SiolNET. Novice Svet
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cepivo AstraZenece v povprečju 70-odstotno učinkovito

0,25

termometer

AstraZeneca cepivo koronavirus covid-19 |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da je cepivo, ki ga proti koronavirusu razvijajo skupaj z oxfordsko univerzo, v kliničnih preizkušanjih v povprečju 70-odstotno učinkovito.

Mark Toshner Digisvet Zdravnik proti skeptikom, ki dvomijo o rešitvi za konec epidemije

Gre za vmesne rezultate obsežnih kliničnih preizkušanj, ki jih izvajajo v Veliki Britaniji in Braziliji, so izpostavili. "Učinkovitost in varnost potrjujeta, da bo cepivo zelo učinkovito proti koronavirusu in da bo imelo takojšen vpliv na krizo javnega zdravja," je sporočil izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot, piše STA.

Manj učinkovito od cepiv Pfizerja, BioNTecha in Moderne

Cepivo je sicer za zdaj manj učinkovito od tistih, ki jih razvijajo Pfizer in BioNTech ter Moderna in ki so v kliničnih preizkušanjih izkazali več kot 90-odstotno učinkovitost. Vendar AstraZeneca in Univerza Oxford pri razvoju cepiva uporabljata bolj tradicionalno tehnologijo, zaradi česar je cenejše in ga je lažje skladiščiti, ker ga ni treba hraniti pri izredno nizkih temperaturah. Hraniti ga je mogoče na temperaturi med dvema in osmimi stopinjami Celzija za najmanj šest mesecev.

cepivo, BioNTech, covid-19 | Foto: BioNTech Foto: BioNTech AstraZeneca je še ocenil, da je njihovo cepivo izredno učinkovito pri preprečevanju koronavirusne bolezni 19, saj nihče od udeležencev ni razvil hujše oblike bolezni in ni potreboval zdravljenja v bolnišnici. Vmesni rezultati se nanašajo na več kot 20 tisoč ljudi, od katerih jih je 131 zbolelo za boleznijo covid-19. Učinkovitost cepiva je bila sicer 90-odstotna v prvi skupini ljudi, ki so prejeli dva odmerka cepiva v razmaku enega meseca – en polovični odmerek in enega celega. V drugi skupini pa je bilo 62-odstotno učinkovito, ko so prejeli dva cela odmerka cepiva.

Profesor z oxfordske univerze Andrew Pollard meni, da zadnje ugotovitve kažejo, da razvijajo učinkovito cepivo, ki bo rešilo mnoga življenja. Klinična preizkušanja namreč kažejo, da je eden od režimov odmerjanja cepiva 90-odstotno učinkovit, če ga bodo uporabili, pa bi z načrtovanimi zalogami cepiva lahko cepili več ljudi.

Klinično preizkušanje v tretji fazi bodo sicer izvedli na 60 tisoč ljudeh po vsem svetu, med drugim v ZDA, na Japonskem, v Rusiji, Južni Afriki, Keniji in Latinski Ameriki. AstraZeneca je še sporočil, da bodo takoj pripravili vse potrebno za predložitev podatkov pristojnim oblastem po svetu, ki lahko izdajo začasno ali zgodnjo odobritev. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji pa bodo zaprosili za uvrstitev na nujni seznam, da bi pospešili dostopnost cepiva v državah z nizkim prihodkom. Dodali so še, da bodo po potrditvi v letu 2021 lahko izdelali do tri milijarde odmerkov cepiva, še navaja STA.

Cepivo v Rusiji Novice Oxfordovo cepivo proti covid-19 sproži močan imunski odziv tudi pri starejših

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin