Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
11. 12. 2015,
12.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Maynard Webb Marissa Mayer internet Alibaba Yahoo

Petek, 11. 12. 2015, 12.33

7 let, 12 mesecev

Kakšno usodo si kroji Yahoo?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Veliko vprašanj še ostaja neodgovorjenih, a zdaj je vendarle jasno, da svojega deleža v kitajskem internetnem podjetju Alibaba ne bodo prodajali.

Vodstvo internetnega podjetja Yahoo, sicer zadnje čase okrnjeno zaradi odhodov nekaterih vidnejših vodilnih, že nekaj tednov intenzivno sestankuje in išče načine, kako si povrniti stari sijaj ter zadovoljiti interese in pričakovanja vlagateljev. Med več možnostmi, o katerih se je ugibalo, nadaljnji koraki postopoma dobivajo svoje prve obrise.

Davki od prodaje jim ne dišijo

Dokončno odločitev bodo, so sklenili, sprejeli konec januarja, po objavi svojih poslovnih rezultatov za leto, ki se počasi izteka. Že zdaj pa so se odločili, da svojega približno 15-odstotnega deleža v podjetju Alibaba ne bodo prodajali – vsaj za zdaj.

Ta odločitev je povsem drugačna od tiste, ki jo je januarja glavna izvršna direktorica Marissa Mayer napovedala kot del svoje strategije. Razlogi za ta zasuk so – bolj kot strateške narave – predvsem fiskalni: če bi bila takšna prodaja obdavčljiva, bi to za delničarje pomenilo izjemno visoke davčne obveznosti, ki si jih v tem trenutku gotovo ne želijo.

Nastali bosta dve podjetji

Prav tako bodo svojo temeljno dejavnost, ki se vrti okrog istoimenskega iskalnika ter spletnih storitev in oglaševanja, izločili v samostojno podjetje, kjer ne bo več njihovih preostalih projektov. Ne le da tako pričakujejo več transparentnosti v poslovanju, temveč upajo, da bodo tako lažje dobili ponudbo, ki bi bila dovolj primerna za odločitev o prodaji. Analitiki ocenjujejo, da bi novo podjetje lahko bilo vredno nekje med tremi in petimi milijardami ameriških dolarjev (od 2,76 do 4,61 milijarde evrov).

Prodaja ni na dnevnem redu

Toda Maynard Webb, ki predseduje odboru direktorjev družbe Yahoo, zanika obstoj kakršnihkoli načrtov za prodajo temeljnega internetnega poslovanja družbe. Prepričan je, da je Yahoo v tem trenutku izrazito podcenjen in da bo prav ta ločitev prava pot za dvig vrednosti.

Ne spreglejte