SiolNET. Digisvet Novice
7,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdaj bo konec epidemije? Bill Gates ima dobro in slabo novico.

7,55

termometer

Bill Gates | Bill Gates je na začetku pandemije bolezni novega koronavirusa postal tarča podpornikov teorij zarot, ki mu očitajo, da je pandemijo zakrivil kar sam, da bi lahko zaslužil s cepivi, oziroma da bo s cepivom "čipiral" ljudi. Te teorije najverjetneje izhajajo iz dejstev, da je Gates na možnost pandemije zaradi še neznane nalezljive bolezni opozarjal že pred leti, da so del njegovega naložbenega portfelja tudi delnice farmacevtskih podjetij (Pfizer in BioNTech, na primer) in da je največji zasebni donator Svetovni zdravstveni organizaciji. | Foto: Getty Images
Bill Gates je na začetku pandemije bolezni novega koronavirusa postal tarča podpornikov teorij zarot, ki mu očitajo, da je pandemijo zakrivil kar sam, da bi lahko zaslužil s cepivi, oziroma da bo s cepivom "čipiral" ljudi. Te teorije najverjetneje izhajajo iz dejstev, da je Gates na možnost pandemije zaradi še neznane nalezljive bolezni opozarjal že pred leti, da so del njegovega naložbenega portfelja tudi delnice farmacevtskih podjetij (Pfizer in BioNTech, na primer) in da je največji zasebni donator Svetovni zdravstveni organizaciji. Foto: Getty Images

Ameriški milijarder Bill Gates meni, da pandemija koronavirusa ne bo izzvenela oziroma se začela umirjati pred aprilom. Šele takrat bo cepivo proti novemu koronavirusu na voljo dovolj velikemu številu ljudi, da bomo lahko začeli opažati pozitivne učinke, je prepričan. Gates sicer opozarja, da bo zima zelo težka.

Bill Digisvet Dogaja se, kar je napovedal leta 2015, a ga niso jemali resno #video

Gates: Kmalu bodo delovala vsa cepiva proti bolezni covid-19

Bill Gates je v nedeljskem intervjuju za ameriški medij CNN izrazil mnenje, da bodo najpozneje do februarja vsi glavni kandidati za cepivo proti bolezni covid-19 preizkušeno učinkoviti in varni.

Cepivi, ki ju razvijajo biotehnološko podjetje Moderna in nemško-ameriška naveza BioNTech-Pfizer, bosta najverjetneje kot prvi dobili odobritev za uporabo od regulatorjev, je prepričan drugi najbogatejši človek na svetu, ki se v zadnjih dveh desetletjih posveča predvsem financiranju boja proti nalezljivim boleznim.

Ustanovitelj Microsofta je optimističen tudi glede drugih cepiv, ki se v zadnjih dneh tednih v medijih pojavljajo manj pogosto. Razvijajo jih AstraZeneca, Novavax in Johnson & Johnson.

Britanska družba AstraZeneca je sicer prav danes javnosti sporočila, da njihovo cepivo v povprečju dosega 70-odstotno učinkovitost. Cepivi Moderne in BioNTecha ter Pfizerja sta sicer dosegli kar 95-odstotno učinkovitost. | Foto: Reuters Britanska družba AstraZeneca je sicer prav danes javnosti sporočila, da njihovo cepivo v povprečju dosega 70-odstotno učinkovitost. Cepivi Moderne in BioNTecha ter Pfizerja sta sicer dosegli kar 95-odstotno učinkovitost. Foto: Reuters

AstraZeneca cepivo koronavirus covid-19 Novice Cepivo AstraZenece v povprečju 70-odstotno učinkovito

"Aprila bi že lahko videli delovanje precepljenosti"

Distribucija cepiva proti bolezni covid-19 bo velik proizvodni in logistični zalogaj, a približno do aprila bi že morali videti njegove učinke, saj bo do takrat že na voljo širšemu krogu ljudi, meni Gates.

Če logistika ne bo zatajila, bi bila precepljenost aprila že več kot 70-odstotna, kar pa je nujno za preprečitev nadaljnjega širjenja bolezni, je dejal. 

Gatesova dobrodelna organizacija Bill & Melinda Gates Foundation (na fotografiji Bil in Melinda Gates) med drugim financira proizvodnjo cepiva v Indiji. "Gre za cepivo, katerega izdelava je zelo poceni in ga mogoče proizvajati množično," je za CNN še pojasnil Gates.  | Foto: Reuters Gatesova dobrodelna organizacija Bill & Melinda Gates Foundation (na fotografiji Bil in Melinda Gates) med drugim financira proizvodnjo cepiva v Indiji. "Gre za cepivo, katerega izdelava je zelo poceni in ga mogoče proizvajati množično," je za CNN še pojasnil Gates.  Foto: Reuters

Billl Gates Digisvet Bill Gates: Počutim se grozno

Pot do odrešitve bo (vsaj za Američane) trnova, meni Gates

"Zaradi naslednjih šestih mesecev moramo biti zelo zaskrbljeni," je v pogovoru za CNN v nedeljo še dejal Bill Gates. Opozoril je, da epidemija v ZDA v nasprotju z veliko državami v Evropi najverjetneje še ni dosegla vrha drugega vala.

Po Gatesovem mnenju pozimi prihaja težko obdobje, ko bo zaradi bolezni covid-19 umiralo tudi do dva tisoč Američanov na dan. 

Sodržavljane je zato pozval k odgovornemu ravnanju, ki bi ga po njegovem mnenju morali pokazati že ta teden. V četrtek v ZDA namreč praznujejo zahvalni dan, ki tradicionalno pomeni velika družinska srečanja ob hrani in pijači.

Ameriško zdravstvo državljane ZDA sicer že nekaj tednov poziva, naj se letos odpovedo množičnemu druženju in zahvalni dan praznujejo v ožjem družinskem krogu. 

Preberite tudi:

Bill Gates Digisvet Nekoč so se bali Billa Gatesa. Zdaj jih močno skrbi nekdo drug. pivo bar Novice Po prihodu policije se je 13 gostov skrilo v skladišče lokala Mark Toshner Digisvet Zdravnik proti skeptikom, ki dvomijo o rešitvi za konec epidemije Hrvaška nadzor Novice Novi ukrepi na Hrvaškem. V nabito polnem lokalu se je zabaval tudi okuženi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin