Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
3. 11. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

1

Natisni članek

nasvet Yahoo fotografije

Sobota, 3. 11. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Kmalu bodo izginili milijoni fotografij, izbrišejo lahko tudi vaše

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

1

Flickr | Flickr je leta 2004 ustanovilo kanadsko podjetje Ludicorp, že leta 2005 pa ga je v odmevnem prevzemu pod streho vzel Yahoo!. Ta je lani propadel, kar je ostalo od njega, pa je prešlo v last ameriškega telekomunikacijskega giganta Verizon. Od tega je Flickr letos kupilo podjetje SmugMug, ki upravlja z istoimensko platformo za deljenje in shranjevanje fotografij. | Foto Matic Tomšič

Flickr je leta 2004 ustanovilo kanadsko podjetje Ludicorp, že leta 2005 pa ga je v odmevnem prevzemu pod streho vzel Yahoo!. Ta je lani propadel, kar je ostalo od njega, pa je prešlo v last ameriškega telekomunikacijskega giganta Verizon. Od tega je Flickr letos kupilo podjetje SmugMug, ki upravlja z istoimensko platformo za deljenje in shranjevanje fotografij.

Foto: Matic Tomšič

Novi lastnik priljubljene spletne strani za shranjevanje fotografij Flickr, na kateri imajo uporabniške profile tudi številni Slovenci, do zdaj zelo radodarno omejitev števila fotografij, ki jih je bilo mogoče na Flickr naložiti brezplačno, januarja znižuje na tisoč. Uporabnikom, ki bodo to omejitev še naprej presegali po 5. februarju, bo Flickr izbrisal presežek fotografij. Če jih prej ne bodo shranili na varno, bodo brez njih ostali za vedno.

Do zdaj je lahko vsak uporabnik na Flickr brezplačno naložil kar en terabajt datotek, kar ob predpostavki, da je povprečna fotografija na Flickr velika od tri do pet megabajtov, pomeni shrambo za od 300 tisoč do 500 tisoč fotografij.

Z 8. januarjem 2019 se omejitev števila naloženih fotografij konkretno znižuje, in sicer jih bo na Flickr brezplačno mogoče shraniti le še tisoč. Sprememba bo prizadela okrog tri odstotke uporabnikov oziroma okrog 2,7 milijona ljudi, razkriva Flickr, toliko jih ima v svojih brezplačnih profilih namreč shranjenih več kot tisoč fotografij. 

Če v iskalnik na spletni strani Flickr napišemo ključno besedo "Slovenija", najdemo skoraj 300.000 rezultatov oziroma fotografij, ki so jih med drugim objavili številni slovenski uporabniki platforme.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Če v iskalnik na spletni strani Flickr napišemo ključno besedo "Slovenija", najdemo skoraj 300.000 rezultatov oziroma fotografij, ki so jih med drugim objavili številni slovenski uporabniki platforme. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ko bo začela veljati opisana omejitev, uporabniki, ki imajo na Flickr naloženih tisoč fotografij, v svoj uporabniški račun ne bodo mogli naložiti novih, če jih nekaj ne bodo izbrisali oziroma se ne bodo naročili na plačljivo storitev Flickr Pro, ki stane 44 evrov na leto. Flickr Pro omejitev števila datotek ukinja, obenem pa tudi ne prikazuje oglasov in omogoča nalaganje daljših videoposnetkov.

Kdor se ne bo naročil na Flickr Pro in bo imel v profilu shranjenih več kot tisoč fotografij, jih bo moral, če jih nekaj ne želi izgubiti, do 5. februarja 2019 spraviti na varno. Flickr bo iz brezplačnih uporabniških računov po tem datumu namreč začel odstranjevati fotografije po sistemu od starejših do novejših.

Spletne strani
Novice Deset zelo uporabnih spletnih strani, ki si jih je vredno zapomniti

Kam s fotografijami, če jih imate preveč in nočete plačevati za Flickr?

Uporabniki, ki bodo svoje fotografije s spletne strani Flickr pravočasno prenesli na računalnik in zanje iskali novo zatočišče na spletu, imajo več možnosti:

- Google Foto: uporaba storitve je brezplačna za vsakega, ki ima uporabniški račun Google, omogoča pa shranjevanje neomejenega števila fotografij, če so manjše od 16 megapikslov. Večina fotografij s spletne strani Flickr, ki so posnete s pametnim telefonom ali starejšimi fotoaparati, ustreza temu kriteriju.

- Druge brezplačne platforme za shranjevanje podatkov v oblak. Koliko prostora ponujajo, preverite s klikom tukaj.

- Facebook. Prebežniki s strani Flickr, ki želijo, da so njihove fotografije še naprej javno dostopne na spletu, lahko ustvarijo albume na Facebooku, ta za zdaj še ne omejuje števila fotografij, ki jih lahko naložijo uporabniki. 

Preberite tudi:

Bhip, Facebook
Novice Kaj od vas hočejo neznanci, ki sporočila pišejo tisočem Slovencev
Grob, sveče, pokopališče, prvi november
Novice Lastnikom grobov prekipelo, zadeve so vzeli v svoje roke. Pa jih lahko? #video
Google Maps
Novice Kaj skriva modra pika, ki jo ima na telefonu večina Slovencev
Računalnik, nasvet
Novice Osem opozorilnih znakov, da je z računalnikom nekaj narobe
YouTube
Novice Pozabite YouTube: Kako do brezplačne glasbe na pametnem telefonu
Facebook
Novice Tu preverite, ali ste zadeli na loteriji, kjer glavne nagrade noče nihče
Ne spreglejte