SiolNET. Digisvet Novice
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Francoski recept za varno odlaganje odpadne elektronike

Kam z odsluženim mobitelom? V Franciji ga lahko vržejo v – poštni nabiralnik!

0,35

termometer

Francija, recikliranje mobilnih telefonov
V Franciji deluje preprost način zbiranja odsluženih mobilnih telefonov. Foto: S. C. (zajem zaslona)

Nekatere tako zbrane mobilne telefone bodo obnovili in jim dali drugo življenje, tudi vsem odrugim pa bodo preprečili, da njihove nevarne surovine onesnažujejo odlagališča ali, še hujše, naravo.

Nevladna nepridobitna organizacija Ecosystem, ki izvaja ta projekt, bo približno šestino izmed njih obnovila in ponudila v prodajo v socialnih trgovinah človekoljubne organizacije Emmaus, preostalim petim šestinam pa bodo reciklirali njihove sestavine ali surovine.

V obeh primerih bodo predhodno poskrbeli tudi za izbris vseh podatkov na telefonu.

Niti poštnine ni treba plačati

V Franciji vsako leto zavržejo več deset milijonov starih mobilnih telefonov. Veliko jih ostane v predalih, a tudi tisti uporabniki, ki se odločijo posloviti od njih, ne vedo vedno, kje in kako se lahko poslovijo od njih in jim zagotovijo okolju prijazno upokojitev.

Za oddajo starega telefona v poštni nabiralnik so na voljo brezplačne ovojnice z že plačano poštnino – naročila zanje sprejemajo na spletnem jedonnemontelephone.fr (v prevodu: podarim svoj telefon). Druga možnost je tiskanje nalepke z naslovom, tudi v tem primeru je poštnina plačana.

Med karanteno se je nabralo veliko odpadne elektronike

Organizacija Ecosystem že dlje izvaja programe recikliranja odpadne elektronike. V času dvomesečne spomladanske karantene je imel marsikdo – tudi v Franciji – več časa za globinsko pospravljanje svojih bivališč in omar v njih, zato so junija zbrali rekordnih 62 tisoč ton odpadne elektronike.

Tesla litij-ion baterija Digisvet Baterija prihodnosti brez spornega kobalta

Program zbiranja odsluženih telefonov je nadgradnja njihovih prizadevanj. Akcijo bodo promovirali tudi na letošnji kolesarski dirki Tour de France, ki bi se morala začeti 29. avgusta: med vsako od 35 etap bodo razdelili po sto obnovljenih telefonov, ki jih bodo zbrali s to pobudo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin