti, te pa nato ublažijo pristanek. 

Active Damping, sistem za aktivno blaženje padcev in preprečevanje morebitnih poškodb ohišja ali zaslona, pametni telefon objame podobno kot silikonski ali plastični zaščitni ovitek.

Ko pametni telefon uporabniku pade iz rok, zdrsne z mize oziroma se uresniči kateri drug scenarij, ki se jih uporabniki bojimo, se nemudoma aktivirajo prožne nožice, na katerih nato pristane. Sistem je zasnovan tako, da lahko pametni telefon na tla pade pod katerimkoli kotom, a bo kot mačka vselej pristal na nogah. Ko uporabnik telefon pobere s tal, nožice preprosto zloži nazaj v ohišje.

Oglejte si, kako je sistem Active Damping videti v akciji:

Engineering Student Designs a "Mobile Airbag" that Deploys When your Device is Dropped

Philip Frenzel je za svojo idejo prejel nagrado nemške zveze mehatronikov, ki je inženirski projekt z največjim potencialom za komercializacijo in splošno rabo več mesecev iskala po vsej Nemčiji.

Novice Telefon mi je padel po tleh in se razbil. Kaj pa zdaj?

Če bo šlo vse po sreči, ne bo ostalo le pri ideji in prototipu, temveč bo Active Damping morda kmalu mogoče kupiti. Frenzel je namreč že oddal vlogo za pridobitev patenta za svoj izum, kmalu pa se podaja tudi na platformo za množično financiranje Kickstarter, kjer bo zbiral naročila in z njimi tudi kapital za dodelavo in proizvodnjo nevsakdanjega zaščitnega ovitka. 

Na spletnem forumu Reddit, kjer so idejo za Active Damping precej pohvalili, so Philipu Frenzelu v šali že čestitali kot bodočemu milijonarju.  | Foto: pre-view-online.com Na spletnem forumu Reddit, kjer so idejo za Active Damping precej pohvalili, so Philipu Frenzelu v šali že čestitali kot bodočemu milijonarju. Foto: pre-view-online.com

Kaj je sploh treba dodelati? Uporabnike spleta, ki so nad Frenzelovo idejo sicer precej navdušeni - na največjem spletnem forumu Reddit je objava, ki predstavlja Active Damping, druga najbolj všečkana v zadnjih 24 urah -, skrbi, da bi se vzmeti sprožile v žepu, če bi lastnik pametnega telefona skočil v zrak, na primer. 

Preberite tudi:

Kickstarter Alive
Novice Slovenca na Kickstarter s sistemom, ki bi lahko reševal življenja
Novice Deset najboljših ne predragih pametnih telefonov ta hip
Nokia 1
Novice Koliko telefona dobimo za 99 evrov? Presenetljivo veliko. #test

 

 

Ne spreglejte